Vélemény

Fiatalítás? Ez nem lehet kifogás a Bayernnél, ha a Real Madridnál sikeres volt – Vélemény

A fiatalítás tényleg aduász lehet érvelés során, ha a Bayern München BL-ből való kieséséről beszélünk? Nem lehet, hogy csak kifogás?

Most már örülünk, Vincent?

Lucas Hernández és a Bayern München 2024-ig tartó szerződést írt alá. Ezt a Bayern München már közleményben is tudatta hivatalos Twitter-oldalán.

A 23 éves, 15-szörös francia világbajnok a védelem közepén és baloldalán is megállja a helyét. Ugyan sérült, de mint több közleményből is kiderült, a következő szezon első meccsétől kezdve már bevethető, így nem tekinthető komolynak a sérülése. Ennél fogva pedig az mondható el, hogy megérte a 80 millió eurós vételárát. Ezt azért is igyekszek hangsúlyozni, mert többen felhozták kommentben, hogy miért ad a Bayern München egy sérült játékosért a klubhoz és egyébként a Bundesligához mérten csillagászati összeget.

Benjamin Pavard és Lucas Hernández, reméljük, jövőre épp egy Real Madrid utáni győzelemnél fognak így örülni a Bayern München színeiben / Fotó: Bavarian Football Works

És látva a játékát, valamint a legendás Dr. Müller-Wohlfahrt sportorvos nyilatkozatát, kimerem jelenteni. De persze meglátjuk, mit hoz a következő szezon, főleg annak fényében, hogy honfitársával, Benjamin Pavard-dal alkotják remélhetőleg a védelmet, ami kommunikációs és személyiségbeli tényezőkből adódóan erősíthet a játékán, egymás megértésében.

Fiatalítás mint kifogás?

Azonban mielőtt robbant volna a hírbomba Lucas Hernández leigazolását illetően, a Bajnokok Ligájából való kiesés utáni nyilatkozatra számos komment érkezett a Bayernszektor Facebook-oldalára. Többen a fiatalítást mint kifogást emelték a párbeszédbe. Azt próbálták elkendőzni, hogy emiatt alakulhatott ki, hogy ki kellett esni – nem várt módon? – a legrangosabb versenyből. Azonban van erre egy aduász ellenérv: Real Madrid.

Think No Way GIF by FC Bayern Munich - Find & Share on GIPHY

Az elmúlt években – a mi BL-címünk után kezdődött, a 2012/13-as szezonban, még ha volt egy 2014/15-ös szezon, amikor épp a Barcelona nyert – sorra bezsebelte a legrangosabb trófeákat a Real Madrid. És mondhatjuk azt, hogy Cristiano Ronaldo miatt, de nem lenne igazunk. Noha valljuk be, nagy százalékban hozzájárul ahhoz, hogy eldöntsön meccseket egymaga. Még az új klubjánál, a Juventusnál is, és nem is olyan régen: egymaga, hátrányból épp Lucas Hernández Atletico Madridját küldte csúnyán vissza, Spanyolországba, hogy gyakoroljanak még. De ne térjünk el a tárgytól, a cikk nem CR7-ről szól! A portugál csillag mellett számos olyan játékos meghatározó szerepet töltött/tölt be a Real Madridnál, akik igencsak fiatalok.

Nézzük meg korban, milyen fiatal játékosok alkották a Real Madrid keretét, amely BL-eket nyert a Bayern-uralom utáni időszakot követően!

  • Lucas Vásquez (27)
  • Isco (26)
  • Casemiro (27)
  • Raphael Varane (25)
  • Dani Carvajal (27)
  • Marco Asensio (23)
  • Mateo Kovacic (24)
  • Álvaro Morata (26)

A félkövérrel kiemelt játékosok azok, akik a 2013-14-es BL-címben vették ki részüket. A többiek pedig a rákövetkező évben érkeztek, míg Morata elszerződött, így ő már nem alkotta a győzeleméhes Real Madrid keretét. Tehát az első BL-cím során Morata 21, Isco 21, Varane 20, Carvajal 22 éves volt. A következő címeknél pedig Lucas 23, Casemiro 23, Kovacic 20, míg Asensio mindössze 19 éves volt. És itt mondhatnánk azt, hogy rendben, többen az első BL-cím előtt érkeztek, így volt idejük integrálódni, a fiatalításban részt venni. De nézzük csak meg jobban!

Lucas Vásquez abban az évben tért vissza az Espanyoltól a kölcsönszerződéséből, amikor az első címet szerezte meg a csapat a triplázásból. Asensio egy évvel később követte a példáját, szintén az Espanyoltól. Isco, Carvajal, Casemiro az első BL-cím szezonjában szerződött a Realhoz. Kovacic a második BL-cím szezonjában érkezett.

És többen már az első szezonjában meghatározó játékosai lettek a csapatnak. Asensio játékát egyszerűen csodálatos nézni. Ez a videó azt igyekszik összeállítani, hogy melyek voltak a legőrültebb gólok Zidane alatt. Asensio néhányszor azért feltűnik… De nem mehetünk el Carvajal és Casemiro teljesítménye mellett sem!

Nem inkább az edzővel van a gond?

A 2013/14-es BL-t Ancelotti nyerte meg, de a csapatot pacekra Zidane rakta össze, vele megállíthatatlan volt a csapat. És mint fentebb taglaltam, iszonyatosan sok, meghatározó játékos egészen fiatal volt azokban az években. Így butaság lenne elkendőzni a kiesésünket, na, meg úgy általában a szar játékunkat a fiatalítással! Abba belemenni nem szeretnék, hogy Niko Kovac eredményes lesz-e a következő szezonban vagy sem. Kíváncsi vagyok, és meg szeretném nézni, hogy Boateng helyett az új igazolások egyike beválik, valamint ha esetleg Nicolas Pepe vagy Hudson-Odoi érkezne, akkor ők fontos meccseken rúgnák-e a gólokat Lewával ellentétben.

És az is érdekes lehet, ha Renato Sanches több lehetőséget kapna, magabiztosabb lenne és elkapná a fonalat. Úgy gondolom, van potenciál a srácban, csak szellemileg nem erős: nehéz elviselnie ilyen fiatalon ennyi lelki terhet (EB-cím, világ egyik legjobbja relatíve iszonyatosan sok pénzt ad egy tiniért). Az viszont mindenképp megjegyezendő, hogy Niko Kovac konzervatív felfogása egészen új a Bayern München számára az elmúlt időszakot nézve.

A Liverpool elleni második mérkőzés – de talán az első is beemelhető mint példa – szépen megmutatta; olyan impotensek rég voltunk, mint azon a meccsen.

A következő évet mindenesetre úgy várjuk, mint a Messisást, főleg, ha még néhány releváns játékos érkezik a csapathoz, így érdemben várhatjuk a következő BL-t. És innen puszilom a két szupertehetséget, Pavard-t és Lucast!

Hozzászólnék

Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

To Top