Akadémia

Sauer: Kiválóan el vagyunk látva tehetségekkel – nagyinterjú a Campus akadémia vezetőjével

Óriásinterjú az FC Bayern Campus akadémia vezetőjével, aki az utánpótlással kapcsolatban nyilatkozott a klub hivatalos honlapjának.

A német Rekordbajnok utánpótlásképzése augusztus 1-jétől a 70 millióért felépített új központban, az FC Bayern Campusban történik. A jelentős fejlődésen keresztülmenő U19-es csapat továbbjutott a Youth Ligában, illetve az U17-es fiatalokhoz hasonlóan a bajnokságban is egészen elől áll. A kezdeti nehézségek után a Bayern II is kiválóan teljesít, sok játékos kopogtat a profik ajtaján. Az utánpótlással kapcsolatban  a Salzburgtól érkezett 45 éves Jochen Sauer, az FC Bayern Campus akadémia vezetője beszélt.

Képtalálat a következőre: „fc bayern campus”

A Bayern Campus.


Herr Sauer, Ön fél éve az FC Bayern utánpótlásrészlegének vezetője. Hogyan lakta be magát a Rekordbajnokhoz?

Minden oldalról nagyon jól és szívélyesen fogadtak. Még Wolfgang Dremmler elődöm is, aki az első hetekben még segített nekem és bemutatta a részlegen lévő folyamatokat. Az első naptól kezdve nagyon sok örömet lelem az FCB utánpótlásában lévő munkában.

Hermann Gerland a szezon elején még társa volt a sportszakmai osztályon, jelenleg viszont már Jupp Heynckes segédedzőjeként szerepel a profiknál. Milyen hatással volt Önre a közös munka vele az utánpótlásban?

Hermann rendszerint egy héten legalább kétszer a Campuson van. Ha a profik nem edzenek, úton van hozzánk. Vagy a Campuson van, vagy a Säbeneren lévő amatőrökkel foglalkozik. Jelenleg nem probléma a hiánya, mert az első hetekben és hónapokban sok témát beszéltünk át alaposan és egy közös irányvonalon vagyunk. Személyese, telefonon vagy emailben, de folyamatos kapcsolattartásban vagyunk egymással. Nagyon jól halad a közös munka vele.

Augusztusban az FC Bayern Campus megkezdte működését. Az első hónapok után mik a tapasztalatai az új utánpótláscentrumról?

Nagyon jó irányban haladunk! De természetesen még rengeteg munka áll előttünk. A Säbenerről való teljes infrastruktúra átköltöztetése a négyszer akkora központra zökkenőmentesre sikerült. Az első hónapokban minden érintett szuper munkát végzett. A fantasztikus központ alapja le lett fektetve, az elkövetkezendő időben erre akarunk építeni és ezáltal akarjuk fejleszteni magunkat.

Hogyan értékeli a Campus feltételeit?

Infrastruktúrát tekintve a legjobban vagyunk ellátva a Campusszal. Minden területen topfeltételek között tudunk edzeni és dolgozni. A rehabilitációs és atletikai területen csapatként és egyénileg is ideális lehetőségünk van a fejlődésre. Emellett személyileg is kiválóan vagyunk ellátva. Az ifijátékosainknak megvannak az alapfeltéteik ahhoz, hogy a lehető legjobban fejlődjenek.





Hol lát még fejlődési lehetőséget?

Infrastruktúrában, mint mondtam, minden adott és ez érvényes a koncepcióteli munkába fektetett minden koncentrációra is. Az edzővel közösen minden játékost jobbá akarunk tenni, ezért tovább fejlesztjük az edzési és képzési nézőpontunkat. Minden játékos rendelkezésére állunk a napi edzésmunka során.

Kimondható, hogy a Campusra való költözés újabb szintre emelte az utánpótlásrészleget?

Természetesen! Itt egyszerűen sokkal több lehetőség áll a rendelkezésünkre, mint korábban a Säbeneren. A különleges motiváció mellett, hogy itt az FC Bayernnél lehet játszani, a Campus a lenyűgöző feltételeivel további ösztönzést nyújt az ifijátékosainknak. Nem utolsósorban ez a legutóbbi, kiváló eredményekben is tükröződik. Ezenkívül a központ nagyon fontos tényező abban, hogy további tehetséges játékosokat csábítsunk a klubunkhoz.

Komoly eddigi eredményekről beszélt. Főleg a hazai meccseken lenyűgözőek a Bayern ificsapatai. Az U19 és az U17 az eddigi 18 meccsből 17-et megnyert a Campus stadionban, röviddel karácsony előtt játszották le az itteni egyetlen döntetlent. Mi teszi a Campust egy erőddé?

A mi kis stadionunk egy igazi ékszerdoboz. A lelátókkal, a nagyszerű öltözőkkel és a kiváló gyeppel összességében egy szuper atmoszférát alkot a játékosok számára. A srácok nagyon jól érzik itt magukat és ebben a környezetben egyre nagyobb ösztönzésben részesülnek. Az, hogy az eddigi hazai meccsünket egy találkozó kivételével mind megnyertük, magáért beszél.

Képtalálat a következőre: „fc bayern campus”

Az FC Bayern Campus stadion

Hogyan értékeli az általános sportszakmai helyzetet?

Nagyon elégedettek lehetünk! Csapataink az ősz folyamán kiemelkedő teljesítményt nyújtottak és jó eredményeket gyűjtöttek be. A bajnokságaikban minden csapatunk elől áll és továbbra is remekül fejlődik. Az Utánpótlás-Bundesligában az U17-eseink listavezetők, az U19 pedig közvetlen távolságban áll az első helyezéshez. A Youth Ligában tett erős teljesítménynek köszönhetően az A-csapatnak először sikerült bejutnia a nyolcaddöntőbe. Erre igazán büszkék lehetünk. Különösen azért is, mert pár játéklehetőséget kapott játékosunk a koruknál fogva a fiatalabb korosztályban is játszhatnának. Ez a tény világossá teszi, hogy a játékosaink egyénileg is jól fejlődnek. Továbbá különösen örülök annak, hogy ificsapataink számos játékosa az ősz folyamán a profikkal együtt edzhetett és jó benyomást hagytak hátra. Otschi Wriedt és különösen a saját nevelésű Marco Friedl profik közötti debütálása is nagyszerű megtiszteltetés az utánpótlásbeli munkánk számára.

Az Amatőrök a kezdeti nehézségek után sorozatban négyszer győztek és nyolc meccse veretlenek…

Az ősz folyamán nagyszerű fejlődésen ment át a csapat. Részben a szezon elején, a számos sérültnek is köszönhetően, voltak problémáink. A Derbyvel a fejekben a srácok újra formába lendültek. Az 1860 első csapata elleni derbigyőzelemmel egy nagy felkiáltójelet hagytunk. Az elmúlt hetek erős teljesítményét az újévben is követni kell és a játékosok egyéni fejlődését is továbbra is fejlesztjük majd.

Volt különleges sporszakmai csúcspont az ön számára?

A Párizs elleni Youth League meccsen biztosítottuk be a csoportelsőséget, ez egy igazán kiváló mérkőzés volt. Nagyon sok meccset láttam már ebben a sorozatban, de ezen a meccsen mindkét fél teljesítménye hihetetlenül magas színvonalú volt – foci szempontjából, futómennyiségileg, atlétikai intenzitást illetően is nagyszerű volt ez a 90 perc. Mindkét csapat pár játékosánál lehetett látni a fejlődési potenciált. A TSV 1860 München elleni derbigyőzelem is csúcspont volt természetesen.

A fiatalabb csapatoknál feltűnő, hogy számos játékos már egy magasabb korosztályban játszik. Mennyire segíti ez a játékosok fejlődését?

Ezeknél az intézkedéseknél – csakúgy, mint további döntéseknél – elsősorban a játékosok egyéni képességeit vesszük figyelembe. Ha egy srác a saját korosztályában játékban kitűnik, és rendelkezik a fizikai előfeltételekkel is, a saját szemszögünkből létfontosságú őt felvinni egy magasabb korosztályba. Ezáltal akarunk folyamatosan új impulzusokat kialakítani, megakadályozni a fejlődés szünetelését, így pedig lehetővé tesszük az ideális egyéni követeléseket a játékosok számára.

Képtalálat a következőre: „fc bayern campus”

Jochen Sauer a Puskás Akadémia delegációjának is bemutatta az új utánpótlásközpontot.

Az U15-ös, 2003-ban született korosztályból heten már az U16-ban játszanak. Ennek ellenére az U15-ösök biztos listavezetők a Regionalligában. Különösen ígéretes évjáratnak tekinti ezt a korosztályt?

Ebben a korosztályban valóban nagyon tehetséges játékosok vannak a sorainkban. Az ősz folyamán összesen kilenc srácunk volt az U15-ös német válogatott tagja. Ezt a fejlődést támogatni kell. Összességében kiválóan el vagyunk látva tehetségekkel – és nem csak ebben a korosztályban.

A végső cél az, hogy játékosokat képezzenek ki az FC Bayern proficsapata számára. Milyen tulajdonságokkal kell rendelkeznie egy ifijátékosnak ahhoz, hogy megfeleljen a legmagasabb követeléseknek?

Az FC Bayern profijainál lévő általános teljesítményszint természetesen világklasszis szintű, ezért minden területen rá kell pakolnunk egy lapáttal ehhez. Technikailag és taktilailag kiváló fejlődésen mennek keresztül a játékosaink. De az edzés és játékintenzitásban, az atletikusságban és természetesen a mentális feltételekben a profik szintje nagyon magas. Ezeken a területeken kell minden korosztályban még jobban felkészíteni a játékosokat. Ha a srácok lehetőséget kapnak a profikkal való edzésre, akkor az első edzéstől készen kell állniuk!

Milyen nehézségekkel jár ennek a célnak a megvalósítása?

Az utánpótlásban történő kiképzéshez időre van szükség, és a megemelkedett elvárásokat már a fiatalabb csapatoknál is előtérbe kell helyezni. Természetesen nem könnyű a „profiszintet” minden edzésen és minden meccsen szimulálni. Illetve az U16-tól kezdődően napi rutinjaik vannak a srácoknak. Nem csak edzeniük kell és hétvégenként játszaniuk, hanem az iskola és a lehető legmagasabb iskolai végzettségre való felkészülés is sok időbe, energiába és koncentrációba kerül. Viszont nem szabad alábecsülni a játékosok összterhelését.

Mik a céljai a következő évre?

Hogy a játékosainkat szintről szintre fejlesszük és a lehető legtöbb tehetséget kínálhassuk fel a profik számára. Ha még csapatként is sikeresek leszünk, akkor sok dolgot csináltunk helyesen.



Hozzászólnék

Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

To Top