Interjúk és nyilatkozatok

Robben | A nagy Bajnokok Ligája-interjú

Arjen Robben a Kicker különszámában adott exkluziv interjút, amelynek központi témája a Bajnokok Ligája volt. Természetesen sok egyéb érdekességet tartalmaz még.


Herr Robben, az FC Bayern a Besiktassal, a PSG a Real Madriddal találkozik. Okos dolog volt a csoportban a Párizs mögött végezni?

Alapvetően minden mérkőzésen a győzelemért játszunk, tehát nem tudatosan lettünk másodikak. De jó volt, hogy a PSG elleni 3-1-es győzelemmel elhintettünk egy újabb jelet. Alapvetően az látszik, hogy szinte már semmi különbség nincs az első vagy a második hely között. A nyolcaddöntőben ugyanúgy csak szupercsapatok szerepelnek.

A Besiktas egy szerencsésnek mondható sorsolás?

Inkább egy különösen nehéz sorsolás, mert az ember sok csapatot ismer kívülről-belülről, de a Besiktast nem annyira. Ez a csapat kiemelkedőt nyújtott, török bajnokok lettek és egy erős csoportban már az utolsó játéknap előtt biztos volt a csoportgyőzelmük.

A Besiktas eladta a leggólerősebb játékosát, Cenk Tosunt az Evertonnak. Könnyebbé teszi ez a Bayern feladatát?

Ettől függetlenül továbbra is nagyszerű kvalitással bír ez a csapat. Nagyon oda kell figyelnünk, az első perctől kezdve dominánsan kell fellépnünk.

Mi számítana jó eredménynek a hazai odavágón?

Nincs ideális eredmény. De mindenképp győznünk kell.

Mi teszi a Besiktast erőssé?

Van a csapatukban pár idősebb játékos, akik korábban a topligákban szerepeltek: Pepe, Adriano, Quaresma, Negredo. Ryan Babel újra kivirágzott, újra ott van a holland válogatottunkban. Jól felkészültek leszünk, akkor csak rajtunk múlik.

Az impozáns átmenet után aligha lehet elvenni a Bayern sorozatbeli hatodik bajnoki címét. Tavasszal teljes erőbedobással a Bajnokok Ligájéért mennek?

Mindig mindenért, ez továbbra sem változott. Amikor 2009-ben megérkeztem, az első két évem talán kicsit másabb volt. Akkor valamivel szerényebbnek kellett lennünk, mert nem nekünk volt a legjobb csapatunk. Viszont mégis elértük a 2010-es BL-döntőt az Inter ellen. A követelmények még nem voltak annyira magasak. Hogy időközben emelkedtek, azt saját magunknak köszönhetjük – ez természetesen pozitív, és dícséretet érdemlő dolog. Nagyszerű a klub ezen fejlődése.


Jupp Heynckes visszatérése után sokat beszéltek a 2013-mas triplázásról. Könnyedén meg lehet ismételni ezt a történelmi sikert?

Nem, egyáltalán nem. A Bajnokok Ligája megnyeréséig mindennek klappolnia kell. Ha csak egyszer gyengélkedsz, kiestél. Olyan sok jó csapat van, hogy egyre nehezebb megnyerni a trófeát. Mindazonáltal jó úton haladunk. Lenyűgöző, ahogy az edzőváltás óta átrendeződtünk, az, ahogy nyerjük a meccseinket. Ezért állunk jól. Viszont következetesen kell továbbjátszanunk. Tartanunk kell a ritmusunkat és a Bundesligában is mindig padlógázzal kell teljesítenünk. Ez növeli az esélyeinket a Bajnokok Ligájában is.

Ennél a Bayern-generációnál fennáll az a veszély, hogy elveszíti az állandó sikervágyát?

Nem, ez nincs benne ebben a csapatban. Elég tapasztalatunk és vezérjátékosunk van, akik elébe mennek ennek és tudják, hogyan mennek a dolgok a fociban. Illetve van egy edzőnk, aki pontosan tudja, mik az elvárások az élfutballban. Nem látom veszélyét annak, hogy páran itt visszavesznek.

Egy játékos fejében minek kell végbemennie ahhoz, hogy sikerüljön egy ilyen triplázás?

Mindenkinek fejlődnie kell. A háttérben az is közrejátszik, hogy rengeteg dolgot átéltünk és tudjuk, hogy s mint a dolog.

És hogy s mint megy?

Minden egyes játékosnak mindig a következő mérkőzésre kell kihegyeznie a teljes koncántrációját.

A téli szünet után kimondottá vált, hogy teljes erőbedobással rámennek a triplázásra?

Akkor még túl korán lett volna. A csapatban nem él annyira ez a téma, nálam legalábbis semmiképpen sem. Számomra egyedül csak az számít, hogy folyamatosan fejlődjünk és megtaláljuk a megfelelő ritmusunkat. Van még pár fejlődési területünk.

Mire gondol?

Általános dolgokra, mint például a védekezés és a támadás összehangolása. Minden meccs után elemezzük ezt és mindenen céltudatosan dolgozunk. Hihetetlenül fontos. Ha ez sikerül, mindennek össze kell jönnie.

Heynckes számára ön egy vezérjátékos. Hogyan kamatoztathatja ezt a nagy nemzetközi párharcok során?

Nem másképp, mint három, négy éve. Régóta vagyok abban a korban, amelyben át kell vennem az irányítást. Nyáron Xabi Alonsot és Philipp Lahmot elveszítettük, viszont így is elegendően, öten-hatan vagyunk erre a feladatra. Mindannyiunknak együttesen kell átvállalnunk a felelősséget, nem pedig csak egy-két személynek.
Példaképnek számít azáltal, hogy minden edzésgyakorlatot az önre jellemző vérprofizmussal végzi el?

Ez bennem van. Rengeteget elértem ezzel a módszerrel, mindig padlógázt adok. Mindazonáltal az én koromban egyes napokon kissé vissza kell vennie az embernek a tempóból.

Van, hogy kényszerből veszi fel az edzést?

Néha egy kicsit fáradtabb vagy, ez normális, ezeken a napokon úgy érzed: ma inkább ne! Nem vagyok már a legfiatalabb, egyszerűbb tehát nem lesz a dolog. De kedvem az mindig van, különben már visszavonultam volna. Plusz azért végzem el az edzésmunkát, hogy fitt maradjak.

Vékonyabbnak tűnik. Hány kiló jelenleg?

Másfél-két kilóval könnyebb a normálisnál.

A Bajnokok Ligájára tekintve előny vagy hátrány, hogy ekkora előnyük van a Bundesligában?

Rajtunk múlik, hogy fenntartsuk a motivációt,  egy pillanatra sem szabad ellazsálnunk.

Az FC Bayernnel háromszor is elérte a Bajnokok Ligája döntőjét, 2010-ben és 2012-ben veszített, 2013-ban viszont győzni tudott. Volt olyan fázis vagy pillanat, amikor észrevette, hogy idén is sikerülhet eljutni a végelszámolásig?

2012-ben és 2013-ban stabilak és nagyon erősek voltunk, világos volt, hogy sok van bennünk. 2010 egy nagy meglepetés volt, a Fiorentina és a Manchester United elleni idegenbeli góloknak köszönhetően a szerencse is kellett a továbbjutásunkhoz. Főleg 2013-ban voltunk nagyon stabilak.

Újra érzi ezt a stabilitást a csapaton?

Ismét jó úton járunk, de még nem ott, ahol lennünk kell.

Jobb a keret, mint korábban bármikor?

Jó keretünk van. A nagyszerű eredmény érdekében viszont fontos, hogy mindannyian egészségesek maradjunk. Pep Guardiola irányítása alatt kétszer, a negyeddöntőben és az elődöntőben sem voltunk a sérültjeink miatt a legjobb állapotban, így elég nehézzé vált a helyzet.

Meg lehet vásárolni a Bajnokok Ligája trófeát?

Nem, a trófeát nem lehet megvenni.

A pénz nem szerez gólokat?

Nem, a pénz nem szerez gólokat. Viszont a dolgokat megkönnyítheti. A sok pénz előnyt jelent, pénzzel megveheted a legjobb játékosokat.

Tehát a pénz mégis szerezhet gólokat?

Vehetsz nagyon jó játékosokat, de egy csapatban a legfontosabb a harmónia, a működőképesség. Ha a legjobbak közül 2-3 játékost megszerzel, az önmagában nem elég, illeszkedniük kell a csapatba is.

Mi dönt a sikerekről: Sztárok? Csapatszellem? Tapasztalat? Taktika? Edző?

A csapatszellem a legeslegfontosabb tényező. Hogy közösen klappoljon minden a pályán, a támadás, a védekezés. Mint egy gépezet esetében.

A Bayernnek 2013-ban kiemelkedő volt a csapatszelleme. Most is az?

Egy kieséses fázis kezdetén még nem várhatjuk el, hogy ez már most teljes mértékben meglegyen. De igen, a csapatszellem jelen van.

A Párizs elleni 0-3 után a Bayern a földre került, majd mindenben nagy fordulatot vett. Mi történt?

Egy új edzővel szinte mindig érkezik egy pozitív impulzus, az első két mérkőzésen biztosan. Viszont sorozatba kezdtünk. Az edző nyíltan elmondta, mit vár el minden játékostól és mi a követelése a csapat felé. Ezzel semmiképp sem az előző edzőt akarom elővenni. Nem mondom azt, hogy most minden jobb, korábban is nagyon jó edzőnk volt. Heynckes ismeri a klubot és a legtöbb játékost itt. Újra alkalmazza a saját módszerét, amely jól  is működik.


Az öt idei Bajnokok Ligája meccsen még nem szerzett gólt, egy gólpasszt jegyez. A KO-szakaszra tartogatja a találatait?

Talán, még csak most jönnek a fontos mérkőzések.

A Bajnokok Ligája győzelem kárpótolná az elszalasztott VB-részvételt?

Nem, nem és nem. Semmi köze egyiknek a másikhoz. A holland futball fejlődése nem annyira jó. Valaminek történnie kell.

Túltette már magát a VB-kiesésen?

A VB-kiesést elfogadtam.

Az elmúlt években mindig a Realt, a Barcelonát és a Bayernt tartják elsődleges favoritnak a BL-re. Az idei szezonban kibővült ez a kör?

Igen. Az angolokat is hozzávehetjük. Számomra talán a Manchester City a jelenlegi legerősebb csapat Európában. Angliában 22 mérkőzésen át veretlenül maradni kiemelkedő teljesítmény. Óriási dícséret illeti a ManCityt és az egykori edzőnket, Pep Guardiolát! Mindannyian tudjuk, milyen módszerekkel dolgozik.

A nagy pénz hatása szemmel látható?

A Manchester City az elsőszámú csapat. De a Liverpool is nagyon veszélyes, Jürgen Klopp személyében igazán jó edzőjük van.

Melyik gigantukus csapatok jelentik még a legkeményebb ellenfeleket a kijevi döntőbe vezető útig?

A Barcelonát és a Párizst is ide vehetjük.

Hogyan kell az FC Bayernnek és a többi Bundesliga-csapatnak reagálnia a nagy pénzekre?

A Bundesligában nagyon pozitív a fejlődés. Sok fiatalember, tehetséges játékos van itt.

A Bajnokok Ligájában viszont már csak az FC Bayern képviseli a ligát.

Igaz, az idei szezonban nem alakul annyira jól a többieknek. A Dortmund csoportja kétségtelenül erős volt, a lipcseiek újoncként egész jól szerepeltek. Pénzügyi korlátok vannak. Keita a Liverpoolba igazolt, a Leipzig az egyik legjobb játékosát veszíti el.

A Barca legalább 120 millióért igazolta le Coutinhot, előtte Dembelét 105 + X millióért vették meg. Mbappé 180 millióba fog kerülni, a PSG előtte 222 milliót fizetett Neymarért. A Bayern továbbra is képes tartani a politikáját?

Nem tudom. De nagyon büszke vagyok, hogy a klub része lehetek. Arra a politikára, amit követnek, ahol tartanak. Az FC Bayern mindenért saját maga dolgozott meg, emögött pedig óriási szervezettség áll. Az embernek itt az egész klubnak óriási köszönetet lehet és kell is mondania.

A Bajnokok Ligája mérkőzéseket fel kell használnia arra, hogy egy új szerződésért játsszon?

Nekem? Nem, semmit nem kell már bizonyítanom. Egészséges akarok maradni és fontos szerepet akarok játszani a csapat számára. Ha most még reklámoznom kellene magamat, az nem lenne annyira jó dolog.

Mindent átélt már, a legnagyobb sikereket és kemény mélypontokat is. Egy nagyszerű karrierhez szükségeltnek komoly vereségek is, mint például az elveszített VB-döntő vagy egy elhibázott büntető a Bajnokok Ligája döntőjében?

A negatív élmények az élethez tartoznak. Ha jönnek, újra fel kell állnod. Ha a sérülések, vereségek vagy mélypontok után sikerrel jössz vissza és azt mondod, újra itt vagyok, akkor annak a jelét adod, hogy mentálisan erős vagy.

Fél attól a pillanattól, amikor felhagy a labdarúgással?

Nem félek, más dolgoknak, egy új és másik életnek is tudok örülni. Viszont nehéz lesz, mert 16 évesen kezdtem profiként és azóta előre megtervezett hetirendem van. A karrierem után mindent magamnak kell megterveznem.

Egy futball nélküli élet elképzelhető az ön számára?

Igen.

Hogyan nézne ki ez az élet?

Szeretek más sportágakat is, pédául a teniszt, síelést – ezeket most a kockázat miatt még nem űzhetem annyira.

Egy magához hasonló vérprofinak edzőként kell továbbadnia a tapasztalatait?

Nagyon szeretek az ifikkel dolgozni, néha én edzem a fiam csapatát a Grünwaldban. A gyerekeknek élvezniük kell a futballt.

Mi a vonzóbb? Edzőnek vagy sportvezetőnek lenni?

A futballal való összeköttetésem természetesen mindig megmarad, valószínűleg dolgozni is fogok valamit a szakmában. De ugyanúgy eltudom képzelni, hogy valami teljesen másba kezdek bele, például a feleségemmel felépítünk egy céget.

Idegesíti, amikor kiejtik a korát?

Nem, a kor az csak egy szám. Tíz évvel ezelőtt minden valamelyest könnyebben ment. Természetesen észleled, hogy idősödsz. De jelenleg még egészen jól érzem magam.

Sprinteknél vagy cselezésnél érzi a korát?

Még nem. De ez nem máról holnapra történik, hanem egészen lassan.

Kell valamit változtatnia a stílusán? Például, hogy cselezés vagy szóló helyett több kényszerítőt játsszon meg?

Még nem, valamikor talán. Tudok a középpályán is játszani, mint ahogy Guardiola alatt is tettem. Ez is menne.

Az interjút vezette: KARLHEINZ WILD (Kicker)

Fordítás: Bayernszektor.hu

 

Hozzászólnék

Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

To Top