Interjúk és nyilatkozatok

Alaba: A rasszizmusnak nincs helye ezen a földön

A Bayern osztrákja még az USA-ban adott interjút a Goalnak.


Alaba a Goal.com-nak adott interjújában beszél Kovacról, a fiatalok beépítéséről, a hitről, a rasszizmusról és arról, milyen becenevet adott a Bayern fiatal belsővédőjének, Chris Richardsnak.


David, hogyan élte meg a Niko Kovac irányítása alatti első heteket?

Nagyon pozitívan. Nagyon keményen és koncentráltan dolgoztunk. Az ember látja, hogy hétről hétre jobbak leszünk. Ezt szeretnénk folytatni, hogy elérjük a céljainkat.

Miben különös Kovac?

Az ember érzi a tapasztalatát, amelyet játékosként és edzőként gyűjtött. Megpróbálja a filozófiáját a csapatba ültetni. Ez a folyamat természetesen időt igényel. De igazán jó a csapaton belüli és a pályán uralkodó atmoszféra. Sokat beszél a játékosokkal, bizalmat szavaz nekik és ez nagyon jó érzéssel tölt el minket.

Mennyiben különbözik Kovac az elődjétől, Jupp Heynckestől?

Ezt nem olyan egyszerű elmagyarázni. Niko Kovac nagyon koncentrált, világos terve van. Nincs sok különbség vagy ellentét közötte és a korábbi edzőnk között. Azt észlelni, hogy minden egyes meccset meg akar nyerni.

Az International Champions Cup során sok fiatal képviselhette az FC Bayernt. Láthatunk közülük párat a Bundesliga új szezonjában is?

Azt hiszem ez az FC Bayern München célja, ezért is építette fel az új Campust. Én voltam az utolsó fiatal, akinek sikerült beépülnie a proficsapatba és ez már régen történt. De azt hiszem, jó úton járunk, hogy a fiatal játékosok ismét megragadjanak az első csapatba. Nagyon sok potenciál van bennük, ezt az edzésgyakorlatok és a meccsek során is láttuk. Viszont az első csapatba való lépés nem egyszerű. Úgy gondolom, hogy a srácok a legjobbjukat nyújtják, ráadásul az edző is megpróbál sokat beszélni velük és tippeket adni nekik, hogy fejlődjenek.

Bízik egy konkrét játékosban, aki eléri a profik szintjét?

Van pár nagyon tehetséges és igazán jó játékos. Ha így folytatják, megcsinálhatják. De még mindig hosszú az út addig.

Egyikőjük lehet Chris Richards, akinek már egy becenevet is adott.

Texas! Ő egy jó srác. Jól játszik, keményen edz és ott lebeg a cél a szeme előtt. Ha továbbra is így dolgozik, megteheti az előrelépést. Nagyon tehetséges, ezért is van itt. Azt hiszem megvan benne a potenciál ahhoz, hogy nagyszerű karriert futhasson be.




Miért Texas?

Onnan érkezett. Valamikor elfelejtettem a vezetéknevét, de tudtam, hogy Texasból jött, ezért így szólítottam meg. Időközben nagyon jól megtanultam a nevét. (nevet)

Új szerzeményüket, Alphonso Daviest Kanada legnagyobb tehetségeként tartják számon. Milyen tanáccsal tudná ellátni őt?

Az embernek mindig önmagát kell adnia és soha nem feledheti, honnan érkezett. Nekem személy szerint a hit fontos szerepet játszott, az Istenbe vetett hitem.

Miért?

A hit nagyon sokat jelent számomra. A szüleim így neveltek fel. Amióta kicsi vagyok, hiszek Jézusban és megpróbálom a lehető legjobban értelmezni a Bibliát. Rengeteget segített az életemben, a pályán és azon kívül is.

Mesut Özil a válogatott visszavonulásával kapcsolatos kijelentéseivel lángra lobbantotta a rasszizmusról szóló vitát a német labdarúgásban. Meg tudja érteni az állásfoglalását?

Talán egy kicsit messzire ment, de nem tudom mi történt vele a válogatottban eltöltött időszakában. Ezért nem is tudok sokat mondani erről.

Hogyan ítéli meg a rasszizmus problémáját?

Ha az ember a rasszizmusról beszél, sajnos meg kell állapítania, hogy a világon még mindig vannak rasszisták. Vannak Európában, Ausztriában, Németországban. De az olaszországi helyzetről is sokat hallottam és nekem is vannak tapasztalataim. A rasszizmusnak a labdarúgásban és általánosságban sincs helye ezen a földön. Vissza kell vennünk és meg kell próbálnunk jobb hellyé tenni ezt a világot. A labdarúgás egy jó platform erre. Azt hiszem a futball megpróbálja ezt a problémát kezelni és jobbá tenni, de a rasszizmus természetesen egy létező dolog.

Ezzel a problémával nem tud egyedül küzdeni, de mit kell a focistáknak konkrétan tennie ahhoz, hogy a rasszizmus száműzve legyen?

Ez egy jó kérdés, amelyet angolul nem annyira egyszerű megválaszolni (Alaba angolul nyilatkozott). Nem könnyű ezeket a dolgokat megmagyarázni. A rasszizmus egy csúf része ennek a világnak és a labdarúgásnak. Ki kell találnunk, hogyan küzdhetünk a legjobban ez ellen.



Hozzászólnék

Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

To Top