Interjúk és nyilatkozatok

Javi: A Sevilla nagyon veszélyes, úgy játszik mint egy topcsapat

A Bayern középpályása a GOAL-nak adott interjújában beszélt – Heynckesről, válogatottről, a Sevilla elleni meccsről is.


Javi, mennyire érzi a 2018-at 2013-nak?

Jupp Heynckes személyében ugyanaz az edzőnk, ettől függetlenül nem szabad most a triplázásra vagy az akkori szezon hasonlóságaira gondolnunk. Leginkább akkor tudjuk elérni a céljainkat, ha egymás után tesszük meg a lépéseket.

2013-hoz hasonlóan most újra a középpályán játszik. Mi változott ezáltal?

Először is, jó érzés volt visszatérni a középpályára. Ez az a pozíció, amelyben mindig szívesen játszottam. Kétségtelen, hogy jól érzem magam a védelemben is, de szinte egész életemben a hatoson szerepeltem. Ezért leginkább ott tudok segíteni a csapatnak, erre is törekszem.

Jupp Heynckes számára Ön egy kulcsjátékos.

Hihetetlenül fontos az edző bizalma. Ez nem csak rám érvényes, az FC Bayernnél minden egyes játékos élvezi Jupp bizalmát. Pontosan tudja, hogy ekkor vagyunk a legerősebbek, tudja, hogy az ő munkája a lehető legjobb állapotba hozni minket – a lehető legjobb teljesítményünk érdekében. Ha száz százalékosak leszünk, nagyszerű lehetőségünk lesz az összes cím begyűjtésére. Viszont tudjuk, hogy a pályán is bizonyítanunk kell. Pont most kezdődik a szezon legkomolyabb időszaka, már érződik. Egyre koncentráltabbnak kell lennünk, egyre több mindent kell megtennünk azért, hogy egészségesek maradjunk.

Hogyan reagáltak októberben, amikor értesültek Heynckes visszatéréséről?

Meglepődtem. Nem számítottam rá. Azt hittem végzett a labdarúgással és a Mönchengladbach melletti birtokán élvezi az életét, minden ezzel járó probléma nélkül. Szerintem mi játékosok néha arrogánsak, néha fárasztóak vagyunk, ezért biztosan nehéz döntés volt ez Jupp számára. Mindannyian nagyon hálásak vagyunk, hogy a visszatérés mellett döntött. Jupp ismeri a klubot, ismer minket játékosokat is. A visszahívása határozottan megfelelő döntésnek bizonyult.

Heynckes volt az az ember, aki 2012-ben az FC Bayernhez szerezte meg Önt.

Ez így van. Akkor azt mondta, hogy szükség van rám és a 40 millió kifizetésével megajándékoz a bizalmával.

Heynckes volt karrierje legfontosabb edzője?

Ezt nehéz megmondani, szerencsére sok jó edzőm volt. De mindenképp Jupp volt az, aki hihetetlenül fontos volt számomra. A müncheni átigazolásom az egész életemet megváltoztatta: a környezetet, a nyelvet, a kultúrát. Amikor idejöttem, éreztem Jupp meleg fogadtatását és bizalmát, ez megkönnyítette a beilleszkedésemet. Azt hiszem egy másik edzővel ez keményebb lett volna. Ezért Juppnak csak köszönettel tartozom, óriási segítség volt ez számomra.

Mennyiben változott Ön 2013 óta?

Apa lettem, ami személy szerint a legnagyobb változást jelentette számomra. Játékosként természetesen tapasztaltabb lettem, de ettől függetlenül ugyanaz vagyok, mint akkor is.

Miért megy idén ennyire jól a játék Önnek?

A legfontosabb oka az volt, hogy Jupp visszarendelt a középpályára. Igaz, ez a szezon jól alakul, mindazonáltal akadt pár problémám is. Először a visszaszokás, négy év után tértem vissza a védelemből a középpálya közepére. A tempó és a ritmus teljesen más, a testemek alkalmazkodnia kellett a változásokhoz. Másrészt volt pár fizikai problémám is. A Lipcse ellen például hátproblémák miatt nem tudtam játszani. Egy futballista számára az a legfontosabb, hogy egészséges és teljesen fitt legyen.

A pozitív fejldődése ellenére nem lett behívva a spanyol csapat Németország és Argentina elleni válogatott keretébe. Meglepődött ezen?

Nehéz bejutni a válogatottba, minden pozícióban jó játékosok vannak, ez érvényes az enyémre is. Pár csapattársam és az FC Bayern stábtagjai is meglepődtek és megkérdezték: „Hogy lehet, hogy nem vagy ott?” Őszintén szólva, nem tudom. Természetesen az egyik legnagyobb célom, hogy játszhassak a nemzeti válogatottban. Küzdeni fogok, hogy eljussak odáig. Amennyiben nem leszek ott a Világbajnokságon, akkor sem adom fel. Fontos, hogy mindig folytassa az ember, mindegy mennyire alakulnak jól, vagy gyengén a dolgok.

Mennyire volt nehéz önnek elfogadnia ezt a döntést?

Természetesen csalódott voltam. Minden játékosnak vannak olyan elvárásai, hogy ott legyen. Ha nem lesz ott, csalódik. Kétféle módon lehet ezt kezelni: Az ember vagy beletörődik és az edző ötleteit vonja kétségbe. Vagy, és ez az én megközelítésem, az ember elgondolkozik azon, mit tehetne még jobban, hogyan tudna még keményebben dolgozni, hogyan mutassa meg az edzőnek a legjobbját, hogy az ember készenlétben van. Erre koncentrálok.

Julen Lopetegui elárulta miért nincs ott?

Nem, ő soha nem beszél azokkal a játékosokkal, akik nincsenek a nevezettek között.

Xavi legutóbb azt mondta, Javi Martíneznek ott kell lennie a VB-n.

Xavi számomra az elmúlt 15-20 év legjobb középpályása. Megtiszteltetés ilyet hallani tőle. Remélhetőleg pár éven belül szövetségi kapitány lesz (nevet).

Hogy áll most a spanyol válogatott? A 2010-es VB és a 2008-as illetve 2012-es EB győzelem óta a legutóbbi tornákon nem jutottak túl a nyolcaddöntőkön.

Csak szurkolóként beszélhetek. Spanyolország számomra a VB-cím egyik legnagyobb esélyese. Követtem a selejtezőket, lenyűgöző volt látni a játékunkat.

Április elején Spanyolországban játszhat. A Bajnokok Ligája negyeddöntéjében az FC Sevillával találkoznak.

Teljesen téves megközelítés lenne személyes célzattal tekintem a mérkőzésre. Azt kell tennem, amit mindig is, nevezetesen megpróbálni átültetni az edző elképzeléseit és segíteni a csapatomnak. Nem szabad arra gondolnom, hogy Lopetegui talán nézi a meccset. Ez hiba lenne.

Hogy ítéli meg a Sevillát?

Ez egy erős csapat. Sok meccset láttam tőlük, intenzíven figyelem a spanyol bajnokságot. Ősszel nem voltak jó formában, de az év eleje óta nagyon jól játszanak. Ami még fontosabb, úgy játszanak, mint egy topcsapat. A Manchester United elleni két meccsen is megmutatták mekkora csapatot alkotnak. Főleg a meccs döntő szakaszaiban nyújtottak lenyűgöző teljesítményt. Nagyon veszélyesek.

Németországban néhányan azt gondolják, hogy a Bayern szerencsés sorsolást kapott a Sevillával.

Aki azt hiszi, hogy a Sevilla könnyű lesz, az teljesen melléfogott. Természetesen a legtöbben az FC Barcelonát, a Real Madridot vagy a Bayern Münchent emlegetik a favoritok között. De biztos vagyok benne, ha nem leszünk száz százalékosak, nem éljük túl ezt a kört. Semmi esetre sem szabad lebecsülnünk a Sevillát. Egyszerűen azzal a jelzővel kell illetnünk őket, amik: egy nagycsapat. Nagy küzdőszellemmel rendelkező játékosaik és nagyszerű kvalitásaik vannak.

Sevillában különleges hangulat uralkodik, Ön ismeri az Estadio Ramon Sanczet Pizjuan stadiont. Mi vár az FC Bayernre?

Igaz, gyakran játszottam ott. Az atmoszféra miatt a sevillai meccsek egészen különlegesek Spanyolországban. A drukkerek extrém hangosak. Az idei szezonban összességében nagy szerencsénk van az idegenbeli meccsekkel: Játszottunk a Celtic Parkban, kivételes volt, Iszambulban is hihetetlenül volt a hangzavar. Még mindig zúg a fülem (nevet). Most pedig megyünk Sevillába, ami szintén nagyszerű.

A némethez képest mennyire erős a spanyol labdarúgás?

A Primera Division a világ legerősebb bajnokságai közé tartozik. Ezt látni azon is, hogy a spanyol csapatok újra és újra ott vannak az Európa Liga és a Bajnokok Ligája elődöntőiben, sőt döntőiben. Nem tudom pontosan miért van ez, de ez egy tény. A spanyol csapatok nagyon erősek. Ezért jól oda kell figyelnünk a Sevillára.

Marco Asensio valószínűleg a legjobb spanyol felszállóágban lévő csillag jelenleg. Jogos ez?

Abszolút. Számomra ő egész Európa legnagyobb tehetsége. Fantasztikus nézni a játékát. Különösen lenyűgöző, hogy a fontos meccseken mindig topformával áll elő, ezt az idei szezonban már láthattuk tőle. Az elkövetkezendő korszak egyik legjobb játékosa lesz a világon – talán a legjobb. Rajta múlik.Hozzászólnék

Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

To Top