Interjúk és nyilatkozatok

Tolisso: Fantasztikus időszakot élek át a Bayernnél

A Bayern történelmének jelenlegi legdrágább igazolása az UEFA.com-nak adott nagyinterjújában magasztalta az FC Bayernt.


Corentin Tolisso kissé váratlanul, kissé ismeretlenül, de 41,5 millió euróval a Bayern történelmének legdrágább játékosa lett. Az UEFA.com-mal való nagyinterjúja során többek között beszélt a középpályássá való átnevelődéséről, a gólszerzésről, korábbi példaképeiről, az átigazolása menetéről, a konkurencia előnyeiről, a német nyelvvel való kapcsolatáról, a gyermekkori Bayernmezes képéről is.


Amikor a Bayern nyáron leigazolta, sok szurkoló nem igazán volt képben, milyen típusú játékos érkezik. Azóta ez természetesen változott, nagyra becsülik itt a kvalitásait. De hogyan írná le magát futballistaként?

Mindig nehéz saját magamról beszélni. Olyan játékos vagyok, aki szívesen birtolja a labdát, aki megpróbálja a játékfolyamot irányítani és aki bekapcsolódik a támadásokba is. Megpróbálok döntő tényező lenni a csapatom számára, olyasvalaki, aki gólpasszt ad vagy gólt szerez. Ezek a fontos tulajdonságai egy modern középpályásnak.

Mindig gólveszélyt sugároz. Igaz, hogy korábban csatárként játszott?

Amikor 11 vagy 12 éves voltam, tipikus középcsatár voltam. Amikor az Olympique Lyon játékosa lettem, tizesként kezdtem ágálni, tehát egy kicsit hátrébb kellett vonulnom. Kicsi voltam és nagyon gyors, de nem túl erős. Kisebb voltam az átlagnál, 15 vagy 16 évesen kezdtem el növekedni és erősödni. Ekkor még hátrébb kerültem, így jászottam a 8-as vagy a 6-os poszton.

Kiskoromban Sonny Anderson volt a példaképem, nagy benyomást tett rám. Ő volt az abszolút bálványom, minden meccsét megnéztem és szerettem a játékstílusát. Úgy akartam játszani, ahogy ő. Viszont idővel középpályássá nevelődtem át.

Voltak később olyan játékosok, akik inspiráltak téged?

Szerettem Steven Gerrard játékstílusát. Sok középpályást néztem szívesen. Például Lampardot, Xavit, Iniestát, Ballackot. Ezek a középpályások képviselték a korszakukat, ők inspiráltak engem.

Ezektől a nevektől az ember elleshet pár dolgot. Ők mind olyan játékosok, akik száz százalékkal elkötelezték magukat a profi szakma iránt. Ön még viszonylag fiatal, volt már, hogy megbánta a pályaválasztását?

Leginkább azért szeretem a labdarúgást, mert a pályán önmagam lehetek, szeretek focizni. Ez a szó szerinti szenvedélyem, és ez az amit szeretek csinálni. Amit igazán szeretek, és ami szerintem a legszebb eleme ennek a sportágnak, azok a gólok. Szeretek gólt szerezni. Ha ezt teszed, a szurkolók felállnak és olyasvalami történik, amitől az ember különlegesen érzi magát, amitől mások eufóriába kerülnek. Valamelyik gól fontosabb a a másiknál, de végsősorban ez arról szól, egy gól milyen érzést vált ki az emberekből.

Münchenben az átlagnál többször örülhetnek a góloknak. Milyen az első szezonod eddig az FCB-nél?

Remélem, hogy hosszútávon is úgy folytatom, ahogy eddig. Tudom, hogy keményen kell dolgoznom az előrébbkerülésért és a játéklehetőségért. Remélem, hogy a lehető legtovább lehetek itt a Bayernnél, mert mint tudjuk, azok a játékosok a legjobbak, akik sokáig maradhatnak egy topcsapatnál. A Bayern egy kiváló klub, tehát ha ez sikerül, akkor a karrierem végén elmondhatom, egy jó játékos voltam.

A világ egyik legnagyobb klubjánál akartam játszani, most pedig itt vagyok. Voltak álmaim, címeket akartam szerezni. A Bayernnel eddig egyet szereztem, remélem a lehető legtöbbet fogom. Mind a Bayernnel, mind Franciaországgal.

Ha valaki tíz évvel ezelőtt azt mondta volna, hogy egyszer Ön lesz a Bayern rekordigazolása, mit szólt volna hozzá?

Nem hittem volna el. A válaszom talán így szólt volna. „De nehéz lesz.”

Viszont megtörtént. Elmeséli az átigazolás menetét?

Nagyon jól alakult. Akkor tudtam meg, hogy a Bayernhez igazolok, amikor Franciaországgal úton voltunk egy válogatott mérkőzésre. A válogatottól azonnal ide utaztam, hogy abszolváljam az orvosi vizsgálatokat és aláírjak. A vezetőséggel jól boldogultam és minden zökkenőmentesen alakult. Most pedig nagyon boldog vagyok, hogy itt lehetek.

Viszont kicsit nehéz volt Lyont elhagyni. Amikor a nyári szünet után visszajöttem, csapásszerűen világossá vált, hogy a Lyonnál eltöltött időszakom véget ért és tovább kell állnom. Fel kellett nőnöm. A családom és a barátaim már nem lesznek a közelemben. Kicsit bonyolult, de gyorsan alkalmazkodtam. Ha ebben a szakmában van az ember, tudja, hogy külföldre mehet, ahol a család és a barátok távol vannak, ahol másik nyelvet kell tanulni. Gyorsan kell alkalmazkodnod és meg kell találnod a helyed.

… és felkészülnöd azokra a csapattársakra, akik a pozíciójukban szinte mindannyian a világ élvonalához tarzoznak.

Fantasztikus időszakot élek át az FC Bayernnél. Tudtam, hogy topjátékosokkal leszek körülvéve és nem csalódtam. Amikor idejöttem, láttam, hogy ezek a játékosok minden tekintetben lenyűgözőek. Fizikailag, atlétikailag, futballszakmai intelligenciában. Itt mindenki jó. A Bayern 2013-ban a Bajnokok Ligáját, majd Németország a Világbajnokságot nyerte meg. Ezek a játékosok napról napra segítséget nyújtanak nekem abban, hogy jobb legyek. Követnem kell az útjukat, mert nem véletlenül ennyire sikeresek. Ez a kemény munka eredménye. Olyan keményen kell dolgoznom, mint ahogy ők teszik.




A konkurenciaharc stresszessé is válhat?

Természetesen hihetetlen magas ez a szint, a világ legjobb játékosai vannak itt. Néhányan Bajnokok Ligáját és Világbajnokságot nyertek, tehát az embernek fejlődnie kell, hogy elérje a szintjüket. A játék tempója is gyorsabb. A meccsek intenzívebbek, a játékosok intelligensebbek, kevés taktikai hibát vétenek, szóval az embernek fel kell javulnia ehhez a szinthez.

Mi jelenti a legnagyobb kihívást Önnek az FC Bayernnél?

A nyelv! Az angolom nem tökéletes és nem minden játékos beszél franciául, kivétel ezalól Franck Ribéry és Kingsley Coman, kicsit Rafinha is tud. Bevallom, hogy néha nehéz a csapattársaimmal való kommunikáció, mert nem beszélek németül. Viszont sokat tanulok és megpróbálom a lehető leghamarabb elsajátítani. Fontos, hogy megértsem az edzőt akkor is, amikor németül beszél. Ez volt a legnagyobb kihívás számomra, amikor ide jöttem.

A mentalitását is az FC Bayern mottójához, a „Mia san Mia”-hoz kellett illesztenie?

Utálok veszíteni. Mindig győzni akarok, legyen az egy edzőmeccs, egy labdabirtoklási gyakorlat, vagy kapuralövési feladat. Természetesen ez hatványozottan igaz a tétmérkőzésekre. A dolgok nem igazán változtak számomra, mert korábban is bennem volt ez a győztes szellem. Ez egy nagycsapat, tudatában voltam vele. A Bayern egy család és a legmelegebb fogadtatásban részesültem itt. A klub lenyűgöző eredményeket, sok Bundesligában, kupában vagy BL-ben szerzett címet tud felmutatni. A nyomás sokkal nagyobb, mert minden mérkőzést meg kell nyernünk és tripláznunk kell. Az elvárások sokkal magasabbak itt.

A PSG elleni utolsó csoportmérkőzésen gólt szerzett. Szép élmény lehetett.

Csodálatos volt a PSG-nek betalálni, mert ez egy topcsapat és a legnagyobb rivális volt a lyoni időszakomban. Minden francia futballszurkoló nézte az összecsapást. Franciaként, Bayern játékosként nagyszerű dolog volt egy francia csapat ellen  betalálni.

Mi a helyzet azzal a gyermekkori képpel, amelyen Bayern mezt visel?

Ezt a fotót márciusban találtam a szüleimnél. A családi albumot nézegettem, majd nyilvánossá tettem a Snapchaten. Mielőtt aláírtam a Bayernnél, elküldtem Alexandre Lacazette-nek. Miután aláírtam, sorsszerű érzésem volt.

Nagyon fiatal voltam, amikor megkaptam ezt a mezt, viszont már akkor tudtam, hogy a Bayern a legjobb csapatok közé tartozik. Születésnapom alkalmából kaptam és emlékszem mennyire örültem neki.

Kedden jön a Bajnokok Ligája odavágó, kicsit ismeri már az ellenfelet. Milyen mérkőzésre számíthatunk?

Mindkét Besiktas elleni meccs nagyon nehéz lesz. Tavaly, az Európa Liga negyeddöntőjében játszottam ellenük a Lyonnal. Legyőztük őket, de az idegenbeli meccs elég kemény volt. Nagyszerű atmoszféra uralkodik a stadionjukban. Idén csoportelsők lettek és eddig jó BL-szezont játszottak. Van pár erős játékosuk. Felkészültnek kell lennünk ellenük, megfelelő intenzitást kell a játéknapon alkalmaznunk és mind technikailag és fizikálisan is készen kell állnunk rájuk Be akarunk jutni a negyeddöntőbe.

James Rodriguez azt mondta, nem lát okot arra, hogy a Bayern miért ne triplázhatna. Hogyan lövi be az esélyeket?

Remélem, hogy fogunk tudni triplázni. Minden nap ezen dolgozunk, továbbra is versenyben vagyunk. A bajnokságban komoly előnyünk van, a német kupában elődöntősök, a BL-ben nyolcaddöntősök vagyunk. Az ember viszont csak akkor éri el a célját, ha folyamatosan keményen dolgozik. Nem kell alábecsülnünk a többi csapatot, úgy kell folytatnunk ahogy eddig. Akkor természetesen az lesz a célunk, hogy ebben a szezonban mindent megnyerjünk.

[toggles class=”yourcustomclass”]
[toggle title=”Corentin Tolisso jellemzése a francia futball szakértője, Szabó Christophe billentyűzetéből” class=”out”]

Vendégposzt: Kis Corentin vagy Nagy Tolisso?


[/toggle]
[/toggles]



Hozzászólnék

Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

To Top