Bundesliga

Jön a századik Klassiker, itt van 20 érdekesség róla



A 100. Klassiker kapcsán kigyűjtüttünk 20 db érdekességet, ami a két csapat jelenlegi párharcával, korábbi mérkőzéseivel kapcsolatos. Lássuk is:

 

▪ A szombat esti rangadó lesz a Bayern és a Dortmund 100. bajnoki mérkőzése. Az eddigi 99 párharcból 45-öt a müncheniek, 25-öt a sárga-feketék nyertek.

▪ Az eddigi 99 meccsből 54-szer szerzett vezetést a Bayern, 40-szer pedig a BVB – a bajorok ebből 38 meccset nyertek, míg a Dortmund 21-et.

▪ A mérkőzést „fokozottan veszélyes” mérkőzésként kezelik, körülbelül 400 biztonsági ember lesz bevetve a stadion környékén és területén. Ez legfőképp a Münchenbe utazó rengeteg dortmundi fan miatt van elrendelve, állítólag 10 ezernél is több vendégszurkoló érkezhet a stadionba.

▪ Münchenben a mérkőzés idejére napos-felhős időjárás várható. A kezdő sípszó idejére 15 fokot, a meccs végére 13 fokot jósolnak.

▪ A góllövőlista első két helyezettje is szembenézhet egymással: Lewandowski 26 meccsen 19 gólt lőtt, Paco Alcacer 21 meccsen 16 góllal követi őt. A spanyol játéka egyelőre kérdéses…. Reusra is érdemes lesz fokozottan odafigyelni, 22 meccsen 15 gól és 8 gólpassz áll a nevénél.

▪ A jubileumi és hosszú idő után először igazán létfontosságú Klassikert a 211 FIFA tagállamból 205 fogja élőben közvetíteni – nem is akárhogy: Az általában bevetett 19-21 kamera helyet 25 fog képet sugározni. Drón és ultra lassú „slowmotion” felvételekre is számíthatunk, de állítólag még a szögletzászlón is lesz rögzítőkészülék.




▪ A Bayern a legutóbbi hét hazai bajnokiját 21:2-es összgólkülönbséggel nyerte meg. A Dortmund elleni hazai mérleg is kiemelendő: Az elmúlt négy meccset 17:3-ra nyerték otthon a bajorok.

▪ Összesen négy játékos tudott sorozatbeli négy Klassikeren is betalálni: Roland Wohlfahrt, Elber, Lewandowski, illetve Michael Rummenigge a BVB játékosaként. A lengyel egyedüli csúcstartó lehet, ha szombat este is gólt lő.

▪ Ez a sorozatbeli harmadik szezon, amikor a két csapat a 28. fordulóban találkozik. Tavaly 6-0-ás, 2017-ben 4-1-es Bayern győzelem született.

▪ A Bayern a legutóbbi négy bajnokiját elveszítette, amikor a párharc előtt a Dortmund mögött állt a tabellán.

▪ Robert Lewandowski lehet a meccs egyik kulcsembere, a legutóbbi négy meccsén mindig, összesen nyolcszor talált be excsapatának. Ő a Bayern és a Dortmund párosítás történelmének egyik legeredményesebb gólszerzője is, összesen 13 gólt szerzett (9 meccsen 12 gólt a Bayernben, 8 meccsen 1 gólt a BVB-ben). Egy újabb góllal behozná a jelenlegi rekordtartó Gerd Müllert is.

▪ A Dortmund az előző fordulóban megelőzte a Bayernt – legutóbb kilenc évvel ezelőtt történt ilyen kései helycsere a Bundesliga élén. A Bayern egy győzelem esetén visszavenné az első helyet.

▪ Valószínűleg ez lesz Franck Ribéry, Rafinha és Boateng utolsó Klassikere, amelyen pályára léphet. Arjen Robben játéka sajnos esélytelen, így ő már nem szerepel többé a két csapat párosításán.




▪ A Lipcsével egyetemben a Dortmund kapta a legkevesebb gólt idegenben, konkrétan tizenkettőt.

▪ A legutóbbi 25 szezonból 21 Salátástálat nyert meg a két klub valamelyike – 16-ot a Bayern, 5-öt a Dortmund. 2010 nyara óta 16 bajnokin nyolcszor meccseltek egymással első-második helyezettként egymással a csapatok. Az idei szezonban is csak ez a két csapat állt a tabella élén.

▪ A Dortmund az előző két fordulóban a rendes játékidő hosszabbításában szerezte meg a vezetést, összességében pedig már kilenc gólt szereztek a ráadásban, ez idei Bundesliga-csúcs. Paco Alcacer ebből 5 gólt vállalt, ez abszolút Bundesliga rekord. Az utolsó negyedórában szintén kiemelkedő a Dortmund teljesítménye, 21 góllal klubrekordot állítottak fel.

▪ A Borussia Dortmund ugyanabban a hotelban szállt meg, mint a Jürgen Klopp vezette Liverpool három és fél héttel ezelőtt.

▪ Az eddigi 99 Klassikeren csak egyetlen öngól született: Markus Münch, a Bayern egykori játékosa 1991-ben, egy 0-3-mas vereség során talált a saját hálójába.

▪ A Klassikerek történetében összesen 14 alkalommal kellett kiállítani valakit, mindkét csapatból 7-7-szer fordult ez elő. Rafinha az egyetlen akit kétszer is le kellett küldeni a pályáról, és az egyetlen aktív, akit kiállítottak a két csapat meccsén.

▪ A jelenlegi keretekből Mats Humels lépett pályára legtöbbször a Klassikeren, 19-szer, ebből 14 alkalommal a BVB játékosaként. Müller 17, Schmelzer 14 meccsek követi őt.

Jön a századik Klassiker, itt van 20 érdekesség róla
Hozzászólnék

Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

To Top