Interjúk és nyilatkozatok

Thiago: Jó döntés volt Münchenbe igazolni, a Bayernnél érettebb lettem



A Bayern 28 éves középpályása a DAZN-nak adott nagyinterjújában sok érdekes dologról beszél kendőzetlenül.

 

Thiago, öt éve élnek a feleségével Münchenben, 2017 óta pedig van egy fiúgyermekük is. Hogyan érzik magukat Németországban?

A családom és én nagyon jól érezzük magunkat itt. Ami különösen tetszik az az itteni élet, illetve, hogy az emberek élnek-halnak a labdarúgásért. Nyugodtan lehet a sportra koncentrálni, nyugodtan lehet élni. Ráadásul München egy nagyon jó város a gyermeknevelésre és egy szép családi élet kialakítására.

Mi a különbség a németországi és a spanyolországi élet között?

Mindig csak a pozitívumokat veszem figyelembe. Természetesen a családommal együtt mindig különösen szeretni fogjuk a hazánkat, de Németország különleges nyugalmat biztosít számunkra. A más életstílus és kultúra által az ember emberként is fejlődik. Számomra ez a legfontosabb.

Öt év után ki tudja jelenteni, hogy a Barcelonából Münchenbe való átigazolása megfelelő döntésnek bizonyult?

Ezt rövid idő alatt elmondhattam. Nagyon jó döntés volt részemről, hogy egy ilyen nagy klubhoz igazoltam, mint az FC Bayern, és láthatom, hogyan fejlődik és növekedik tovább a klub.

Nemrég 28 éves lett. Miképp változtatta meg emberként az FC Bayernnél eltöltött időszaka?

Érettebb lettem. Nagyon szép élményeket éltem át itt. Például itt  fiam születése. Az embernek fel kell hagynia azzal, hogy mindenféle hülyeségre vagy mellékes dologra gondol. A legfontosabb dolgokra kell koncentrálni. Az én esetemben a családra és a labdarúgásra.

2013-ban Pep Guardiola hívására jött Münchenbe, aki már Barcelonában is felkarolta Önt. Milyen fontos volt ő a karrierje szempontjából?

Nagyon fontos. Pep akkoriban lehetővé tette számomra, hogy az ifiből felkerüljek a profikhoz, sokat segített. Annak, aki fiatal játékosként a profikhoz kerül, minden nap tanulnia kell. Vele sokkal gyorsabban és alaposabban tanul az ember. A kezdetektől nagy segítség volt számomra, itt a Bayernnél is. Ő a világ egyik, ha nem a legjobb edzője. Biztos vagyok benne, hogy az elkövetkezendő években nagyon sokat fog tenni a labdarúgásért.




Hiányolja Guardiolát Münchenből?

Nagy nyomot hagyott maga után, mert ő és az ötletei hihetetlenül nagy hatással volt ránk, a csapatra. Ezt érezni lehetett a pályán. Néhány játékszituációban továbbra is valósítunk meg olyan dolgokat, amelyekkel ő indított útra bennünket. Azt hiszem, hogy jól tudtunk minden eddigi edzőnk pozitívumaiból haszonosítani és egyesíteni valamit.

Az FC Bayern játékstílusa Guardiola távozása óta, két és fél éve megváltozott. A csapat kevesebb tiki-takával játszik. Mit gondol erről?

Tiki-Taka, Taka-Taka, vagy akárhogy is nevezik: Számomra az a meghatározó, hogy minden pillanatban irányítsuk a játékot. Ez annyit jelent, hogy labdabirtoklás esetén is jól védekezzünk. És ha az ellenfélnél van a labda, készen kell állnunk hibákra kényszeríteni őket és kihasználni ezeket a hibákat. Ez a fölény – labdával és anélkül – számomra a legeslegfontosabb. Ha nálunk a fölény, nálunk a siker. Függetlenül attól a játékstílustól, hogy többet vagy kevesebbet van-e nálunk a labda.

Az Ön szerepe is megváltozott. Niko Kovac irányítása alatt védekezőbben játszik, mint például Jupp Heynckesszel vagy Carlo Ancelottival, aki tizesként számított magára. Melyik poszton érzi magát a legjobban?

A középpálya közepén. Hogy a hatos, a nyolcas vagy a tízes poszton, az mindegy. Tetszik, ha támadhatok, de szívesen védekezek is. A hatoson többet kell védekeznem, de hamarabb begyűjthetem a labdát és nagyobb részt vállalhatok a játékfelépítésben. Kevesebb gólt szerezhetek és készíthetek elő, mint a nyolcas vagy a tizes poszton, mert nem kerülök olyan gyakran a tizenhatos környékére.

Gyakrabban szerezne gólt és készítene elő?

Ki nem? Mindenki szívesen tenné.

Zavarja, hogy a legtöbb ember inkább a gólszerzőkről beszél, mintsem a háttérben tevékenykedőkről?

Ezt el kell fogadnia az embernek. Aki valaha is benne volt a foci körforgásában, az tudja, hogy a nyilvánosság számára mindig az a legfontosabb játékos, aki a gólokat szerzi, és nem pedig az, aki előkészíti vagy megakadályozza azokat.

A gólszerzéssel jelenleg nagyon jól állnak. Az FC Bayern a Bundesliga élén áll, miután egy időben a Bajnokok Ligája kvalifikáció is kérdéses volt. Mi volt az oka annak a szereplésnek?

A szezon első egy-két hónapja tulajdonképpen jól alakult – bár először meg kellet ismernünk az edzőt, jó eredményeket gyűjtöttünk be. Ezután a nem jó eredmények által egy olyan fázisba kerültünk, amelyben elveszítettük a játékunkba és a magunkba vetett hitünket. Játékosként nem a legjobb volt a hozzáállásunk. Főleg szeptember és november között, amikor sok pontot feleslegesen hullajtottunk el. Ezután viszont nagyon keményen dolgoztunk és lépésről lépésre másztuk meg a tabellát.

Konkrétan miben változtatattak a kollégáival, hogy visszataláljanak az elveszített játékritmushoz?

A téli szünet nagyon jól jött. A karácsonyt és a szilvesztert a családjaink körében tölthettük, kikapcsolódhattunk, főleg mentális szempontból merítettünk erőt. A katari felkészülés során megbeszéltük, hogy nem a legideálisabb kiindulóhelyzetben vagyunk, és feltétlenül közösen kell változtatnunk valamin. Ezt tettük.

Hogyan tud tiszteletet elérni magának Kovac úgy, hogy nem rendelkezik azzal az élettapasztalattal, mint Jupp Heynckes, Carlo Ancelotti vagy Pep Guardiola?

Biztos, hogy minden edzőnek nehéz egy olyan nagycsapathoz igazolnia, mint az FC Bayern. A célok magasak, de az elvárások is. Ez normális, az embernek szoknia kell. Mi játékosok lépésről lépésre szoktuk meg az edzőt és ő is minket. Az ilyesmihez egyszerűen csak idő szükségeltetik.

 

Hogyan kegyeg emberként Kovac?

Niko egy hihetetlenül szimpatikus ember, nagyon képzett és nagyon kommunikatív. Nagy hangsúlyt fektet az egymás közötti kapcsolatokra, mindig jól bánik velünk, játékosokkal is.

A címszó, barátság: Ön és Robert Lewandowski nemrég találkoztak Mario Götzével Münchenben. A Bayern és a Dortmund rivalizálása mellett mennyire szoros a Götzével való barátság?

A rivalizálás számomra mindig a pályán marad. Mi játékosok is csak emberek vagyunk, akik élik az életüket és barátságokat ápolnak. Mario a pályán és azon kívül is egy olyan nagyszerű srác, akit mindig szívesen látok.

Hiányzik Önnek Münchenből?

Barátként mindenképp. És természetesen ő egy nagyon jó futballista is.

A Dortmunddal való versenyfutás egyre izgalmasabb. Ön szerint ki van előnyben?

Jelenleg mi, mert elsők vagyunk. Rajtunk múlik, hogy bajnokok leszünk-e – nem pedig a Dortmundon. Ezért vagyunk mi a bajnokság esélyesei.




Többek között a harmadik Leipzig otthonában lépnek pályára és fogadják a negyedik helyezett Frankfurtot.

Pár héttel ezelőtt még nyolc ponttal álltunk a Dortmund mögött, most egy ponttal megelőzzük őket. Optimista vagyok, hogy ismét bajnokok leszünk, ugyanis az elmúlt hat évben azok lettünk, illetve jelenleg is jó formának örvendünk.

Nagy kudarc lenne, ha a Salátástál végül mégis Dortmundban kötne ki?

Ha az ember Németország legnagyobb klubjában játszik, mindig a lehető legtöbb címet szeretné megnyerni. Ez a klub elvárása, de igaz ez a játékosokra is. Nagyon sikeréhesek vagyunk – mindegy milyen sok címet nyertünk, még sokat szeretnénk megnyerni. Ezért játszunk mi itt.

Egy cím továbbra is várat magára, méghozzá a Bajnokok Ligája serleg.

Az átigazolásom óta minden évben megpróbáljuk és szinte mindig bejutottunk az elődöntőbe. Idén sajnos már a nyolcaddöntőben kiestünk a Liverpool ellen. Jövőre újabb lehetőség kínálkozik – addig fel kell dolgoznunk a történteket, illetve tudnunk kell, hogy pontosan mi hiányzott ahhoz, hogy jobbak legyünk.

Mi hiányzott a nyolcaddöntőben a Liverpool ellen?

Sokminden. Szív, a harapás, futball. Ha egy ilyen ellenfelek keresztül akar túljutni az ember, egyszerűen jobban kell koncentrálnia és 100 százalékot kell kiadnia magából.

Viszont az odavágós 0-0-val végülis egy egész jó kiindulóhelyzetet tudtak kialakítani.

Már az odavágós teljesítményünket sem tartom jónak. Nehéz játszani az Anfield Roadon, de túl defenzíven játszottunk aznap. Világos: kihozol egy 0-0-át, jól védekezel. De: Elől semmi nem megy. Végül megérdemelten estünk ki, mert összességében nem játszottunk jól a nyolcaddöntőben.

Ezt mindenki így látja a csapatban?

Ezt nem tudom. Én csak a saját véleményemet mondom el. És amit az öltözőben beszélünk, az az öltözőben is marad.

A Bayern mellett a Dortmund és a Schalke is angol csapat ellen esett ki. Azzal a pénzzel, amelyet a PL-ben fizetnek, olyan mintha a Bundesliga elveszítette volna az európai színtérrel való érintkezését.

A Bundesliga csapatok eddig még soha nem hajtottak végre olyan nagy igazolásokat, amelyeket a Premier League-ban látunk. Mindig egy más ligaként értelmezik magukat. De jövőre szeretnénk jobban teljesíteni.

Ki a favorit a Bajnokok Ligája megnyerésére?

Miután a Manchester City kiesett, a Barca és a Liverpool számítanak az egyértelmű esélyeseknek. Az Ajax személy szerint nagyon tetszik nekem. Lenyűgöző támadófocit játszanak.

A BL-álomért a Bayern sok pénzt rak le az asztalra. Pavard és Lucas személyében két játékos érkezik a védelembe. Mit gondol az átalakulásról?

Játékosként az ember mindig segíteni és gondoskodni akar arról, hogy a fennálló keret a lehető legjobban beváljon. Ha olyan új játékosok érkeznek, akik segíteni tudnak rajtunk, akkor nagyon szívélyesen fogadjuk őket.

Van néhány Bundesliga rajongó, aki egy kezén megszámolja hányszor látta Lucast játszani. Ön viszont részletesen követi a spanyol ligát. Milyen játékosnak örülhet a Bayern Lucas személyében?

Ő egy nagyon bátor, motivált és megbízható játékos, aki a 90. percben is ugyanolyan elkötelezetten dolgozik, mint az első percben. A sokoldalúsága és agresszivitása miatt nagyon fontos volt az Atleticonak, és ezért lesz ő számunkra is nagyon az . A játékstílusával pár játékosunknak motivációs lökést fog biztosítani.

Javi Martínez kettőnek tűnik. Milyen fontos Martínez idén a Bayernnek?

Javi mindig fontos volt. Számomra ő volt a triplázós szezon legjobb játékosa 2013-ban. Az elmúlt években folyamatosan fejlődött és bizonyította, hogy mire képes. Biztos vagyok benne, hogy még sok éven keresztül a legmagasabb szinten fog játszani.

Thiago: Jó döntés volt Münchenbe igazolni, a Bayernnél érettebb lettem
Hozzászólnék

Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

To Top