Bajnokok Ligája

Nagyító alatt: LIVERPOOL



A bayernszektor.hu cikkében kicsit jobban megismerhetitek a Premier Leagueben szereplő alakulatot, a Bayern soron következő ellenfelét.


A csapatról

A Liverpool futballcsapatát 1892-ben alapították, megalakulásuk óta Európa egyik leghidegrázósabb hangulatú stadionjában, az Anfielden játszanak. A klub mottója a címeren is szereplő „You’ll never walk alone”, magyarul „Sosem maradsz egyedül”. A szurkolók a meccsek előtt, illetve a végén éneklik el közösen a hitvallásukat tartalmazó klubhimnuszt.

A Bayernhez hasonlóan a Liverpool is a hetvenes években érte el első nagyobb sikereit. Miután a bajorok 1974-ben, ’75-ben és ’76-ban egymás után háromszor is felültek Európa trónjára, a Vörösök is rákapcsoltak és hét év alatt behúztak négy BEK-et (’77, ’78, ’81, ’84). 2005-ben megnyerték ötödik serlegüket is, a klublegenda, Steven Gerrard vezette csapat akkor játszotta az AC Milannal azt a felejthetetlen finálét.

A gárda 1990 óta nem nyert angol bajnoki címet, azóta át is alakították a liga felépítését. A Jürgen Klopp érkezése után átalakuló és európai topcsapatként focizó ‘Pool most nagy eséllyel robog a Premier League elhódítása felé.


Image result for gerrard 2005 champions league final

Az angolok valaha volt egyik legjobb játékosa, Steven Gerrard és a BL-serleg 2005-ben. – Forrás: Esquire




Bajnokok Ligája-csoportkör

Az idei group stage húzós volt az angolok számára. A nyáron erősödő keret azonban átvágta magát a kihíváson, az utolsó fordulóban továbbjutott az egyenes kieséses szakaszba, miután hazai pályán 1-0-ra verte a Napolit, amely így csak az egymás elleni mérleg miatt maradt le a legjobb 16 közötti szereplésről. Három győzelemmel és három vereséggel mentek tovább a C jelű négyesből.


Forrás: eredmények.com


Forma

A Vörösök legutóbb január elején, a Wolverhampton elleni FA-kupa találkozón kaptak ki egy finoman szólva tartalékos kezdővel. A bajnokságban négy nappal azelőtt, január harmadikán, az üldöző Manchester City ellen szaladtak bele egy 2-1-es vereségbe. Ez a meccs volt az első és utolsó, amelyet a gárda elvesztett az idei PL-ben. Most ugyan vezet a City, de csak gólkülönbséggel, illetve a Liverpool egyel kevesebb összecsapást játszott le. Az előző öt meccsén az angol együttes tíz gólt lőtt és legtöbbször középcsapatokkal szállt harcba.


Forrás: eredmények.com


Játékosok

A tavalyi szezon kezdete óta – ha a Liverpoolról van szó – a legtöbb embernek Mohamed Salah ugrik be először. Az „egyszezonos csodának” kikiáltott egyiptomi jobbszélső a tavalyi idényben 44 gólt szerzett minden sorozatot figyelembe véve, majd egy nem túl sikeres vébé után, az idei szezonban már 20 találatot jegyezhet. Góljai mellett 24 asszisztja van, mióta 2017-ben a Romától Angliába igazolt.

Az Afrikában Istenként tisztelt Salah a szenegáli Sadio Manéval és a brazil Roberto Firminóval alkot lélegzetelállító támadótriót, a BL-ben idén hat gólt hoztak össze ők hárman, 38-at pedig a bajnokságban. A keret erősségei még a Bayern Münchennel BL-t nyerő Xherdan Shaqiri, aki legtöbbször csereként áll be, de így is a negyedik legeredményesebb liverpooli; a védelem oszlopa, Virgil van Dijk, a skót balbekk, Andrew Robertson, aki félelmetesen jól száll be támadásokba; illetve Alisson, a brazil kapus, aki a bajnokik több, mint felét lehozta kapott gól nélkül.


Related image

Forrás: sportinglife.com




Edző

Jürgen Klopp – A Dortmund és a Mainz edzőfenoménja 2015 októberében vette át a Mersey folyó partján lévő város csapatát. Regnálása óta több, mint 400 millió eurónyi vásárlással turbózta fel gárdáját, de a transzferek kifizetődni látszanak, hiszen Klopp első liverpooli címeit nyerheti az idei szezonban. Az 51 esztendős szakember legtöbbször 4-3-3-as felállásban küldi pályára együttesét, mely kontrái és pontos passzai mellett egészen szép támadójátékot mutat be. A német 189 találkozójából 104-et győzelemmel zárt a kispadon, és majd’ 400 gólt szerzett  csapata ezeken az összecsapásokon.


Image result for jürgen klopp celebration liverpool

Forrás: Reddit


Kloppot jól ismerhetjük Németországból, a Dortmundja ellen sokat harcolt a Bayern. Reméljük most is, mint a Bundesligában oly sokszor, mi kerülünk ki győztesen a Kloppo elleni párharcokból. Az odavágó február 19-én lesz az Anfielden (az M4 Sport élőben közvetíti), míg Münchenbe március 13-án jön az angol topcsapat.

Nagyító alatt: LIVERPOOL
Hozzászólnék

Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

To Top