Interjúk és nyilatkozatok

Süle: Képesek vagyunk bárkivel egy szinten lenni

A Bayern belsővédője a T-Online.de-nek adott interjút.


A szezon elején talán nem sokan gondolták, hogy a Hummels – Boateng – Javi Martínez védőhármas mellett Niklas Süle lesz az a mezőnyjátékos, aki a harmadik legtöbb játékpercet kapja a Bayernben – bizony, csak Kimmich és Lewandowski töltött több időt a pályán nála. Persze közrejátszottak ebben a sérülések és Jupp visszatérésével Javi előretolása is, de összességében elmondható, a 22 éves játékos eddig egész jó teljesítményt felvonultatva szerepel új csapatában. Most az egykori klubja apropóján is készült vele interjú.


Herr Süle, szombaton az ex-csapatával, a Hoffenheimmel mérkőznek. Milyen érzésekkel tekint erre a meccsre?

Különleges mérkőzés lesz, de még különlegesebb volt számomra az odavágó a harmadik fordulóból – különös volt, hogy nem sokkal az FC Bayernnél eltöltött időszakom után ennyi ismerős arcot láthattam, pár játékossal és alkalmazottal továbbra is tartom a kapcsolatot. Az embernek ápolnia is kell a köteléket, ha hét nagyszerű évet töltött el egy klubnál.

Julian Nagelsmannal is kapcsolatban áll?

Vele kevésbé, a legintenzívebb kapcsolatot azokkal a fizikoterapeutákkal, rehabilitációs edzőkkel tartom, akik a három évvel ezelőtti keresztszalag-szakadásom után, a legnehezebb időszakomban gondoskodtak rólam.



Rudy, Wagner és az Ön személyében három egykori Hoffenheim játékos igazolt nemrégiben az FC Bayernhez. Mi teszi a TSG-t ennyire erőssé?

Az ifirészlegből újabb három játékos kapott profiszerződést – pontosan ez a Hoffenheim útja. Nem ismerek olyan csapatot a világon, amely az elmúlt 1-2 évben ennyi fiatalt integrált volna a profijai közé. Nagyszerű teljesítmény, ha a játékosok fejlődnek illetve ha megkapják az olyan topcsapatokba való átigazolás lehetőségét, mint például az FC Bayern.

Mekkora szerepe van ebben az edzőnek?

Julian Nagelsmann egy fiatal, céltudatos edző, aki nagyon sokat konyít a futballhoz, aki jól tud felszólalni, akinek izgalmas játékötletei vannak. Különösen tavaly jött össze minden, továbbra is büszke vagyok arra, hogy a részese lehettem ennek.

Jupp Heynckes személyében most egy nagyon tapasztalt edzője van. Hogyan tette az FC Bayernt ilyen rövid idő alatt újra sikeressé?

Jupp egyszer már triplázott a Bayernnel,  sok akkori-jelenlegi játékos bízik benne hihetetlenül. Egyidejűleg sikerült neki az új játékosok bizalmát is elnyernie. Sokat beszélget velünk és mindenkinek azt az érzést adja, hogy számítanak a klub számára. Az FC Bayernnél ez nagyon fontos, ugyanis nagy keretünk és sok olyan topjátékosunk van, akik mindig játszani akarnak.

Jupp Heynckes nemrégiben azt mondta, néha szimpatikus módon kell feltüzelnie önt. Hogyan képzeljük el ezt konkrétan? 

Az edzésen néha felemeli a hangját, de ezt talán jól is teszi (nevet). Alapvetően jó dolognak tartom, hogy nagyon sokat követel tőlem, de ugyanakkor meg is bízik bennem. Gyakran jutok játéklehetőséghez, megmutathatom magam a pályán. Egy ilyen fiatal játékos számára ez nagyon fontos, a továbbfejlődésem érdekében játékpercekre van.

A jó kapcsolatukra való tekintettel nem szeretné, hogy nyár után is maradjon Jupp? 

Észrevettem, hogy jobb vagyok és remélem, hogy a fejlődésem a szezon második felében is folytatódik, illetve hogy pár sikert közösen is ünnepelhetünk majd. Ami ezután történik, arról Jupp Heynckes és az FC Bayern, nem pedig Niklas Süle dönt majd.




A bajnokságban nagy előnyük van, a kupában a Dortmundot és a Lipcsét is megverték. Kötelező a duplázás?

Nem, egyik cím sem magától értetődő. Egy cím a Bayernnel álom lenne számomra, de még 15 bajnoki áll előttünk, nem szabad kiengednünk. És a kupaellenfelünk, a Paderborn sem véletlenül van ott a negyeddöntőben. Könnyű sorsolásnak tűnik, de nagyon veszélyesek lehetnek. Egy továbbjutás esetén is csak az elődöntőbe kerülünk.

A Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjében a Besiktas ellen találkoznak. Önök a favoritok? 

A nyilvánosság előtt biztosan favoritként kezelnek minket, de a Bajnokok Ligája egy nagyon magasszintű versenysorozat, nincs egyszerű sorsolás. Figyelmeztető jelként az RB Leipzig is elég lehet számunkra – mindkét meccsen kikaptak, ez mindent elmond a törökök kvalitásairól.

Akkor hol látja a Bayernt a nemzetközi versenyben? Egy szinten áll a BL-favoritjaival, a Barcelonával, a Real Madriddal vagy a Párizzsal? 

Európa összes csapatával képesek vagyunk egy szinten lenni. De még nem állunk a fejlődésünk végén, pár területen továbbra is keményen kell dolgoznunk, hogy a legjobbakkal tartsuk a szintet.

Hozzászólnék

Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

To Top