elemzés

Nagyjából összeállt a jövő védelme és ígéretesnek tűnikSokan még Lucas Hernández leigazolásán álmélkodunk és próbáljuk feldolgozni– vajon tényleg megérte-e azt a 80 millió eurót – de lépjünk túl ezen és vessünk egy pillantást a jövőbeli hátvédsorunkra, ami egyre jobban kikristályosodik. Sőt, az újjáépítés tekintetében egyértelműen előrébb tart, mint a támadórészlegünk.

Bundesliga | Where will Lucas Hernandez play for Bayern Munich?

Végleges?

De még mielőtt belevágnánk a részletekbe, tegyük fel a kérdést. Biztos nem lesz még újabb érkező a védelembe, mondjuk de Ligt az Ajaxtól? Az, hogy komolyan érdeklődtünk a srác iránt, nem is kérdés, viszont egyre inkább úgy tűnik a ‘vagy Hernández vagy de Light’ forgatókönyvet játszották le Uliék. Nemcsak anyagi megfontolásból lenne értelmetlen a dolog (elvégre a Bayern inkább elől veszített a versenykésességéből, ott van szükség a pénzre) hanem a hátvéd keret mostanra elért mélysége sem indokolná. Minek kellene egy újabb nagyértékű belső védő oda, ahol már a jövőbeli főnöknek nevelt Süle és a rekordigazolás Hernández már ott van, nem is beszélve Pavardról és Hummelsről? Vagy engedjük el saját nevelésű Alabát csak mert Lucas a bal szélen jól játszik? Hülyeség lenne. Ez a keret már így is nagyon jónak ígérkezik.

Új, többfunckiós játékosok

Idén nem kevesebb mint 115 milliót költöttünk védőkre, Pavard kifejezetten jutányosan áron (35 m) jött míg Hernández esetében azért szívhatjuk a fogunkat, hogy egy kevésbé nagy név megért-e ennyit. Ami viszont mindkettőjükre igaz, hogy multifunkciós játékosokról van szó. Mindkét francia bevethető a védelem közepén vagy szélén (egyik a jobbon, másik a balon) és úgy, hogy mindkettőjük kiemelkedő teljesítményre képes mindkét poszton. Végre elköszönhetünk attól, hogy kulcsmeccseken kényszermegoldásokhoz (khm…Rafinha) kelljen nyúlni, és ugyanakkor az edző kezébe nagyon komoly taktika fegyver is kerülhet attól függően pl. hogy ki tesz a szélsővédő pozícióba. Joggal élhetünk a feltételezéssel, hogy nem véletlenül vettünk két „többfunkciós” védőt, úgy tűnik a szakmai munkába egyre több profizmus és tudatos tervezés vegyül. 115 millióért két új ember költözik a Säbenerre, de virtuálisan 2×2 új védőnk lesz. Tökéletes megoldás az elmúlt évek dilemmájára: sérülések esetén minőségi pótlásokra lenne szükségünk, de az igazán jó játékosok nem fognak padozni.

Ki hol fog játszani akkor?

E sorokat természetsen nem Niko Kovac írja, így nem a tutit fogjuk megmondani most, de logikus megfontolások mentén nagyjából megjósolható a jövőbeli alaphadrend. Vágjunk hát bele:

Kezdjük a baloldali szélsőbekk posztjával, ami talán a legegyszerűbben megítélhető: Ha Alaba már nem is feltétlenül világklasszis de még mindig klasszis szinten teszi a dolgát a saját posztján, és mint saját nevelésű, 2021-ig szerződéssel bíró játékos, nem az a kategória, akit a Bayern elengedne. Hiába a sok pletyka megint, a 27 éves David oszlopos és immáron rangidős tagja lehet az új védelemnek, ő ennek a posztnak az első számú játékosa. Hernández érkezésével pedig tökéletes, minőségi pótlása lesz, ha esetleg az osztrák lesérülne vagy nem lenne formában. Ezért is ígérkezik remek vételnek.

Baloldali középső hátvéd: ha már Alabának adtuk a szélsőbekk pozíciót akkor a rekordigazolásunkat, Lucas Hernándezt a védelem közepére várjuk. Ugyan szélső védőként lett világbajnok, de az Atléticoban középen is megállta a helyét, és ez is a tanult posztja amúgy. S Badstuber után végre ismét lenne ballábasunk a védelem közepén, ami sokszor előnyt jelent.
Cseréjeként Hummelst tudnánk elképzelni (esetleg Pavardot) ez természetesen nagyban függ majd attól, hogy Kovacék hogyan akarják lemendezselni a generációváltást, és hogy Jerome nagyon valószínű távozása mellett vajon Mats maradna-e és elfogadná-e az egyre több padozást.

Jobboldai középső hátvéd: a Hernández melletti hely egyértelműen a jobb lábas Sülére vár. A 24 éves német már most is első számú védőnek számít Kovac csapatában és világosan látható, hogy vezető szerepet szánnak neki a jövőben. Letisztult, erőteljes játéka, flegmaságtól menetes, szerény személyisége és termetéhez képest meglepő sebessége mostanra a kritikusait is meggyőzte (köztük e cikk íróját). Reméljük fejlődése töretlen marad. Cseréjeként ismét csak Pavard vagy Hummels jöhetne szóba.

A jobboldali szélsőbekk: Ez a poszt folyamatosan vitatéma a szurkolók körében és a vezetés ülésein is és valószínűleg ezúttal sem fog mindenki egyetérteni ebben. Én mindenesetre Pavardra voksolnék mint első számú jobb bekk. Miért is? A franciák 23 éves világbajnoka már bizonyított a válogatottjában ezen a poszton, másrészről pedig mind Süle, mind Hernández jobb belső védőnek tűnik első pillantásra. Nem utolsó sorban pedig Joshua ismét arról beszélt arról kerek-perec, hogy ő bizony a középpályára vágyik. Ez a megoldás pedig egyszerre biztosítaná, hogy az egyik (hanem legjobb) német játékos boldog legyen és hogy a 35 milliós vétel ne a padot koptassa.
Ettől függetlenül, természetesen Kimmich még mindig kitűnő alternatíva lenne a posztra arra az esetre ha Benjamin lesérülne vagy az edző támadóbb felállást szeretne.

Alternatívák

A Bundesliga hivatalos oldala szintén foglalkozott a témával. Ők a fenti opción túl még két lehetőséget vázoltak fel:

B) Hernández megkapja a balszélső posztját, így Pavardnak „lesz hely” középen és így Kimmich marad mostani posztján. Alkalmi felállásnak teljesen reális, de alaphadrendnek csak akkor, ha Alaba távozna vagy a középpályán játszana – ez pedig nem túl valószínű.

C) Egy 3-5-2-es hadrendben Hernández és Kimmich is szárnyvédő lenne akik mind a támadásban mind a védekezésben fontos szerepet játszanának. Ez az unortodox hadrend nem igazán a Kovac stílusa, ráadásul ez eggyel kevesebb középpályást vagy támadót is jelentene defenzívebb felfogással. Nem valószínű, hogy erre mozdulna el a csapat a jövőben, bár kizárni semmit sem lehet.

Fiatalság vs tapasztaltság

Rafinha nyáron elhagyja a klubot, ez már eldőlt, a komoly hanyatláson átment Boateng távozását pedig a legtöbben már szintén kész tényként kezelik, noha még nem hivatalos. Az utolsó nagy kérdőjel igazából Hummels feje fölött lebeg. Vajon Kovacék egy keményebb generációváltással rögtön a fiataloknak adnának lehetőséget, vagy egy átmeneti időszakban azért még számítanának Mats rutinjára és vezetői képességére? Leginkább ez fogja meghatározni a német védő sorsát, na és persze az, hogy mennyire fogadná el a másodhegedűs szerepét a padon. Ismerve őt azért ez nem valószínű annyira…

Nagyjából összeállt a jövő védelme és ígéretesnek tűnik
Hozzászólnék

Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

To Top