Interjúk és nyilatkozatok

Coman: Örököltem a gyorsaságomat

A nemrégiben 2023-ig hosszabbító francia szélső az fcbayern.de-nek nyilatkozott gyorsaságáról, gyökereiről, életmódjáról, fejlődési lehetőségéről.


Kingsley, tudod egyáltalán milyen gyorsan futod a 100 métert?

Nem, még soha nem mértem. Fociban az ember maximum 30-40 métert sprintel.

Érdekel téged a 100 méteres sprintfutás tudománya?

Persze, ez mindenkinek tetszik. De én magam nem szeretnék síkfutó lenni. Szeretek gyorsan futni, de a labdával. A 100 méter pedig eléggé hosszú.

Veled született ez a sebesség?

Apám is egy gyorsan futó játékos volt, amikor régebben focizott. A bátyám is gyors, bár ő többet ért a technikájához. Mondhatni tehát, hogy a gyorsaság számomra egy örökség.

Speciális edzéseket is végeztél, hogy egyre gyorsabb lehess?

Nem. Régebben többet dolgoztam a koordinációmon és a futási stílusomon. Nem kimondottan a gyorsaságomon. Ezzel egyszerűen csak rendelkezem.

A szüleid a Karibi-szigetekről, Guadeloupe-ről származnak. Mennyi karibi vér csörgedezik benned?

100 százalék. Apám és anyám, a nagyszüleim, az egész család onnan származik. Egyébként sokan jöttek onnan, akik nagyon gyorsan futnak. Például Anthony Martial is. Azt hiszem, hogy a guadeloupei géneinkben van ez benne.

És mennyi karibi van benned a mindennapokban?

A családomban én vagyok az egyetlen, aki Franciaországban született. Nem Guadeloupe-n nőttem fel, csak szabadidőmben utazok oda. Mégis rengeteg karibi van az életemben: A zene, az ételek… illetve nem szeretem a hideget, habár Párizsban nőttem fel és megszoktam ezt is. A hideg és a havazás egyszerűen nem nekem való.

Két és fél éve élsz Németországban. Hogy érzed magad?

Az első naptól kezve nagyon jól érzem magam Németországban. Az emberek nagyon tisztelettudóak itt. Ha például egy fotót szeretnének készíteni, barátságosan kérdezik meg azt. Ez tetszik nekem.

Meglepett valami a németországi életedben?

Az, hogy gyakorlatilag mindenki jól beszél angolul. Franciaországban és Olaszországban, ahol pár évet éltem, nem így volt. A Münchenben eltöltött első évem során ez nagy előnyt jelentett számomra.

Hogy állsz a némettel?

Jól megértem a nyelvet és tudok már a kollégáimmal is társalogni. Nemrégiben adtam az első interjúmat németül. De tovább dolgozom rajta. Nem egyszerű nyelv.

Futball szempontjából is egyre jobban érvényesülsz az FC Bayernnél. Elégedett vagy az első féléveddel?

Azt hiszem volt pár egészen jó meccsem. De én magam is tudom, hogy tudok még jobban is játszani. Ezen fogok ügyködni tavasszal is.

Az elmúlt szezonban gyakran küszködtél sérüléssel. Az első félévben eddig megkímélt téged a pech. Van ennek valami különös oka?

Futballistaként minden évben több-kevesebb sérülése van az embernek. A szerencse is szerepet játszik ebben. De a magánéletemben mindent megteszek azért, hogy egészséges maradjak. Talán sokkal többet, mint a korábbi években.

Mit értesz ez alatt?

Például odafigyelek az étkezésemre. Egy ideje szénsavas italokat sem iszok már, illetve egyre több zöldséget fogyasztok. Egy napi étkezésem salátából vagy egyéb zöldségekből tevődik össze. Nagy hangsúlyt fektetek arra is, hogy délután aludjak egy kicsit. Ezek olyan apró részletek, amik gondoskodnak arról, hogy fizikailah topformában legyek.

Hogyan lettél figyelmes ezekre a részletekre?

Számomra mindig fontos volt, hogy profin éljek, de világossá vált számomra: Ahhoz, hogy az én robbanékony játékstílusommal a legmagasabb szintet érjem el, még jobban kell figyelnem a pályán kívüli tevékenységeimre.

És mit szeretnél a pályán még jobban tökéletesíteni?

A befejezéseket, legyen az a kapuralövés vagy az utolsó passz. Gyakran tudok jó akciót levezetni, de még jobb befejezőnek kell lennem. Kicsit nyugodtabbnak kell maradnom.

Jupp Heynckes azt mondta, tippet adott neked abban, hogyan fejlődj a beadásokban.

Az adott pillanatról szól, mielőtt a labdát beadom a tizenhatoson belülre. Amikor nagy tempót veszek fel. Az edző azt tanácsolta, hogy vegyek vissza a gázból. Eddig egészen jól működik. Továbbra is dolgozni fogok rajta.
Hozzászólnék

Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

To Top