Akadémia

Nagyító alatt: A Bayern megfigyelői rendszere

A Welt által ismerkedhettünk meg jobban az átszabott sémával.


David Alaba 2010. március 6.-án, Louis van Gaal irányítása alatt lépett pályára először a Bayern proficsapatában. Ő volt az utolsó olyan játékos, aki a klub utánpótlásából kiemelkedve vált meghatározó profijátékossá.

A Bayern számára ezért, és a horribilis árak miatt is vált nagyon lényegessé, hogy rövid időn belül ismét fiatalokra építhessen. Ez főleg Hasan Salihamidzic kinevezésével kapott jelentős lendületet. A hatás elérése érdekében a klub átszabta a megfigyelőrendszerét, ebben Marco Neppe is központi szerepet vállal.


Ki az a Marco Neppe?

A 31 éves Neppe átlagosan tehetséges játékosként az Aachen, a Wuppertal és az Osnabrück csapataiban fordult meg, 28 évesen fejezte be aktív pályafutását – Michael Reschke miatt, aki három évvel ezelőtt ajánlott munkát neki a Bayernnél. Akkor „jó szeme” miatt technikai igazgató-segédként figyelte a tehetséges játékosokat, ma már a sportigazgató Hasannal jó harmóniában, vezető-megfigyelőként funkcionál a klubnál. Ő volt az, aki Ousmane Dembelét is a klub figyelmébe ajánlotta – még mielőtt 15 millióért elvitte volna a franciát a BVB.

Marco Neppe középszerű játékos volt, de 31 évesen a világ egyik legjobb foglalkozását űzi a Bayernnél.


A felderítésről:

A Bayernnek 15 megfigyelője van Németország-szerte, legtöbbjük, köztük pár ex-bayernes is, ingyen tesznek javaslatokat, míg négyen hivatalosan vannak állományba véve. Hasannal és Neppével együtt hatan vannak, az átlátható, szűk belső kör fennmaradása érdekében nem is tervezik a személyzet kibővítését. A karcsú struktúra a gyors és egyszerű döntéshozatalt teszik lehetővé.

Azt egyelőre még nem tudni, hogy a hierarchiában milyen szerepet tölt majd be a Leverkusentől igazolt Laurent Busser, aki Leon Bailey megszerzéséért is felelt a gyógyszergyáriaknál. Az biztos, hogy ő is tevékeny részt vállal majd a játékoskutatásban.

„A jövőben még hatékonyabbak akarunk lenni.” A központi piac Németország marad. „De ez nem zárja ki, hogy Európából vagy az egész világból szerezzünk meg egy játékost.” – nyilatkozta Brazzo.

A további négy európai topligában, Angliában, Spanyolországban, Olaszországban és Franciaországban két-két megfigyelő dolgozik. Brazzoék célja, hogy az országon belüli felderítők összedolgozzanak egymással és minden érdekes játékosról kikérjék a másik véleményét is. Dél-Amerikában, illetve a viszonylag kisebb bajnokságokban, mint Hollandiában, Lengyelországban és Ausztriában egy-egy megfigyelő keresi a toptehetségeket.

Salihamidzic határozott célja, hogy a jövőben több Kinsgley Comanhoz hasonló játékost szerezzenek, olyanokat, akik még nem állnak annyira a többi klub fókuszában, akik még nem kerülnek 50 millióba. Reschke 16 éves korától kísérte figyelemmel a villámgyors franciát. Ennek mentén 2019 nyarára a Bayern meg is szerezte a 16 éves svéd jobbszélső-reménységet, Alex Timossi Anderssont a Helsinborgtól. Ő ezen a nyáron már a Bayernnel fog edzeni, a következő szezont viszont még jelenlegi csapatában tölti majd kölcsönben.

Nyár óta egyébként is sok tehetséget igazolt a klub, például a 16 éves holland Joshua Zirkzeet is, aki Jupp és a válogatott játékosok távollétében Peter Hermann irányítása alatt a profikkal edz, az ifiben pedig – a sajátnevelésű Oliver Batista Meierhez hasonlóan szép számmal ontja is a gólokat.

„Ha összeülünk a megfigyelőinkkel, nem szeretném azt hallani, hogy: „Ebben a játékosban van potenciál, tovább kell figyelnünk őt.” Egészen világosan szeretném hallani azt, hogy egy adott játékos Bayern-szinten mozog-e. Vagy sem.” – mondta Salihamidzic, aki heti egy alkalommal ül össze a scoutokkal. „A világ minden játékosát ismerni akarjuk, aki még jobbá teheti az FC Bayernt.”


A megfigyelés digitalizálása

A Bayern egyik kimondott célja a digizatalizáció fejlesztése, ezt a koncepciót a klub felügyelőbizottsága hagyta jóvá Uli Hoeness előterjesztésére – az ötlet Brazzoék nevéhez fűződik. Ennek egyik fő ágazata a játékoskutatást is érinti: Neppe, Brazzo és a megfigyelők a klub informatikusaival karöltve olyan szoftvereket és alkalmazásokat fejlesztettek ki, amelyek nagy szerepet töltenek be a tehetségkutatásban. A Bayern egy óriási adatbázisban gyűjti a potenciális jelöltek adatait: Például a futási teljesítményt, az edzésprotokollt, a játékosok személyiségét. Ezeket az adatokat nem csak számítógépjeiken, de okostelefonjaikon is bármikor elemezhetik az érintettek.

A Bayern számára nem csak a tehetség, a megfelelő személyiség is fontos. Ahhoz, hogy lássák a játékos ketyegését, a közösségi médiában is figyelik őket, a Facebookon, az Instagramon, a Snapchaten, a Twitteren gyűjtik be a tapasztalatokat. Az U16-os korosztálytól pedig nagy mennyiségű videós anyag áll a szakemberek rendelkezésre: Az akadémián egy olyan speciális scoutkamerával rögzítik a játékot, amellyel különböző nézőpontokból elemezhetik a spílereket.

„Ezek fontos segédeszközök. De persze egy játékos helyszíni megfigyelését nem pótolhatják.” – mondta Brazzo. A Bayernnél való megfigyelés egy igazi castingnak számít. Csak azok a játékosok jutnak tovább, akiket több elemzés után is elég jónak tartanak a megfigyelők.

A legjobbakért folytatott harc egyre keményebb, ugyanis a többi európai topklub is egyre nagyobb előnyben részesíti ezt a fajta stratégiát. A Bayern célja nem lehet más,  hogy gyorsabb és agresszívabb legyen a piacon, hogy a legtehetségesebb és a személyiségileg is megfelelő fiatalok megszerzésével küzdjön az átigazolási őrület ellen, a minőség fenntartásáért.
ÁTIGAZOLÁSI PLETYKÁK

 

[pt_view id=”10923d8bq7″]

 

MÉG TÖBBET SZERETNÉK…

 

 Hozzászólnék

Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

To Top