Akadémia

Seitz: A kvalitás és a mentalitás végül mindig érvényesül – Interjú a Bayern U17 edzőjével

Holger Seitz, a Bayern U19 tavalyi mestere az idei szezonban már az U17-eseket irányítja. A DFB.de vele készült interjújában ismerhetjük meg az ő felfogását és a munkásságát.

Sok sportszakmai csúcsponttal teli, intenzív év áll Ön mögött. Mi volt a személyes csúcspontja, Herr Seitz?

A legérzelmesebb élmény kétségkívül az U19-es bajnoki döntő volt 34 ezer előtt Dortmundban.

Ahol csak 7:8-ra kaptak ki büntetők után. Milyen nehéz volt Önnek elrejteni a csalódottságát?

Nem kérdés, én is csalódott voltam. Elsősorban viszont a játékosaimat sajnáltam, akik lenyűgöző kulisszák előtt egy nagyszerű meccset abszolváltak úgy, hogy ez nem fizetődött ki. A hosszabbításban egy gólunkat nem ismerték el, a büntetők során is nagyszerűen teljesítettek a srácok.

Ez a tapasztalat tovább táplálja az ambícióit?

Mindig ambíciózus vagyok, edzésen és egy bajnoki döntőben is. De fontos volt, hogy a vesztes döntőből levonjuk a pozitívumot. Ez a tapasztalat egész biztosan jó hatással lesz a játékosok további jövőjére.

Ami az U19-nek nem sikerült, azt elérte az U17. A mai csapata hosszú idő után először tudott ifjúsági bajnoki címet Münchenbe hódítani. A játékosai számára a lehetséges címvédés még ösztönzést, vagy inkább a megnövekedett elvárások terhét jelenti?

Az FC Bayernnek mindig elvárása a támadó és eredményes futball felvonultatása. Ezen nem változtat a címszerzés sem. Az biztos, hogy a 2000-es korosztály nagyszerűen teljesített és megérdemelten lett győztes. Szívesen folytatnánk ezt az utat. De ez egy új csapat, egy új feladattal.

Eddig minden kiválóan is alakul, 15 meccs után 12 győzelemmel és 3 döntetlennel állnak, az FC Bayern egy kicsit már a konkurenciától is elszakadt. Hogyan értékeli az eddigi teljesítményt és a mutatott játékot?

Számomra fontos, hogy nem csak az eredmények jönnek össze, a csapat fellépése is passzol. Örömmel és lelkesedéssel akarunk focizni, szórakoztatni akarjuk a nézőket. Ez eddig egészen jól sikerült.

Elsősorban mi emeli ki az Ön csapatát?

A srácok fegyelmezetten és jól szervezetten játszanak, de mindenekelőtt bátran. Erre nagy hangsúlyt fektetünk az edzéseket. Csak az javulhat döntő mértékben és fejlődhet pozitívan, aki a határait feszegeti.

Az U17-es válogatott, Oliver Batista Meier ebben a szezonban 16 gólt lőtt az U17-ben, viszont legutóbb már az U19-ben kapott lehetőséget. Hogyan enyhíti a hiányát?

Először is, Oliver teljesítménye és egy kicsit a mi munkánk mellett is szól, hogy már most feljebb tudtuk őt vinni. Oliver kétségtelenül egy nagyon nagy tehetség, ezt a korábbi U19-es fellépései során is bizonyította. Mindamellett nem lehetett nálunk nagy minőségi romlást érezni, mert azok a srácok, akik korábban nem mindig az első választást jelentették, nagyon jól játszanak és jól kihasználják az esélyüket.

Az U19-től az U17-be való váltását követően változtatnia kellett a munkafolyamatán? Hol látja a legnagyobb különbséget?

A napi edzésmunkát illetően nagyon hasonlóan mennek a dolgok. Az FC Bayern minden csapata ugyanazt a játékfilozófiát követi. A különbségek főleg a terhelésben és a játékosok időbeosztásában vannak, az U19-es részleg még nagyobb érettségi stressz előtt áll, több nemzetközi meccset játszik és a játékosok a felnőttrészleget akarják elérni. Ez egy nagyobb nyomást jelent számukra. Az U17-nél többek között az a cél, hogy a tehetségeket felkészítsük ugyanezekre a kihívásokra. Itt edzők és pedagógusok is vagyunk. Például nagy hangsúlyt fektetek arra, hogy a játékosok hetente visszajelzést kapjanak a teljesítményük állapotáról, hogy támogassuk őket, és ami a legfontosabb, hogy feltárjuk nekik azokat az erősségeiket, amelyekre felépíthetik az önbizalmukat. A gyengeségek nem lehetnek az előtérben. Az önbizalom és a bizalom szoros összeköttetésben áll egymással. Ezt elsősorban csak akkor érhetik el a srácok, ha tudják mire képesek, nem pedig azt hallják állandóan az edzőtől, amit nem tudnak annyira. Megpróbáljuk ezt közvetíteni feléjük.

Az FC Bayernhez való kinevezése előtt dolgozott a Bajor Futballszövetségnél és a DFB-nél is. Tegye a kezét a szívére: Ki volt az eddigi legnagyobb tehetség, akit a karrierje során edzhetett?

Rengeteg nagyszerű futballista volt közöttük. A legkomplettebb valószínűleg a ma is válogatott Emre Can volt a Liverpoolból. Már 16 évesen is egy igazi vezértípus volt. Lenyűgöző, mennyire érett volt a korához képest. Pályán, és pályán kívül is.

A jelenlegi keretében is van pár játékos, aki elérheti a Bundesligát. Mivel kell rendelkezniük?

Alapvetően mindenkinek megvan az esélye ezt elérnie. Ha nem lenne ott a lehetőség, akkor nem tartoznának egy Bundesliga-klub edzőközpontjához. Ezért is emelkedett fel a többi utánpótlásjátékos és ért el eredményeket. Ami az abszolút élvonalt jelenti, természetesen nagyon vékony a határ. Azon a véleményen vagyok, hogy itt a szerencse vagy a pech alárendelt szerepet játszik. Többé kevésbé, a kvalitás és a mentalitás mindig érvényesül.

Edzőként van példaképe? Ki van önre különleges befolyással?

Nem mondanám, hogy egy bizonyos edzőt utánzok, ha erre gondol. Sok edzőnek vannak brutális erősségei, amik nagy benyomással van rám. Az FC Bayernnél lehetőségem volt többek között Pep Guardiolát és Jupp Heynckest is figyelni. Aki részletesen figyeli és hallgatja az edzést, nagyon sokat tanulhat belőlük. A Steffen Freunddal és a DFB egykori sportigazgatójával, Matthias Sammerrel is nagyon tanulságos időszakom volt. Személyiségre Jürgen Klopp tett rám nagy benyomást.

Január 8.-áig nem lesz edzésük. A rövid szünet alatt kicsit le tud nyugodni, kikapcsolni? Vagy a szabadság során is a következő feladatokkal foglalkozik?

A játékosok és edzők számára is fontos az ebben az időszakban való elutazás, regenerálódás. Most egy kicsit kiélvezhetjük az eddigi teljesítményünket. Ettől függetlenül várom az újbóli rajtot. Le akarjuk fektetni egy sikeres második félszezon alapjait.

Különösen mire fektetik a hangsúlyt a téli felkészülés során?

Elsősorban azon fogunk dolgozni, hogy a védelmi stabilitásunkat, vagy az ellenfél kapuja előtti hatékonyságunkat még tovább fejlesszük. Másrészről természetesen a gyengeségeinken fogunk dolgozni. Ebbe beletartozik például a labdavesztés utáni gyors átváltás. Mindenkinek tudnia kell, van még elég dolgunk.

Mik a legnagyobb sportszakmai kívánságai a 2018-as évre vonatkozóan?

Az, hogy a srácok úgy fejlődjenek tovább, mint eddig. Ha az edzői stábunknak sikerül minden egyes játékost továbbfejleszteni, akkor jó munkát végeztünk. Függetlenül attól, hogy a szezon végén német bajnokok leszünk-e, vagy sem.



Kapcsolódó cikk:

Sauer: Kiválóan el vagyunk látva tehetségekkel – nagyinterjú a Campus akadémia vezetőjével


Hozzászólnék

Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

To Top