Bajnokok Ligája

Ellenfélnézőben: Benfica

Háromrészes rovatunkban a Bajnokok Ligája sorozat E-csoportjának csapatait mutatjuk be részletesen. Elsőként a portugál Benficán a sor.

Image result for benfica


A klub sikerei

Hivatalosan Sport Lisboa e Benfica, de a világon mindenki csak SL Benfica valamint egyszerűbben Benfica néven ismeri. A portugál klubot 1904-ben alapították, egy esztendőben a német rivális Leverkusen és Schalke, valamint a többszörös magyar bajnok Győri ETO-val és a felvidéki Dunaszerdahely együttesével. Kezdeti sikereit a harmincas években érte el, amikor elsőként nyertek portugál bajnoki címet. Ezt azóta 35 másik követte, ezzel pedig – a Bayernhez hasonlóan – ők is rekordbajnoknak mondhatják magukat. A hazai kupa, a Taca de Portugal porondján is a legjobbnak mondhatják magukat: 26-szor emelhették a magasba a trófeát, legutóbb a 2016-17-es szezonban.

A Benfica aranykora kétségkívül a valaha élt egyik legjobb portugál focistának tartott néhai Eusébio karrierének idejére tehető. A magyar Guttmann Béla edzősködése és a szárnyaló portugál csillag vitézkedése alatt két bajnoki cím mellett kétszer megnyerték a BL-t is (akkor még BEK néven futott). A második győzelem alkalmával maga Eusébio is játszott, a Real elleni 5-3-as döntőben pedig három perc alatt duplázott és nagy szerepe volt abban, hogy Puskás mesterhármasa után egy 3-2-es félidei vereségből felálljanak a Sasok.


Image result for eusébio

Eusébio, becenevén a Fekete Párduc


A legenda még 14 évig szolgálta a Benficát, a fent említett BEK-aranyérem mellett tizenegyszeres bajnok lett, a portugál válogatottal pedig bronzérmes a ’66-os angliai vébén. 1965-ben aranylabdát kapott és mindmáig ő a Vörösök mindenkori legeredményesebb labdarúgója. 2014 januárjában érte a halál, 71 éves volt.

Sajnálatos módon tragikus magyar vonal is fonódik a csapathoz. Fehér Miklós, generációjának egyik legjobbja már két éve a Benfica támadója volt, amikor 2004. január 25-én a pályán összeesett és még aznap elhunyt. Két nappal később a klub visszavonultatta az általa viselt 29-es mezszámot és azóta is élénken él minden szurkolóban az emléke.

A Benfica napjainkban

Fennállása óta tagja a portugál nagy hármasnak, akik még sosem estek ki az első osztályból (a Porto és a Sporting még mellette). Az elmúlt tíz szezonban 5 alkalommal nyertek bajnokságot, a tavalyi idényben nagy harcban végül a második helyet szerezték meg.

Kulcsjátékosaik jelenleg:

  • A cséká, a brazil Luisao, aki 2003 augusztusa óta erősíti a Benficát. Egyelőre hatszoros bajnok, a szezon végén azonban visszavonul.
  • Grimaldo, a Barca-nevelésű fiatal spanyol balhátvéd, aki pár hét múlva lesz csak 23, pont a Bayern elleni lisszaboni összecsapás után egy nappal.
  • Pizzi, az argentin középpályás, a klub egyik legtechnikásabb focistája.
  • Gedson Fernandes, a 19 éves szupertehetség, aki a PAOK elleni play-off meccseken nagyszerű teljesítményt nyújtott.
  • Eduardo Salvio, a karrierje csúcsán lévő argentin szélső, aki nemrég a válogatottba is meghívót kapott.

Ha játszik Renato Sanches, akkor biztosan pikánsabbá teszi a két találkozót. A portugáliai meccset szeptember 19-én, a visszavágót november 27-én bonyolítják le.

 

 

 

Hozzászólnék

Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

To Top