Interjúk és nyilatkozatok

Ulreich: A kemény munka része a focinak.

A 29 éves kapus az fcbayern.de-nek adott interjút.

A tavalyi szezont végigvédő Sven Ulriech adott egy interjút a csapat hivatalos oldalának az egyik edzés után. A 29 éves kapus beszélt az edzésekről, Neuerről és az amerikai útról.


fcbayern.de: Vége az első két hétnek a felkészülésből. Hogy érzed magad?

Sven Ulreich: Az első hét elején két nap szünetet kaptunk, ez is sokat segített a regenerációban. Ehhez képest ugyebár azóta elég kimerítőek az edzések, de hát erről szól ez az időszak.

Az edzések közben visszagondolsz a szabadságodra vagy arra, hogy milyen jó lenne még ott?

Ezek a szabad hetek mindig kellemesek, főleg, hogyha van időd a családodra. Viszont elmúlt napokban azért feljönnek az emlékek arról, amikor egy karosszékben ültem naphosszat. De kíváncsian várom, hogy hogyan sikerült újra belelendülni  az egészbe. Jó újra itt lenni, ez a szenvedélyem. És ezért is könnyebb nekem megküzdenem ezzel a problémával.

A tavalyi elképesztő teljesítményednek köszönhetően a szurkolók az előző idény legjobbjának választottak. Majdnem a szavazatok harmadát kaptad meg. Mit jelent ez neked?

Természetesen boldoggá tesz. A csapatunknál nagyon sok a topjátékos, klasszisok. És óriási megtiszteltetés, hogy a szurkolóktól kaptam ezt a díjat. Büszke vagyok rá.

Három éve vagy Münchenben, folyamatosan fejlődsz. Ebben nagy része van Toni Tapalovicnak. Milyen érzés dolgozni vele?

Toni egy nagyszerű pasas. Az első naptól kezdve jól kijövünk. Több videót mutatott, ami segített, rengeteg időt ölt belém. Megérte. Még mindig dolgozom a képességeim javításán, vannak is területek, ahol szükség van erre. Jó kapusedző és szórakoztató is. Pontosan összeállítja úgy az edzést, hogy a könnyű és az „odafigyelős” feladatok jó arányban legyenek. Nagy részese a fejlődésemnek.

Mik a főbb területek, amikre odafigyeltek az edzéseken?

Az elején ott maradt velem az edzések után is, mert a tréningen rendelkezésre álló idő nem volt elég ahhoz, hogy mindent elmagyarázzon. Általában a befejezéseken dolgozunk. Felvesszük videóra és megnézzük. Ha látod magad, sokkal könnyebb megértened mindent. De sok időt vesz igénybe ez is.Mindig megemlítetted, hogy miután Manuel Neuer visszatér a sérüléséből, második számú kapusnak kell visszaállnod. A tavalyi teljesítményed mellet könnyű ezt feldolgozni?

Tudom a szerepem. Boldog vagyok, hogy gyakrabban játszhattam. Jó volt abban a szezonban védeni. De tudom azt is, hogy Manu a világ legjobb kapusa. Mindig megmutatja, hogy még véletlenül se legyen kétségünk felőle. Ezért is állok készen arra, hogy újra a második számú szereplő legyek a történetben. Reménykedem abban, hogy egy-két meccset kaphatok majd, hogy tartsam a ritmust.

Mi változott az új edző érkezésével? A napi rutinod gondolom egészen más.

Jelenleg az feltűnő, hogy kétszer edzünk egy nap. Meglátjuk, mi lesz majd a szezonban. Nem annyira más nekünk, kapusoknak a mezőnyjátékosokhoz viszonyítva. Több új taktikát gyakorlunk, de a kapusedző fontosabb számunkra. A vezetőedző pedig emellett is ellát minket az új ötleteivel. Ezért kevéske a változás, ha nem nézzük a tréningek keménységét és számát.

Múltkor az edzés után az egyik csapattársad az öltözőbe menet azt mondta a kameráknak: „Következő életemben kapus leszek!” Ha ezt látod, hogy nekik mit kell tenniük az edzéseken, elgondolkozol, hogy „hála Istennek kapus vagyok?”

Nem vagyok valami nagy futó, ezért örülök, hogy nem kell kell olyan sokat futnom. De szerintem ha két óra kapusedzést kapnának, akkor se lennének valami boldogak. Érzed a csontjaid, az izmaid, amikor már a háromszázadik ugrást csinálod. De így is, az edzések végén tuti odajönnének három méterről megbikázni a labdát felém (nevet)…

Ezen mondatok szerint akkor jó a hangulat a kemény munka ellenére?

Minden része a futballnak. A focisták mindig panaszkodhatnak, hogy fáradtak. De emellett tudjuk, hogy a légkör,a mi átjárja az edzést, így is elég rendben van – ezek az odaszúrások pedig szerintem normálisak. (…) Azért csináljuk az edzéseket, hogy sikeresek legyünk. A címek a céljaink, az egész pedig kezdődik előröl minden szezonban. Ha fittek vagyunk és úgy játszunk, ahogy megszokták tőlünk, akkor megnehezíthetjük az ellenfél dolgát.

Az első barátságos felkészülési meccs a PSG ellen lesz. Mit vársz a meccstől?

Az első találkozó arra jó, hogy visszatérjünk a rutinunkba. Jó kis teszt, kipróbálhatunk sok dolgot úgy, hogy nem erőltetjük meg magunkat annyira. A PSG-nél is ugyanez van. Lesz pár érdekes mérkőzés a közeljövőben.

Az ezt követőek a Juventus és a Manchester City elleni összecsapások.

Alig várom. Tökéletes erőpróba, főleg ilyen nagy csapatok ellen.

Mit vársz a szokásos Audi Summer Tour-tól? Ott voltál két éve is.

Az Egyesült Államok mindig megér egy utazást. Kíváncsian várom a jó kis meccseket, az ottani edzéseket. Sok új tapasztalatunk lesz az országról. Imádom Amerikát, nagy a szabad tér, nyitottak az emberek. Ezért várom nagyon a kiruccanást.

Hozzászólnék

Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

To Top