Interjúk és nyilatkozatok

Jupp: Jó, hogy német edzőről folyik a diskurzus; a klub tudja mit akar

A Bayern sikeredzője a SPORT BILD-nek tett exkluziv interjújában beszélt az edzőkérdésről, edzőkről.


A szerződéséről: Három vagy négy hete írtam alá. Jan Christian Dreesen sokáig hajszolt miatta, de amikor végre az irodájába kerültem, aláírtam a szerződést. Nagyon is figyeltem az időtartamra, 2018 szerepelt rajta.

A fiatal edzőkről: Nagyra becsülöm a Bundesligában lévő fiatal edzőket. Ez nem jelenti automatikusan azt, hogy ennek a generációnak bármelyik ifjú edzője képes lenne egy olyan csapatot irányítani, mint az FC Bayern. Ez egy más kávéház. Az FC Bayernnek sok tapasztalatra, sportszakmai képességre, emberismeretre, higgadtságra van szüksége. Az embernek nyugalmat kell tudni árasztania és ezzel segítenie a csapatot. Ezt fiatal edzőként először mindenkinek meg kell tanulnia, az ember nem képes azonnal a Bayernt edzeni. Edzőként természetesen előny, ha játékosként minden helyzetet átéltél a nemzetközi labdarúgásban. Így nyugodt maradhatsz a csapatod előtt, kiveheted belőlük a hevességet és az idegeskedést – bármelyik szituációban.

Julian Nagelsmannról: Kétségkívül egy hatalmas edzőtehetség, de alig múlt 30 éves, biztos van még mit tanulnia.

Thomas Tuchelről: Becsülöm Thomas Tuchelt, Mainzban az ificsapattól kezdve folyamatosan ívelt felfelé a pályája. A siker felé vezető úton az embernek meg kell tanulnia a megfelelő hangnemet, a másokkal való bánásmódot. A Borussia Dortmund Tuchel irányítása alatt nagyszerű, jó rendszerben lévő futballt játszott. Minden modern focihoz tartozó elem felismerhető volt a játékukban. Tuchel bajnoki ezüstérmes, kupagyőztes lett, támadófocit játszat. Öröm volt nézni a BVB-t. Ezért nagyra becsülöm, és nagyon jó edzőnek tartom őt.

Tuchel menesztéséről:  Fiatal edzőként vét hibát az ember, az isten szerelmére, ez előfordul. Természetesen Thomasnak egy-két dologban másak lesznek az elképzelései. De ezek apróságok. Ami számít az az, hogy amióta Tuchel eljött Dortmundból, a csapat nem játszik olyan nagyszerű focit.

Tuchel képes a Bayern irányítására? Azt hiszem, hogy Thomas Tuchelnek megvannak a képességei ahhoz, hogy egy FC Bayernt irányítson.

Ralph Hasenhüttlről: Nem biztos, hogy ő az a forma, aki egy nagy klubot tudna edzetni. Először egy topklubnál kell elsajátítania a munkát, majd rendelkeznie egy következő tervvel. Nagyon tetszik a stílusa, Peter Hermann sok jót mesélt a karakteréről.

Niko Kovacról: Niko játszott az FC Bayernben, ismeri a klubot, de az csak használna neki, ha az elkövetkezendő éveket nemzetközi szinten játszaná az Eintrachttal és értékes tapasztalatot gyűjtene.

Az edzőkeresésről: Korábban legtöbbször nemzetközi edzőkről volt szó, akik már BL-t nyertek vagy legalább a Barcával lettek bajnokok. Most német edzőkről folyik a diskurzus és ezt jó dolognak vélem. A klub tudja mit akar. Tapasztalták, milyen nehéz egy külföldi edzőnek kitanulnia a németet.

Jürgen Kloppról: Liverpoolban, ahol óriásiak a követelmények, nagyon jól teljesít. Sok dolgot megváltoztatott, visszavezette csapatát a sikersorozatra. A játékuk szenvedélyében és energiájában ott van az ő kézjegye.

A kinevezésekor is megfogadott nyárig tartó edzősködésről: Azért jöttem, mert az FC Bayern egy nagyon nehéz helyzetben volt és rövidtávon nem tudott olyan edzőt találni, aki meggyőzte volna őket. Ezért mondtam el, hogy a szezon végéig dolgozom, ezt követően a klubnak kell látnia hogyan tovább. Ez egy olyan megállapodás volt, amelynek során mindig szem előtt tartom a világos tényeket, amelyekről jogos vélemények is voltak: Vajon egy 72 éves tud irányítani egy Bundesliga csapatot? Nyáron 73 leszek, soha nem tudni mennyi van vissza. Az élet nem csak munkából áll ki.

Uli Hoeness nyomásgyakorlásáról és ennek a viszonyukra való hatásáról: Ismerem őt kívülről-belülről. Ez nem zavarta meg a kapcsolatunkat, de például a fanklublátogatós szavazósdinak abban a pillanatban nem annyira örültem. Uli egy fanklub-pódiumon is ugyanolyan érzelmes tud lenni. Tudom milyen lelkes és céltudatos, ezért álmodozott épp abban a pillanatban. Viszont: nem minden álom teljesül be.



[cycloneslider id=”jupp-sport-bild”]

Hozzászólnék

Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

To Top