Elemzés

Vidal után Goretzka | Tökéletes generációváltás lehetneA pletykák szerint a londoni “Kékek” Vidalra vadásznak. A  MARCA pedig azt írja,  hogy Leon Goretzka a Bayernnél folytatja majd karrierjét. Első ránézésre két külön sztori, a színfalak mögé nézve viszont nagyon is kapcsolódnak.

Egy chilei sportlap, bizonyos La Cuarta arról írt a minap, hogy a Chelsea menedzsere nemrég telefonon beszélt a középpályással. Conte állítólag arról próbálta meggyőzni a chileit, hogy Anglia és azon belül a Stamford Bridge lenne a legjobb választás számára az elkövetkező években. Ráadásul dupla fizut is ajánlottak neki – állítólag. (közel 15 millió eurót évente)

Nem titok, Conte és Vidal elég jó kapcsolatot ápolnak a juventusos korszakuk óta, ahogy az olasz edző fogalmazott:

“Őszintén szólva, nem helyes egy másik csapat játékosáról beszélni…de Arturo  fantasztikus játékos, nagyon tisztelem őt,  mindig is azt akartam, hogy mellettem legyen”

A Conte-Vidal pletyka egyébként már nyáron felmerült, Vidal szezon eleji gyenge teljesítménye pedig csak fokozta a diskurzust. Majd érkezett Heynckes, akinek apai tanácsai úgymond visszazökkentették a chileit, és sorra szerezte a gólokat az őszi szezon során,  ezzel ismét kulcsember lett.

Akkor mégis miért akarna eligazolni és miért akarna megválni tőle a Bayern – kérdezhetnénk.

A válasz egy szám és egy név. Vidal  30 éves, egyértelműen túl van a zenitjén. Miközben még mindig képes remek teljesítményre egy-egy meccsen, már nem olyan gyors, s  nem feltétlenül bír annyi munkát mint fiatalabban, amikor valóban extraklasszis volt a maga nemében. Ezt a Bayernnél is tudják, és ezzel Vidal is tisztában van.

Ennek megfelelően a Bajorok már egy ideje elkedzték keresni az utódot, egy olyan utódot, aki illeszkedik a “Minél több német tehetséget” koncepciójába és egyúttal biztosítja a Bayernnél elvárt minőséget. Ő pedig Leon Goretzka, egy Kimmichhez fogható 22 éves tehetség a Schalkénél, akire még a nagy hispán és angol klubok is felfigyeltek. De ha hinni lehet a legnagyobb spanyol és német sportlapoknak, akkor bizony sikertelenül, ugyanis a MARCA és a BILD immáron egybehangzóan állítják: Leon Münchenben folytatja karriereját a nyártól. Ez pedig azt jelenti, hogy a Bajorok oldaláról nem lenne húsbavágó veszteség Vidal távozása. A chilei pedig karrierje utolsó éveire még összefocizhatna egy kisebb vagyont. Ettől nagyobb win-win szituáció kevés van.

Ez szakmai oldalról is igaz: Goreztkat nem nagyon kell bemutatni, de részletesebben elemezve a profilját, játékát, látható, hogy egy nagy teherbírású kreatív középső középpályásról van szó, egy olyan tizeebe hajló nyolcasról, aki nem mellesleg igen gólerős a kapu előtt. Az új Ballacknak is szokták becézni. Fénykorában Vidal valószínűleg magasabb deffenzív potenciállal bírt mint most ő, de manapság a chilei imár inkább a a gegenpressingben és a gólokban jelent igazi klasszist a Bayern számára, ennek fényében pedig a Vidal -> Goretzka “váltás” nagyon is logikunsak és kifizetődőnek hangzik. Főleg úgy, hogy a jövőt jelképező Leon ingyen jönne, míg a levezető Vidal valószínűleg még hozna is valamennyit  a konyhára – révén 2019-ig van szerződése nálunk.

Összegezve: ha valóban létrejönne ez a kettős transzfer, s valóban úgy, ahogy mi ezt elgondoltuk, akkor az elmúlt évek egyik legjobban időzített és kivitelezett személyre és/vagy pozícióra levetített generációváltásnak lehetnénk szemtanúi. Nagyon szurkolunk, hogy így legyen!

Vidal után Goretzka | Tökéletes generációváltás lehetne
Hozzászólnék

Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

To Top