Interjúk és nyilatkozatok

Lewandowski: Mindent meg akarunk nyerni

Ezúttal Robert Lewa Kickernek tett nagyinterjújából való, elérhető részleteit közöljük. Többek között érinti a BL-párharcot, beszél a gólszerzésről, az egoizmusáról és a Reallal kapcsolatos pletykákról is.


A szezonról: Azt hiszem még csak most veszi kezdetét, idén eddig csak Bundesliga meccsünk, illetve egy kupatalálkozónk volt. Ez nem túl sok, örülünk, hogy folytatik a Bajnokok Ligája is. Most kezdődik a szezon legfontosabb állomása.

A Besiktas elleni párharcról: Természetesen tovább akarunk jutni. Főleg az első meccs lesz fontos, mert ahogy hallottam, Isztambulban hihetetlen hangulat vár minket. Ezért már az odavágón meg kell mutatnunk, hogy miénk a jobb csapat. (…) Télen eladták a legjobb csatárukat, Cenk Tosunt, általánosságban viszont elmondható róluk, hogy a széleken keresztül szívesen operálnak beadásokkal és a büntetőterületen belül is nagyon veszélyesek. A védelmük és a támadósoruk közötti összhang is megfelelő. Viszont jó esélyt látok a továbbjutásra, ha a saját játékunkat játsszuk.

Mit vár a párharctól: Legalább egy gólt kell szereznünk úgy, hogy mi nem kapunk egyet sem. Két jó meccset kell felvonultatunk, mindegy mi lesz az Allianz Arénában. Idegenben is meggyőzőnek kell lennünk, mert az elmúlt két évben ott nem voltunk annyira jók. Ebben feltétlenül javulnunk kell. (…) Nem számít hátránynak, hogy az első meccset otthon játsszuk, sőt ez még jobb is számunkra. Az ember néha nem annyira ismeri az ellenfelet, a hazai meccsből való tapasztalatokból pedig többet le tudunk vonni az idegenbeli meccsre, ez pedig megkönnyebbíti a dolgunkat.

Az eddigi három BL-góljáról: Rendben van, bár nem tudom mennyit lőttem volna, a hat csoportkörből sajnos csak ötöt abszolváltam. A gólok nélkül is jól kell játszania az embernek. Nem a saját góljaim száma az elsődleges, hanem hogy mindig továbbjussunk a következő körbe. Természetesen tudom, hogy az én góljaim is elősegítik ezt az utat, és ez számít a jó teljesítményem mértékadójának.

A gólszerzésről: Egy csatártól mindenki azt várja, hogy gólt szerezzen. Egy győzelem során még inkább elégedett vagy, ha te is betaláltál, ez teljesen normális. A gólszerzés a feladatom, büszkeséggel tölt el, ha jól végzem el a feladatomat.

Egy támadónak mennyire kell egoistának lennie: Mindig megpróbálom megtalálni a legjobb megoldást. Ez nem mindig azt jelenti, hogy a kapu előtt keresem a kapuralövési lehetőséget. Természetesen egy kicsit egoistának is kell lenni, ha felismerem a gólszerzési esélyt, amit más nem lát meg. Ezt egészséges egoizmusnak nevezném.





A Bayern BL-esélyeiről: Mindent meg akarunk nyerni. Nem lenne szenzáció, ha a Bayern megnyerné a Bajnokok Ligáját, de ez a jövőben egyre nehezebbé válhat. Látjuk mi történik a  többi bajnokságban. A Bundesligának oda kell figyelnie, hogy megtartsa a négy induló helyét a BL-ben, ezért jó lenne, ha a Bayern és a Dortmund mellett egy harmadik csapat is állandóan képviseltetné magát itt.  (…) A Manchester City a topfavoritok közé tartozik, de ott a Real, a Barcelona, a Bayern is. A nagycsapatok mindig nagycsapatok maradnak.

Messi 103, Ronaldo 110, Lewa 129 percenként lő gólt. Egyszerűbb dolguk van, mint egy klasszikus középcsatárnak? Ők nagyszerű játékosok, de nem klasszikus kilencesek. Egy középcsatár dolga néha nehezebb, mert gyakran áll háttal a kapunak. Meg kell tartani a labdát, körbenézni mi történhet, forgolódni, a labdával előretörni. Egyszerűbb, ha minden előtted van. A középcsatároknak többet kell küzdeniük, több erőre van szükségük.

Auba távozásáról: Kár érte, mert mindkettőnk számára jót tett az egészséges konkurencia. Az embernek mentálisan erősnek kell lennie ahhoz, hogy konkurenciával, vagy anélkül, de jól végezze el a feladatát.

Gerd Müller 40 gólos rekordjának megdöntéséről: A Bundesliga csapatai 90 százalékban nagyon védekezőleg lépnek fel ellenünk, főleg a kontrákra építenek, tehát kevésbé játsszák a focit. Ez nehezebbé teszi, hogy még több gólt szerezzünk és támadófutballt vonultassunk fel. A 40 gól manapság, a mai modern fociban szinte lehetetlen. Minden meccset végig kell játszanod hat góllal többet kell szerezned a meccseid számánál. Ha a BL-kieséses szakasza elkezdődik és még válogatott meccseket is kell játszanod, figyelned kell az erőtartalékaidra, melyik meccsen mennyit adsze bele. Manapság hihetetlen fontos a terhelés, nem koncentrálhatsz csak arra, hogy a Bundesligában 40 gólt szerezz.

A Bundesligában való célokról: Tudom, hogy 30 gólt szerezni is nagy teljesítmény. Ha két-háromszor  hiányzol és a padon ios ülsz, még nehezebbé válik. Szóval nagyszerű lenne, ha a góljaim száma hármassal kezdődne.

A Reallal kapcsolatos pletykákról: Jelenleg nem töprengek ezen. Ha most, Bayern játékosként elmélkednék a Real-pletykákon, az nem tenne jót nekem, mert nem tudnék a munkámra koncentrálni. Az FC Bayern játékosa vagyok és mindent meg akarok tenni itt. Ez számomra az elsődleges.




Hozzászólnék

Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

To Top