Interjúk és nyilatkozatok

Niko: Örömmel és várakozással, de alázattal és szerényen érkeztem

Niko Kovac az első nyilvános fellépése után rögtön az első interjúját is leadta a Bayern mestereként. 


Niko Kovac, Isten hozott ismét Münchenben. Milyen érzés újra itt lenni egy egészen új, de egyáltalán nem lényegtelen pozícióban, a Bayern vezetőedzőjeként?

Köszönet az üdvözletért. Természetesen örülök, ez egyértelmű. Igazán különleges dolog itt, az FC Bayern Münchennél dolgozni. Megtehettem ezt játékosként is, nagyon szép időszak volt, most viszont edzőként vagyok itt, amely egy nagyon nagy felelősség számomra, amire szeretnék jogosult lenni. Mindent arra alapozok, hogy az FC Bayernnel felállított céljainkat megvalósítsuk.

Vezetőedzőként letudtad az FC Bayern München edzőjeként tartott első sajtótájékoztatódat. Milyen volt az első fellépésed a müncheni sajtó előtt?

Olyan volt, mint mindenhol: Ha új vagy, nagyon sok kérdést kapsz és sok új arcot látsz. De több volt ennél. Ez az FC Bayern München, sokkal több a történés itt, mint Frankfurtban – miközben a Frankfurt is nagyon sok újdonságot tudott tartogatni. De rendben volt, azt hiszem mindannyian eléggé profik vagyunk, pontosan tudjuk hogyan kell ezt csinálnia az embernek. Úgy gondolom az első sajtótájékoztató nagyon jól sikerült.

Hogyan vág neki az ember az első hivatalos munkanapjának az FC Bayernnél? Egy bizonyos alázattal? Nagy örömmel természetesen – tele energiával?

Természetesen örömmel és elővárakozással, de alázattal és szerénységgel is. Először mindenkit meg kell ismernem itt, képet kell alkotnom magamnak. Tudom hova érkeztem, de azt is, hogy mit várnak tőlem. Az elkövetkezendő órákat és napokat arra fogjuk felhasználni, hogy mindannyian megismerkednünk egymással – illetve arra, hogy előrevetítsük mindazt, ami mindannyiunk, a stáb és természetesen a játékosok gondolataiban is forognak. Ezután találunk egy egységes, közös utat, amely a szezon végén remélhetőleg sikerre fog vezetni minket.

Milyenek lesznek az első edzésgyakorlatok?

Ma a játékosok egy részével, akik itt vannak, üdvözöljük egymást – a profikeret igen nagy része itt van már. Hozzájuk csatlakozik pár utánpótlásjátékos az U23-ból vagy az U19-ből. A klub részéről lesz egy bemutatkozás, de ezután egy rövid felszólalás is a részemről. Holnap illetve szerda délelőtt teljesítménytesztre és orvosi vizsgálatokra kerül sor, majd még aznap délután 16 órakor először állunk ki futballcsukával az edzőpályára.

Kupagyőztesként érkeztél. Milyen volt számodra Berlinben, amikor a frankfurti Eintracht edzőjeként a leendő munkaadód ellen diadalmaskodtál?

Nagyon érzelmes, nagy érzelmi jelentőséggel bíró mérkőzés volt számomra. Berlin az én „lakószobám”, ott születtem és nőttem fel. Ott játszottam az exklubom és a topfavorit, a Bayern München ellen, ott tudtam győzni a csapatommal. Nagyszerű meccset játszottunk és remek volt a stadionban uralkodó atmoszféra is. Az is nagyszerű volt, hogy mennyi ember jött el másnap a főtérre. Ezt soha nem fogom elfeledni!
Vessünk egy pillantást az oroszországi VB-re. Eltudom képzelni, hogy horvátként tegnap egy kicsit szorítottál, amikor Luka Modric másodszorra futott neki a büntetőnek. Mit szólsz a német válogatot korai kieséséhez? – focirajongóként, és az FC Bayern München edzőjeként. Pár játékos idő előtt visszatér, ami valószínűleg nem tesz rosszat a felkészülésnek.

Örülük a honfitársaimnak, a horvátoknak. Egy fociőrült falka vagyunk, hihetetlenül örülünk, ha a csapat eredményes. De szomorúak vagyunk, ha kevésbé azok. Ezért mindig nagyszerű, hogy a honfitársaim nyugodtak és boldogak. A német válogatott számára bosszantó a dolog. Ebben a formában senki nem számított erre, de megtörtént. Fontos, hogy az ember levonja a következtetéseket ebből a helyzetből és a jövőben egy más úton járjon. Nekem személy szerint jó, hogy a játékosok visszatérnek. Minden edzőnek jó, ha a játékosai időben jelen vannak és a felkészülést egy nagyobb szakaszban tudják teljesíteni. Számomra fontos, mert új vagyok itt, fontos, hogy minden egyes személy a rendelkezésemre álljon. Minél előbb, annál jött.

Végezetül egy privát kérdés. Soha nem veszítetted el a München városával való kapcsolatod. Otthonosan érzed már magad? Hogy állsz a lakáskereséssel?

Ez így van, Münchenben továbbra is nagyon jól érzem magam, eligazítás nélkül tudok itt közlekedni. A szüleink még itt élnek, úgyhogy rendszeresen jártam itt, továbbra is itt leszek. A lakáskeresés igazán jól sikerült. Nagyon jó vagyok benne és a jövőben biztosan beköltözök egy lakásba.

Niko Kovac, hálás köszönet az első interjúért. Hosszú és sikeres közös időszakot kívánunk neked a Bayern Münchennél.

Hozzászólnék

Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

To Top