Bundesliga

A statisztikák kedvelőinek: Robert Lewandowski számokbanMint ismert, a Bayern München 5:0-ás győzelmet aratott a Borussia Dortmund felett a 100. megrendezésre kerülő Klassikeren, és ezen a meccsen Robert Lewandowski megszerezte a 200. és a 201. gólját is a Bundesligában. A lengyel támadónál mindössze 4 játékos volt képes több gólt rúgni a Bundesliga történelmében. Ebben a cikkben Lewandowski legérdekesebb statjait vonultatjuk fel a Bundesliga.de segítségével.

▪ 1 –  Lewa 2010 szeptember 19-én, a BVB színeiben szerezte meg első gólját – nem is akármilyen meccsen, a Ruhr-vidéki rivális Schalke ellen.

▪ 3 – Lewa háromszoros gólkirály. Előszőr 13/14-ben 20 góllal a Dortmund színeiben, majd 15/16-ban és 17/18-ban már a Bayern Münchennel nyerte meg az aranyágyút, 30 és 29 lőtt találattal. Háromszor rajta kívül csak Rummenigge és Ulf Kirsten lett gólkirály, Gerd Müller pedig hét alkalommal is a legeredményesebbnek bizonyult. Lewa az egyetlen idegenlégiós, akinek két különböző csapattal is sikerült gólkirályi címet nyernie.

▪ 5 – Kétségkívül a legeredményesebb és legemlékezetesebb mérkőzése a 2015. szeptember 22-i Wolfsburg elleni volt Lewának, ahol az 51. percben 0:1-es állásnál csereként állt be, majd 9 perc leforgása alatt 5 gólt lőtt, amit a mai napig senki sem tudott megismételni. 9 perc alatt beállította a leggyorsabb mesterhármas, mesternégyes, és mesterötös rekordját is, egészen elképesztő volt azon a meccsen.

▪ 6 – Lewa nyolc szezont játszott le a Bundesligában, hatszor bajnok is lett – első két évében még a Dortmunddal, ezt követően a Bayernnel lett megállíthatatlan. A történelem során csak 11 játékos nyert többször bajnokságot, közöttük szerepel Ribéry, Robben, Müller és Alaba is.

▪ 9 –  Robert a 2015/16-os szezonban 3 egymást követő mérkőzés alatt összesen 9 gólt szerzett, ami szintén rekord.

▪ 15 – Lewandowski a hétvégi két góljával már 15 gólt szerzett a Klassikereken – 14-szer a Bayern, egyszer a Dortmund csapatában volt eredményes. Ő a leggólerősebb játékos a két nagycsapat mérkőzésein.

▪ 17 – A Bundesliga élvonalában szereplő 18 klub közül 17 ellen már szerzett gólt Lewandowski, egyedül az idén feljutó Fortuna Düsseldorf ellen nem volt még eredményes. Két kedvenc ellenfele a Wolfsburg és az Augsburg, előbbit 20, utóbbit 18 góllal ajándékozta meg eddig.

▪ 22 – Lewa 25 büntetőből 22 alkalommal betalált, volt egy 17 gólos megszakítatlan sorozata is. Ezzel a Bayern egykori kapusának, Jörg Buttnak a rekordját is felállította.

▪ 30 – Robert szerencsére nem sérülékeny játékos, az eddigi nyolc szezonjában mindig legalább 30 mérkőzést kapott. 2010-es Bundesliga debütálása óta csak 16 meccset szalasztott el, legtöbbször pihentetés céljából.

▪ 50 – Lewandowski a BVB játékosaként, mielőtt az 50. gólját megszerezte, sorozatbeli kilencedik mérkőzésén is eredményes volt. Erre csak Gerd Müller és Klaus Allofs volt képes.

▪ 52 – Lewy 52-szer lőtt egy mérkőzésen legalább két gólt. 44-szer duplázott, hétszer triplázott és volt az a bizonyos öttalálatos mérkőzése. Ebben a kategóriában is van egy jobb: Gerd Müller 87-szer talált be egy meccsen többször is.

▪ 64 – Robertnek csak 64 mérkőzésre volt szüksége az első 50 Bundesliga góljához. Ilyen gyorsan senki nem érte el ezt a mennyiséget.

▪ 99 – Lewandowski a Bayern játékosaként átlagban 99 percenként talál be. Ezt Gerd Müller sem mondhatja el magáról, a „Nemzet bombázója”átlagban 105 percenként lőtt egyet.

▪ 124 – Lewandowski négy és fél szezon alatt 124 gólt lőtt, ezzel Arjen Robben mögött ő a Bayern bajnoki történelmének legeredményesebb légiósa. Az örökös listán Roland Wohlfahrtot beérve jelenleg a harmadik. Rummenigge 39 találattal többet lőtt, Gerd Müller rekordjához peig 242 további gólra lenne szüksége…

▪ 197 – Lewandowski a Bundesliga történelmének megeredményesebb légiósa. 197 góllal megelőzte az eddigi rekordtartó, továbbra is aktív Claudio Pizarrot, aki aligha fogja visszaelőzni a lengyelt.

▪ 200 – Robert Lewandowski a Dortmundnak lőtt góljaival elit körbe csatlakozott: Csak Gerd Müller (365), Klaus Fischer (268), Jupp Heynckes (220), és Manfred Burgsmüller (213) érte el a 200 gólos álomhatárt a Bundesligában.

A statisztikák kedvelőinek: Robert Lewandowski számokban
Hozzászólnék

Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

To Top