Interjúk és nyilatkozatok

Kimmich: Élvezem, hogy több pozícióban játszhatokJoshua, két győzelemmel kezdtétek az évet. Hogyan értékeled ezt a rajtot?

Rendben volt, még akkor is, hogy ha nem volt minden pozitív. Az első meccsen a Hoffenheim ellen egy nagyon jó első félidőt játszottunk. Ezzel szemben a második félidő sokkal nyitottabb lett. Bizonyos esetekben szerencsénk is volt. A Stuttgart ellen egy gyenge első félidőt követett egy jobb második. Az eredmények stimmelnek de a ,, miként” nem teljesen olyan mint ahogy azt mi elképzeljük.

A Stuttgart ellen újfent két gólpasszt adták, amivel a liga legjobb előkészítői közé tartozol. Az asszisztoknak is örülsz annyira, mint a góloknak?

Természetesen mindkettőnek nagyon örülök, már csak azért is mert ezzel a csapatomat segítem. De akkor is elégedett vagyok, ha nem vagyok érintett a gólokban de nyerünk. Az én elsődleges feladatom a védekezés. Azért küzdeni hogy ne kapjunk gólt. Ebben viszont még van hova fejlődnünk.

Mi az oka, hogy a védekezésben nem stimmel minden 100%-osan?

Mostanában nem tudunk 90 percen keresztül dominálni. A probléma nem csak a védekezésen vagy a középpályán múlik, az egész csapatnak harmonizálnia kell. Ebben még javulnunk kell.

Először az évben hétközi forduló következik, három meccs nyolc nap alatt. Örülsz ennek, vagy inkább úgy gondolod, hogy még egy-két hét edzőtábor jót tett volna a csapatnak?

Volt elég időnk mindent betanulni. Véleményem szerint jól fel vagyunk készülve. A hétközi fordulók nekünk labdarúgóknak a legszebb ami csak lehet. Keveset edzünk és csak játszunk.

Joshua 9 gólpassznál jár ebben a szezonban – csak Messi és Hazard (10-10) szolgálta ki többször társait az öt európai topbajnokságban.

Elképzelhető, hogy a sok meccs miatt lesz némi rotálás a csapatban és más pozícióban is játszani fogsz. Csakúgy, mint Goretzka és Gnabry, te sem csak egy pozícióban vagy bevethető. Ez a flexibilitás különösen fontos a fiatal játékosok számára?

Ahhoz, hogy egy fiatal játékos Münchenben megtudja vetni a lábát, fontos hogy több pozícióban bevethető lehessen. Természetesen nem úgy működik, hogy egy fiatal 18-20 éves játékos megjelenik Münchenben, majd az edző azt mondja hogy a te pozíciód szélső védő. Én is több pozícióban tudtam játszani és ezen keresztül kerültem be a csapatba. Játszottam belsővédőt, szélsővédőt, valamint középső középpályást is. Ezáltal az éppen aktuális edzőnek több opciója van játéklehetőséget adni. Ez nekem rengeteget segített. De a cél végsősorban az, hogy az ember megtalálja a pozícióját.

Élvezed a szituációt, hogy újra és újra más pozícióban tesztelheted magad?

Természetesen élvezem, mindenekelőtt a mostani szituációt, hogy védekező középpályásként és jobb szélsővédőként is játszhatok. Ez a két pozíció teljesen különböző, jót tesz nekem, hogy a mérkőzést különböző ,,szögekből” láthatom, ezáltal rengeteget tanulok. A két poszt különböző adottságokat igényel és ez segít hogy érettebb játékos legyek.

Meg tudnál pár ilyen a különbséget nevezni?

Mindkét poszton relatíve sokat kell futni, de jobb szélsővédőként több az intenzív sprint, hatosként inkább tartani kell a pozíciót és ott sokat mozogni. Szélsőként az oldalvonal által jobban be van határolva az ember mozgásterülete, a középpályán minden pozícióból megjátszható vagyok és több irányban játszhatom tovább a labdát. Az embernek az az érzése hogy folyamatosan játékban van, a szélen ez más. Továbbá a szélen több az ,,egy az egy” elleni szituáció , a középpályán több társ van körülöttem aki megjátszható.

Február 8-án leszel 24 éves. Mit kívánsz magadnak erre a szezonra?

Szakmailag nézve természetesen szeretnék újra német bajnok lenni. De a Dortmund momentán nagyon erős. Sok nehéz feladat vár még ránk amire koncentrálunk kell. Minden meccs számít. Olyan sok meccset már nem veszíthetünk el – lehetőleg az lenne a legjobb ha egyet sem. A Hertha ellen a kupában mindenképp tovább szeretnénk jutni, a BL ben pedig nagyon örülök a Liverpool elleni meccseknek. Természetesen mindenekelőtt azt kívánom, hogy egészséges maradjak, és  topteljesítményt nyújtsak a pályán.

 

Kimmich: Élvezem, hogy több pozícióban játszhatok
Hozzászólnék

Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

To Top