Interjúk és nyilatkozatok

Alaba a jövőjéről: Jól érzem magam itt, de…

A Bayern sajátnevelésű játékosa az osztrák Kuriernek adott interjút. Bayernnel kapcsolatos mondatait olvashatjátok.


Hogyan saccolja be a jelenlegi formáját?

Jól, újra száz százalékon érzem magam, már csak azért is, mert kihevertem a korábbi sérüléseimet.

Mikor és miért nem volt 100 százalékon?

Van pár tényező, de a tavalyi sérülések biztosan szerepet játszanak ebben. Volt egy izomsérülésem és egy bokaszalag-szakadásom. Nagyon gyorsan kerültem vissza a pályára, kicsit talán túl korán is kezdtem el játszani.

Nemsokára 26 éves lesz.

Őrület mi? Már akkor is interjúztatott, amikor még egy gyerek voltam.

Már nem az?

Legbelül mindig gyerek leszek. De azt hiszem érettebb lettem és pár dolgot másképp látok, mint évekkel ezelőtt.

Gyakran mondta: „Még egy fiatal játékos vagyok és sokat kell tanulnom”. Engedélyével: Ön már nem fiatal játékos.

Tehetség már nem vagyok, ezt tudom, de a legidősebb játékos sem. Olyan korban vagyok, amelyben sok tapasztalatot gyűjthettem és amelyben szeretném a karrieremet egy új szintre emelni. Ebben benne van, hogy a Bayernnél tegyem meg a következő lépést, vezérszereplő legyek, átvegyem a felelősséget és továbbadjam a tapasztalataimat. Különösen azoknak a fiatal játékosoknak, akik felkerülnek. Azt hiszem, hogy a klub is azt várja tőlem, hogy vezérszereplővé váljak.

Ez a személyes célja is?

Igen, szeretnék továbbfejlődni, a pályán illetve azon kívül is. Ennek a szintnek a része az is, ha az ember a legjobbak közé szeretne tartozni.

2021-ig áll szerződésben a Bayernnel. Hol látja magát öt év múlva?

Továbbra is egy olyan játékos vagyok, aki a céljait a közeli jövőben próbálja meg elérni. Hogy ezeket a célokat a lehető leghamarabb elérjem és egyáltalán ne tekintsek ennyire előre a jövőbe. Persze gondolatokat ébreszt bennem, hogy mi lesz a karrierem után? A fejemet viszont nem töröm rajta. Hogy hol leszek öt év múlva, azt nehéz megmondani. Tudom azt is, milyen gyorsan történhetnek a dolgok a labdarúgásban.

Egy-két éven belül eljön az a pont, amikor el kell döntenie, hogy Philipp Lahmhoz hasonlóan a Bayernnél megy nyugdíjba vagy látni akar még egyet s mást.

Tudatában vagyok annak, hogy ez a döntés várni fog rám. Csakúgy mint korábban, nagyon jól érzem magam itt, de azt is el tudom képzelni, hogy egy új útra menjek, megtegyem a következő lépést vagy új kihívást keressek. De ezt a döntést még nyitva hagyom. Céljaim vannak az idei szezonra, amit el szeretnék érni, ezért jelenleg nincs itt az ideje ezen gondolkozni.

Beszéltünk már a fejlődésről. Vannak időszakok, amikor észreveszi magán, hogy már nem megy jobban? Hogy itt már nem lehet  továbbfejlődni?

Nem gondolom így. Szeretnék minden tekintetben jobb lenni. A mindennapi életet soha nem lehet kitanulni. A futballban ugyanez érvényes. Már csak azért sem, mert a futball fejlődik tovább. Ennek megfelelően kell alkalmazkodni.

Mi jelentette a futball legnagyobb fejlődését az elmúlt 8-9 évben, mióta a Bayern profijátékosa?

Azt hiszem, hogy a foci még jobban felgyorsult. Hogy a minőség és kvalitás még magasabb, jobb lett. Talán ez is befolyásolta, hogy jobb lettem. Nem, csak viccelek. Az embernek mindig kevesebb hibát szabad megengednie magának. És gyorsabban kell átváltania.

Vannak olyan személyes céljai is, mint például hogy 100 mérkőzést játsszon a válogatottban, vagy egy bizonyos számú mérkőzésen lépjen pályára a BL-ben?

A karrierem során már nagyon sok rekordot begyűjthettem, büszke és hálás vagyok miatta. Ezek viszont nem olyan dolgok, amelyekkel nagyon foglalkoznék.Hozzászólnék

Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

To Top