Interjúk és nyilatkozatok

Goretzka: Meghatározó szerepet akarok játszani a Bayernben

A 23 éves német játékossal a WAZ-nak adott interjújában ismerkedhetünk meg jobban.


Leon Goretzka januárban 2023-ig szóló szerződést kötött a Bayernnel, azóta először beszélt nyári távozásának legfőbb okairól. Ezenkívül sok más témát is érintett, összeszedett interjújában gondolkodásmódjába is betekintést engedett.


Herr Goretzka, fontos Önnek, hogy mit gondolnak magáról az emberek?

Ez attól függ kiről van szó. Ha azt mondanám, mindegy mit gondol rólam az apám, az hazugság lenne. Másrészről pedig vannak emberek, akiknek a rólam kialakított véleménye kevésbé fontos számomra.

Aki látja és hallja magát, annak az lehet a benyomása, hogy ön nagyon fegyelmezett, racionális, 23 éves korához képest nagyon érett. Hogy válik az ember ilyenné?

Ez egy folyamat eredménye. Az ember fiatal játékosként már nagyon korán szembesül olyan helyzetekkel, amelyek által fejlődik. A korosztályos csapatokban már nagyon korán elkezdtem a felelősségvállalást, kapitány voltam. Ez lépésről lépésre tolt előre és semmi kifogásom nem volt ellene, hogy ez továbbra is folytatódjon.

A karrierjét tekintve van terve?

Ez nem úgy megy, hogy 17 már évesen tudom, hol akarok tartani 28 évesen. De a következő lépés már a fejemben van. Az például tudatos volt, hogy a VFL Bochumnál írtam alá életem első profiszerződését és nem egy másik Bundesliga-csapathoz igazoltam. Fokozatosan tervezek el mindent.

Mennyire fontos, hogy a fejlődés érdekében változzon? 

A fejlődés maga a változás. Aki ilyen karrierre törekszik, annak sok áldozatot kell hoznia. Ez már fiatalon elkezdődik és profiként folytatódik tovább.

Eddigi karrierje során szinte mindig csak népszerűségnek örvendett, az FC Bayern Münchenbe való átigazolásával ez viszont megváltozott. Ez a negatív élmény is érettebbé teszi Önt?

Abszolút. A VFL-től a Schalkéhoz való átigazolásom sem volt teljesen zökkenőmentes, mert Bochum a szülővárosom. Ekkor is volt pár kellemetlen szituációm. A mostani persze egy másik dimenzió. Fel tudom dolgozni.

Megsértette a Schalke-drukkerek reakciója? Élesen bírálták Önt.

Ez egy hosszú döntési folyamat volt. Intenzíven foglalkoztam vele és nagyon jól felkészültem a szituációra. Azt kell, hogy mondjam, minden a keretek között történt. Én magam is nagy VFL drukker vagyok és megtudom érteni, hogy pár emberre nagy hatással volt a döntésem. De sokak által megértésre is találtam. Ezért nem fogok a Schalke drukkereknek sem szemrehányást tenni.

Manuel Neuer, Mesut Özil, Julian Draxler, Leroy Sané – mindannyian elhagyták a Schalkét, mert más klubnál nagyobb fejlődési potenciált láttak. Hogy történt ez Önnél?

Arra az elhatározásra jutottam, hogy most jött el a megfelelő pilanat. Az volt az érzésem, hogy a továbbfejlődésem érdekében ki kell lépnem a komfortzónámból. A Bajnokok Ligája is nagy szerepet játszott a döntésemben. Az FC Bayernnél más elvárásokkal tekintenek erre a sorozatra. A Schalkéval tulajdonképpen mindig az állt a középpontban, hogy túléljuk a csoportkört. Szeretném megtenni ezt a lépést a Bayern felé, azt hiszem ez volt a megfelelő döntés, hogy eljussak oda, ahová szeretnék.

A válogatottnál lévő szituáció jól áttekinthető. A középpályán lévő konkurenciáját Toni Kroos, a Real Madrid sztárja, Ilkay Gündögan, a City stratégája és Sami Khedira, a Juventus vezérjátékosa alkotják. Mit gondol erről?

Nagy örömet jelent számomra velük játszani. Azt a lépést, amelyet most megteszek, ők pár évvel ezelőtt már megtették. Ebből is leolvasható hova vezethet mindez. Ők mind világklasszis szinten mozgó játékosok, akik a nagy ambícióval rendelkező klubjaikban is meghatározó szerepet játszanak. Én is ezt akarom elérni.

Hogyan jellemezné a válogatottban betöltött jelenlegi szerepét? Ön a kihívó?

Fogalmam sincs, van-e értelme ezt a szerepkört külön jelzővel illetni. Fontos, hogy a Schalkéval elérjük a céljainkat és jó állapotba kerüljek. Akkor jók az esélyeim, hogy a VB-n is ott legyek, ezután mindent a sikernek rendelek alá. Ha a szövetségi kapitány azon a véleményen van, hogy a pályán a csapat segítségére lehetek, annak csak örülni tudok.

Toni Kroos egy passzgép, Ilkay Gündogan már egy csellel is területet szerez, Sami Khedirának pedig a fizikai jelenléte meghatározó. Milyen értékeket hordoz Ön saját magában?

Azt hiszem, hogy középpályásként nagy gólveszélyt sugárzok és olyan tempót hordozok magammal, amellyel segíthetek. Ha valaki rátekint a statisztikára, az láthatja, hogy centrális középpályáshoz képest nagyon jó arányokkal rendelkezem. Illetve ami ezt a pozíciót illeti, rugalmas vagyok, előrébb, de valamelyest hátrébb is ugyanolyan jól érzem magam a pályán.




Van ideálja, példaképe?

A játék annyira megváltozott, hogy az a pozíció, amelyet most betöltök, a távoli múltban egyáltalán nem létezett. De világos mit szeretnék, ha játszom. Nagy dinamikával akarok előretörni, amellyel segíthetek a csapatomnak a területszerzésben.

Horst Hrubesch, egykori edzője az ifiválogatottban, egyszer azt mondta: Ön egy született vezető. Igaz ez?

Ezt máshogy élem át. A vezetői kvalitás mindig inkább fejlődés által keletkezett, és kevésbé veleszületett adottság. Azt hiszem, vannak olyan játékosok, akik nagyobb valószínűség szerint tartoznak ebbe a körbe. De ezt elő is kell segíteni és a megfelelő emberektől való tanácsokkal az ember bele tud nőni ebbe a szerepbe. Az emberek különbözőek. Ha olyan típus vagy, aki nem nyitja ki a száját, főleg a nehéz helyzetekben, akkor talán nem te vagy a megfelelő a vezetői pozícióra.

Kedden érkeztek meg a válogatottba és a válogatott társai figyelemre inthették, hogy a VB előtt ne hagyjon alább. Saját magát is figyelmeztetnie kell erre?

Alapvetően mindig a maximumot akarom. De ez is csak a személyiségről szól, hogy egy siker után mennyire elégedett az ember. Ez is rendben van, különben a sikernek nem lenne semmi értéke. De valamikor el kell érned azt a pontot, amelyben ismét fókuszált vagy és amelyben világossá válik, hogy a múlt sikerei egyáltalán nem visznek előrébb az új sikerekhez való úton. Az elégedettség mindig valami végének a kezdete.

Vannak, akik azt mondják, hogy néha úgy beszél és gondolkozik, mint egy edző.

Ez az egyik erősségem, az edző taktikáját átültetni a pályára és megfigyelni, mindez hogyan valósul meg – mind a saját magam, és lehetőség szerint a csapattársaim részéről is. Ha végrehajtod azt, amit az edző kiszabott, akkor a csapat sikere is egy lépéssel közelebb kerül. Ez olyasvalami, amellyel intenzíven foglalkozom. Jelenleg abban a periódusban vagyok, amikor valamit jól meg akarok valósítani.

Jelenlegi edzője akár még aktív játékos is lehetne. Mi teszi Domenico Tedescot kivételessé?

Nem megfelelő őt elsősorban a fiatal jelzővel illetni. Totál értékes számomra a közös munka vele. Ő még jobban felnyitotta a szemem, hogy a taktikai futballban manapság bármi lehetséges. Ez a tabellán is tükröződik. Anélkül hogy kritikus akarnék lenni, a keretünkkel ez nem magától értetődő. Az edzőnek jelentős szerepe van a sikereinkben. Ez már abból is látszik, hogy sokat tudunk rotálni úgy, hogy közben keveset változik az összjátékunk. Az új edzőgenerációt, taktikába szerelmes laptopedzőket ért kritikák nem igazságosak rá, mert emberileg is kivételes munkát végez. Minden játékossal kezdeményezi a beszélgetéseket, elmagyarázza hogyan és miért kell egy adott döntést meghozni. Az alap,- és a hierarchiában magasabb szinten lévő játékokkal is néha keményen jár el, ezt valamikor az egész csapat előtt teszi. Teljesen mindegy, milyen pozíciót töltesz be, milyen rangod van: Minden játékossal ugyanúgy bánik, és ezt mindenki tapasztalja.

Ha nyáron elhagyja a Schalkét, hogyan maradnak meg az itteni emberek az emlékezetében?

Hihetetlenül fontos számomra, hogy pozitív élménnyel hagyjam el a Schalkét. Nehéz lenne feldogozni, hogy Európa Liga résztvevőként távozzak, miközben 2013-ban BL-induló csapatba igazoltam. A kupadöntő is nagyszerű lenne, régóta várnak erre a szurkolók. Általánosságban remélem, hogy a szurkolók valamikor nem csak az utolsó félévemre, hanem a sok gólomra, az általunk nyújtott intenzív játékra is emlékezni fognak. Nagyon sok szép pillanatot éltem át itt, remélem, hogy olyan játékosként tekintenek majd vissza rám, aki mindent megtett a Schalkéért. Ez fontos lenne számomra.



Hozzászólnék

Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

To Top