Interjúk és nyilatkozatok

Vidal: A Bayern az, amit akarok, amire szükségem van

Arturo a Kickernek tett interjújában beszél többek között: A BL-ről, céljairól, a Bayern politikájáról, Juppról, a jövőjéről is.


Herr Vidal, az 5-0 utáni isztambuli út kényelmes kiruccanás lesz?

Ha csak az eredményt vesszük figyelembe, fogalmazhatunk így is. De mi vagyunk az FC Bayern: Minden meccset meg akarunk nyerni, az isztambulit is. Azért utazunk oda, hogy jól végezzük a dolgunkat és egy újabb győzelemmel jussunk be a negyeddöntőbe.

Mennyire nehéz egy ilyen sima meccs után újra 90 percen át koncentráltan játszani?

Ha egy olyan nagycsapatnál játszol, mint az FC Bayern, akkor tisztában vagy vele: A keretben mindenki játszani akar. Mindenki a helyét keresi, ezért a pályán végzett feladatodat mindig meg kell próbálnod a lehető legjobban végezni, mégpedig úgy, hogy a csapat is győzzön. Ez fokozza a célt.

Hogy az edzőnek egy ilyen meccsen is megmutassa: Számíthat rám!?

Pontosan. Erről szól a Besiktas elleni visszavágó is.

A Bayern előnye tetemes a Bundesligában. Mennyire nehéz minden egyes bajnokira előhívni a szükséges motivációt?

(Sokáig gondolkozik) Természetesen jót tenne a ligának, ha nagyobb lenne az izgalom. Néhány csapatból egyszerűen hiányzik a folytonosság. Ezért a saját motivációnk gyakran abból áll ki, hogy hétről hétre mindenkinek bizonyítania kell a keretből, hogy bármi is történjék, a körülményektől függetlenül készen áll a bevetésre. Így állunk hozzá a Bundesligához is, minden mérkőzést meg akarunk  nyerni.

Ez a 20 pont előny jó vagy rossz, ha az ember meg akarja nyerni a Bajnokok Ligáját?

Lehet jó is és rossz is. De nem hiszem, hogy számunkra ez problémát okozhat. A bajnokságban játékosokat és összetételeket próbálhatunk ki, ezáltal mindenki tarthatja a 100 százalékos fizikai állapotát. A keret ezen fizikumára a fontos mérkőzéseken lesz szükségünk.

Az viszont komikus, hogy míg a ligában évek óta nincs ellenfelük, a Bajnokok Ligájában nagyon sok van. Hogyan tudják fejben megoldani ezt a váltást?

Nem annyira nehéz, mert mindettől függetlenül a ligában sem ajándékozunk oda egyetlen mérkőzést sem. Minden siker erőbe és bevetésbe kerül, világos, mindig győzni akarunk. De az is kemény munkát jelent, hogy mindig csapatként teljesítsünk, hogy mindig elérjük a maximumot. Illetve ez nem csak ránk vonatkozik. A Bajnokok Ligájában van pár csapat, amely dominálja a saját bajnokságát és nagyon sok olyan is, amely mindig új sztárokat vásárol. Ezért ez a világ legnehezebb versenysorozata. Egy FC Bayernnel a soraiban, amely a világ legjobb klubjai közé tartozik.

A Bayern talán már a héten, azaz március közepén bajnok lehet…

Remélem így lesz, ez az amit el akarunk érni. És ezt követően is élvezni fogjuk a sikereket.

Az FC Bayernhez hasonlóan sok klub akarja megnyerni még a Bajnokok Ligáját, a végén viszont csak egyvalakinek sikerülhet. Ügyelni kell arra, hogy a bajnokság megnyerése is elegendően tiszteletreméltó dolog legyen?

Először is igazuk van, igazán szép dolog bajnoknak lenni. De itt most az FC Bayernről beszélünk. Ennek a klubnak több címre, a bajnokság mellett a DFB-kupára, a Bajnokok Ligájára van szüksége, egy ilyen nagycsapatnál ez a legfontosabb. Mindig ezt a három címet akarom megnyerni ezzel a klubbal, remélem, hogy idén sikerül fog. Ehhez csak egy kicsivel van szükségünk több szerencsére, mint a tavalyi, Real Madrid elleni szűk kiesés során.

Akkor, a Real elleni negyeddöntő odavágón 1-0-nál büntetőt hibázott, a visszavágón pedig nem sokkal a hosszabbítás előtt kiállították. Dolgozik még önben, hogy ezúttal jobban csinálja a dolgokat?

Igen, feltétlenül.

Valamelyest vétkesnek érzi magát a kiesés miatt?

Vétkesnek nem mondanám, ez túl kemény lenne magammal szemben. Az odavágón, még a büntető előtt én fejeltem be a vezetést jelentő gólt. Egyszerűen nekem és mindannyiunknak fájt ez a kiesés. Egyenértékűek voltunk velük szemben, még emberhátrányban is, a végén összességében pechünk volt. Reméljük, hogy ezúttal jobban alakul majd és megnyerhetjük a nagy trófeát.

Kik a legfőbb riválisok?

Az FC Barcelona és a Real Madrid mindig az esélyesek közé tartozik, a Manchester City is jó idén, de a Liverpool játéka is imponál számomra. Ha bejutunk a negyeddöntőbe – ami valószínű -, ott már nem lesz egyszerű ellenfél. De nagyon erős csapatunk van, minden ellenfélnek fejfájást okozhatunk.

Szívesen játszana a Manchester City és Pep Guardiola ellen?

Igazán szép, különleges érzés lenne. Nagyon hasonló a két csapat játékstílusa. Egyik ellenféltől sem félünk, ez a legfontosabb.

Európa futballja megőrült. A PSG határtalan pénzt adott ki Neymarékra, a Manchester City szinte egy teljesen új csapatot épített, az angolok alapból is rengeteget invesztáltak. A Bayern másképp dolgozik és inkább szívvel és megértéssel épít csapatot. Mit gondol a bajorok által járt útról?

Elég látványosnak hiszem ezt a fajta utat. De tényleg. A klubnál lévő emberek nagyon jó munkát végeznek és pontosan tudják melyik pozíciókba kell játékost venni. Ezért nincs is szükség arra, hogy sok pénzt költsünk. Más kluboknak jóval több átigazolást kell végrehajtaniuk, mert a keretükben lévő kvalitások alacsonyabbak. Új sztárokat kell vásárolniuk, hogy elérjék a Bayern szintjét, hogy komolyan partiban legyenek a BL-címért. Itt a Bayernnél minden játékos a legmagasabb, abszolút világklasszis szinten van.

Különleges elégtétel lenne, ha az őrületes átigazolások ellenére az FC Bayern bajor módra nyerhetné meg a Bajnokok Ligáját?

Igen, különleges siker lenne. Mert mi egy olyan csapat vagyunk, amely régóta együtt játszik és amelynek nem kell sok pénzzel erősítenie. A klubvezetés bízik a játékosokban, mert bármely más világklasszis klubban megállnák a helyüket. Ahogy már mondtam: A Bayernnél világklasszisokról beszélünk.

Másrészről pedig pár játékos már 30 éves vagy annál is idősebb – talán ez az utolsó pillanat ezzel a csapattal közösen történelmet írni?

Úgy gondolom, a pillanat kedvező, mert mindannyian a csapatért vagyunk. Nem csak tizenegy, hanem húsz játékos is a legmagasabb szinten van.

2015-ben majdnem sikerült, a Juventusszal végül 3-1-re kikaptak a döntőben a Barcelonától. Ez a vereség is egy motivációt jelent, hogy végre magasba emelhesse a trófeát?

Igen, így van. Még mindig érzem azt a szomorúságot, amelyet akkor a döntőben elszenvedtünk. Mindegy milyen szoros is volt a végjáték, ez nem jelent vígaszt számomra. A legnagyobb álmom, hogy megnyerjem a Bajnokok Ligáját.

Ilyen sokáig tart egy ilyen nagy vereséget feldolgozni?

Az ilyesmit soha nem felejted el. Ezért is dolgozol ezután még keményebben, hogy újra elérd a döntőt – és végül meg is nyerjed azt.

A leigazolásakor Karl-Heinz Rummenigge azt mondta, a Bayernnek olyan játékosra van szüksége, akivel nemzetközi mérkőzéseket is megnyerhetnek. Igaza van?

Azt hiszem igen – és hálás vagyok, hogy megajándékozott a bizalmával. Mindent megteszek, hogy ezt beteljesítsem. A Real Madrid ellen tavaly pechünk volt, nekem is, ettől függetlenül ezt követően is keményen dolgoztunk. Mindent megteszünk azért, hogy a Bayernnel ezt a nagy sikert megünnepelhessük.

Jupp Heynckesszel különleges kapcsolatot ápol. Az edző olyan, mintha egy apafigura lenne számára?

(nevet) Lehetne az apám, az biztos. Már Leverkusenben is formált engem, amikor még nagyon fiatal játékos voltam. Általa hatalmasat fejlődött az akkori csapatunk. Ismer engem, tudja, hogyan élek, mikor vagyok jól vagy rosszul – és lehetősége van velem spanyolul beszélni róla. Ez tényleg rengeteget segít nekem.

Tavaly novemberben nyíltan mondta, hogy jobban kell edzenie…

Természetesen még emlékszem rá, és ezt is tettem. Nehéz időszak volt számomra: Először edzőváltás volt a Bayernnél, Carlo Ancelottival is jól tudtam kommunikálni. De főleg a világbajnoki selejtezőkből való kiesés érintett rosszul, illetve az, hogy sérülten tértem vissza a válogatottból, ezt az összefüggést látni kell. Először ismét olyan formába kellett kerülnöm, amelyben az edzőm is látni akar. Jelenleg ismét 100 százalékon vagyok, élvezem a bizalmát.

Akkor biztos azt mondta Heynckesnek, hogy egy évvel hosszabbítania kell.

Szép lenne, ha maradna. El Grande tudja mit csinál. Mindenképp megvan benne mindaz, hogy még évekig az edzőnk lehessen. De ez rajta is múlik, ez csak az ő döntése.

El Grandénak, azaz A Nagynak nevezte őt?

Igen, persze. Mindent megnyert, Németországban és Spanyolországban is. Milyen lenyűgöző egy karrier!

A szerződése 2019 júniusáig szól. Az elkövetkezendő hetekben topteljesítményt kell nyújtania egy új szerződésért?

Nem hiszem. Az elmúlt három évben bizonyítottam, ki vagyok. Hogy maradok vagy távozom-e, az a klub illetékesein múlik. Jó úton haladunk, most csak a futballmérkőzéseink járnak a fejemben. Az elkövetkezendő hetekekben el kell végeznünk a házifeladatunkat, hogy címeket szerezzünk. Most csak ez számít.

Sok játékos kacsingat a Premier League felé, sok pénz van ott. Anglia egy lehetséges célt jelent magának?

Számomra a legfontosabb, hogy címeket szerezzek és minden évben ott legyek a Bajnokok Ligájában. Ezért játszom a Bayernnél. Szeretném megmutatni, hogy ki vagyok , ezáltal pedig szeretném hátrahagyni a szakmai nyomdokaimat. Ez jelenti a motivációmat.

Összessen csaknem hét évet töltött el Németországban. Mit jelent Önnek ez az ország?

Németország olyan számomra, mintha a bölcsőm lenne. Itt kaptam meg a fejlődési lehetőséget és itt ismerhettem meg az európai labdarúgást. Ez az oka, hogy már évek óta ezen a magas szinten játszom. Hálás vagyok azért, hogy ilyen korán Németországba jöhettem, hogy itt érhettem meg.

Az egyik legutóbbi Kicker címszalag így szólt: Goretzka, Vidal, Thiago – egyel több a soknál. Ezt ön is így látja? Egyvalakinek mennie kell?

Meg kell isméltelnem magam, mert ezt egyáltalán nem így látom. Manapság csak annyit tudnak mondani, Goretzka a Bayernhez igazol – azt viszont nem, hogy hol és hogyan fog játszani. Természetesen egy bizonyos minőséget hordoz magával, különben nem igazolna a Bayernhez. De először ki kell várnunk ezzel, egyszerűen ki kell várni, mi lesz a dolgok fejleménye.

Van még olyan ország, ahol játszani szeretne? Anglia, Spanyolország, Kína, USA?

Az Isten szerelmére, nem. Kétségtelenül soha nem tudni, hogyan ér véget az ember karrierje, de a legmagasabb szinten szeretném folytatni. A Bayern pontosan az, amit akarok és amire szükségem van. Senki nem tudja, mi lesz ezután. De most csak a Bayernre és arra a célra koncentrálok, hogy ezzel a klubbal nyerjem meg a Bajnokok Ligáját. Ezért jöttem ide.

Azt észrevettük, hogy évekkel később Chilében szeretne egy faliképet magáról és a nagy BL-serlegről.

Pontosan. Illetve itt Németországban, a Bayern múzeumban a mezemet, és egy fotót a Bajnokok Ligája serlegről. Ezért dolgozom.

Mit mondana egy fiatal dél-amerikainak, aki Európába akar igazolni – jöjjön a Bundesligába vagy Anglia az elsőszámú választás?

Ha egy fiatal játékosnak az a célja, hogy a legmagasabb szintet érje el, Németországba vagy Olaszországba kell mennie – ahogy én is tettem. Én csak ezekben a ligákban játszottam, és ezek a ligák nagy segítségemre voltak a fejlődésemben. Önök itt Németországban Világbajnokok, tudják hogyan lehet a labdarúgásban nyerni. Aki tehát tanulni akar, annak ide kell jönnie.

A játékstílusa nagyon fizikai, évek óta hétről hétre szántja fel a stadionokat. Nem fájdalmas ennyi ideje ezt művelni?

(nevet) Egy meccs után persze érzel fájdalmakat, de csak egy kicsit később. Rögtön a lefújás után még tele vagy adrenalinnal és koncentrációval. Egy nappal később viszont érzed mit csináltál. Szerencsére itt a Bayernnél a legjobb lehetőségek állnak rendelkezésre a regenerációhoz.

Hány éves koráig akar játszani?

Ameddig tudok, Európában remélhetőleg 36 vagy 37 éves koromig, majd pár évet Chilében, a Colo Colonál, a nevelőegyesületemnél. Minden nap keményen dolgozom azért, hogy még évekig ezen a szinten játszhassak.

És utána mi lesz Önből? Edző? Menedzser?

Szívesen lennék edző. Remélem így lesz, amikor egy nap befejezem a karrierem.

Chile színeiben 98 mérkőzést abszolvált. Büszkévé teszi ez Önt vagy 100 fölé kell kerülnie ennek az adatnak?

Ez kétségtelenül sok bevetés, amelyre büszke is lehetek, de van kedvem még évekig a válogatottban játszani. A célom, hogy újra, akár már 2019-ben megnyerjem a Copa Americát, illetve szeretnék a 2022-es katari VB-n is játszani Chilével. Azért is, mert fizikailag teljesen fitten akarom magam tartani.

Az oroszországi VB-t elszalasztotta Chilével. Sírni fog a torna ideje alatt?

Nyomorúságos, hogy ezzel a jó chilei csapattal nem leszünk ott. Ezt az időszakot most a VB helyett a családommal fogom élvezni. Még nem tudom, hogy nézni fogom-e a TV-ben, nehéz lesz számomra, ugyanis nagyon szívesen lennék én is ott. Addig viszont valószínűleg jobban lenyugszom majd.

Legalább reméli, hogy Németország Világbajnok lesz?

Szép lenne az itteni Bayernes kollégáim miatt, jó barátomnak Jamesnek és Kolumbiának is drukkolni fogok, nagy rivális volt számunkra a kvalifikáció során. A VB-címnek mindenképp a Bayern öltözőjében kell kibontakoznia.

Olaszországban a Juvéval zsinórban négyszer lett bajnok, a Bayernnel ez lesz a harmadik ilyen alkalom. Hét éve minden évben bajnok. Normálissá vált ez az Ön számára?

Nem, ez továbbra is különleges dolog. Minden alkalommal az. Európában ilyen gyakran bajnokká válni, mindezt chileiként, történelmi dolog. Ez nagyon sokat jelent számomra, személyiségileg fejlődöm tőle. Ki állíthatja még magáról, hogy Olaszországban és Németországban sorozatban hetedszer lett bajnok?

Ismeri ön egyáltalán a rotáció kifejezést?

Az meg milyen szó?

Ro-ta-ti…

Ááá, a játékosok cserélődésére gondol?

Pontosan. A rotáció probléma egy olyan nagyravágyó játékos számára, mint amilyen Ön is?

Egyértelmű, hogy egy rotáció senkinek nem tetszik. Mindenki játszani akar. De ha valakinek ennyi meccse és ilyen kiegyenlített kerete van, nagy segítséget nyújt ahhoz, hogy fizikailag teljesen fitt állapotban legyünk, ha jönnek a komoly meccsek. És ezek azok a meccsek, amelyen mindig játszani akarok. Mint mondottam: Legszívesebben mindig kifutnék a pályára. De megértem, hogy az edző néha kipróbál valamit, vagy tartani szeretnék a keret egyensúlyát.

Tehát Jupp Heynckes irányítása alatt stabil játékosnak tartja magát a fontos meccsekre?

Remélem. Ha mindig jól dolgozom és a mérkőzéseken is nyújtom a teljesítményemet, akkor helyem van a kezdőtizenegybe.

Ebben a keretben nehéz az edző számára egy alapkezdőt találni.

Természetesen nehéz. De alapvetően ez a csapat mellett és azért a játékosokért beszél, akik itt vannak.

Hozzászólnék

Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

To Top