Vezetőség és stáb

Rummenigge: Neuer még sokáig lesz itt; Kívánom, hogy Xabi visszatérjenKalle a BILD-nek adott interjújában beszélt a bajnokságról, a Bayern feltámadásáról, a legkomolyabb bajnoki konkurensekről, arról, hogy a következő szezonban minek nem szabad semmiképp megtörténnie, az átmenetről, Neuerről és Nübelről, valamint Xabi Alonso leendő, remélhetőleges Bayernnél betöltendő munkaköréről is.

Herr Rummenigge, a Bremen elleni 3-2-es elődöntő óta egy kérdés osztja ketté Németországot: Büntető volt vagy sem?

Megkérdeztem Comant a meccs után és azt mondta, hogy azért esett el, mert hátulról megtaszajtották. Az ő szemszögéből abszolút jogos volt a büntető.

Megérti, hogy sokan szidják az úgynevezett Bayern-hengert?

Azt hiszem megoszló a vélemény arról, hogy a csapatunk teljesen megérdemelten került-e a döntőbe. Nagyobb részt vállaltunk a játékból és lényegesen több gólhelyzetünk is akadt. Ennek semmi köze nincs a hengereléshez.

A 2021-es szerződése lejártával felhagyja a munkát. Niko Kovac lesz a szolgálati idejének utolsó edzője?

A szolgálati időm még két és fél évig tart. Mindannyiunknak érdeke az edzőposzton lévő folyamatosság, ugyanis mindig sikeres időszakunk volt ekkor. Ezt kívánom neki.

Egy kéz a bajnokságon, egy a kupán, ráadásul a klubtörténelem legeredményesebb tavaszát játssza az FC Bayern.

Kellett is, ugyanis az őszünk nem volt sikeres. Szükségszerű volt, hogy a októberi és novemberi kritikus hónapok után fordulatot vegyünk.

Miért hangzik Ön kevésbé eufórikusnak, mint Uli Hoeness? Kételkedik még Kovacban?

Azért nem érzek eufóriát, mert még semmit sem nyertünk. Lesz még négy nehéz meccsünk a Bundesligában és egy kupadöntőnk egy olyan csapat ellen, amelyet legalább a harmadik legerősebb csapatként rangsorolnék Németországban. A Lipcse különösen a szezon második felében szerepelt jól.

ÁTIGAZOLÁSI HÍREK

[pt_view id=”70d88297vc”]

Mi volt a meghatározója annak, hogy az őszi krízis után eljött a sikerszéria?

Különösen hangzik, de: A Düsseldorf ellen 3-3 mindannyiunkat megrémített. A meccs után ötödikek voltunk, ez pedig egy olyan pozíció, amelyet a Bayern soha teljesíthet. A mi költségvetésünk mellett folyamatosan a Bajnokok Ligájában kell szerepelnünk. A 3-3 egy negatív élmény volt, amelyből a megfelelő következtetéseket vontuk le. Ésszerűen reagáltunk azokra a problémákra, amelyek kétségkívül jelen voltak. A klubon belül jó megbeszéléseket folytattunk, amelyek által, és pár dolog korrigálását követően az edző és a játékosok is újra egymásra találtak.

Kötelező a duplázás? Vagy elegendő lesz, ha a Bayern sorozatbeli harmadik évében is csak egy címet szerez?

Természetesen mindannyian örülnénk, ha mindkét cím a miénk lenne. Először a bajnokság, amelyre alapozhatjuk a duplát. Büszkék vagyunk, hogy ismét ott leszünk a berlini döntőben. Ami szokatlanul érintett minket, az a Bajnokok Ligájából való korai kiesés. Hihetetlen erőfeszítéssel értünk el egy hasznos eredményt Liverpoolban, majd a visszavágóra bátortalanul és szívtelenül futottunk ki. Ha azzal a szellemiséggel játszottunk volna, mint a Dortmund elleni 5-0 alkalmával, talán most a Barcával elődöntőzhetnénk.

Lipcse vagy BVB: Ki az elkövetkezendő évek legkomolyabb ellenfele?

Lipcsében jó munkát végeznek, jónak tartom az ottani fejlődést – ez jó a német labdarúgásnak. A Lipcse és a Hoffenheim két olyan klub, amelyet sok szurkoló jogtalanul lát nagyon kritikusan. Ők lesznek Németország harmadik-negyedik erősségei és folyamatosan fognak felfelé törni. Ráadásul ott van még a Frankfurt, akik szintén jól és nyugodtan dolgoznak.

És a Dortmund?

Természetesen maradnak elől, mert elsőosztályú munkát végeznek. Az elmúlt hat évben több, mint 100 pont előnyünk volt velünk szemben. Ez az elkövetkezendő hat évben nem lesz így. És ez jó a liga érzelmei szempontjából.

INTERJÚK ÉS NYILATKOZATOK

[pt_view id=”e1ba0d5jq8″]Hacsak a Bayern nem vásárolja szét a Dortmund játékosait, mint Götzét és Lewandowskit. Vagy talán hamarosan Wernert a Lipcséből.

Soha nem az volt a célunk, hogy gyengítsük a konkurenciát, hanem az, hogy magunkat erősítsük. Megértem, hogy a Dortmund másképp fogta ezt fel. Az viszont tény, hogy az FC Bayern minőségi elvárásainak megfelelő játékosokból kevesebbet találunk a kisebb kluboknál, mint Dortmundban, Lipcsében vagy Hoffenheimben.

A Bayern ismét elég erős egy Bajnokok Ligája elődöntőhöz vagy egy újabb Finale Dahoam-hoz?

Bizony, a 2021-es és 2022-es döntőre pályáztunk az Allianz Arénával. Óvatosan optimista vagyok, hogy egyszer megkapjuk a rendezés jogát. A kérdés csak az, hogy a Bayern München 2012-höz hasonlóan újra ott lehet-e a döntőben. Szeretném kihangsúlyozni: Ez olyan korai kiesést mint idén, nem élhetünk át jövőre. Gazdasági kárt is elszenvedtünk, de még jobban sérült a rólunk és a Bundesligáról kialakult kép. Jövőre ennek nem szabad megtörténnie.

Kovac biztosan megkapja a második esélyt?

A szerződése ismert, 2021-ig szól. Jörg Wontorránál a Skyban legutóbb céltudatosan elmondtam: Mindenkinek, aki a Bayern Münchenért dolgozik, engem is beleértve, teljesítenie kell. Nagy nyomás uralkodik itt, ez az FC Bayernnél mindig is így volt.

Az eredmények stimmelnek, de a Bayern focijának minősége túl gyakran hagy kívánnivalót maga után. Miért?

Az elmúlt tíz évben hihetetlen sikereket éltünk át, vagy 20 címet szereztünk. Még mindig sok olyan játékosunk van, aki mindet átélte. Neuer, Boateng, Ribéry, Robben, Alaba, Martínez, Müller – most egy kicsit fiatalítanunk kell. Ezért olyan játékosokkal vezettük be az átmenet első fázisát, mint Süle, Goretzka, Gnabry, Kimmich, akik már most a Nationalelf gerincét alkotják. És ha rápillantok Comanra és a Bremen elleni teljesítményére a balszélen, az világklasszis volt. Sérülése óta szerencsére Tolisso is visszatér.

Tehát nem aggódnak a jövő miatt?

Nem. Ennek ellenére még biztosan lesz teendőnk a szélen, mert Robbent és Ribéryt elveszítjük, illetve a fiatal Davies mellett még legalább egy jó alternatívára van szükségünk – lehetőleg egy olyanra, aki jobb és baloldalon is képes játszani. Az átalakulás második fázisa most következik, Pavard és Hernandez személyében már két elsőosztályú átigazolást is ejtettünk a védelembe.

VEZETŐSÉGGEL KAPCSOLATOS ANYAGOK

[pt_view id=”2c1920f3ks”]

Szüksége van a Bayernnek egy új 1-esre? Manuel Neuer 33 éves és sérülékenynek tűnik.

Manuelnek most két kisebb izomsérülése volt, semmi komoly. Nem sérülékeny. Továbbra is ő a legjobb kapus, akit kívánhatunk, ráadásul egy nagyszerű ember is. Azt hiszem, hogy még sokáig fog az FC Bayernnél játszani. 2021-ig van szerződése, de meggyőződésem, hogy hosszabbítani fog.

Akkor Alexander Nübel maradhat a Schalkéban?

Csütörtökön megbeszélésem volt Herr Schneiderrel, a Schalke sportvezetőjével. Nem áll érdekünkben Alexander Nübel miatt nyugtalanságot okozni a Schalkénál.

Mi a helyzet Kai Havertzzel?

Rudi Völler azt mondta, hogy a Leverkusen semmiképpen nem fog megválni a játékostól és nincs kitűzött ára sem. Nagyon régóta ismerem Rudit. Ha ő ezt mondja, akkor így is gondolja.

Egyetért azzal, hogy a Bayernnél hiányzik egy valódi főnök a középpályáról? Egy olyan, mint Gündogan, akinek 2020-ig van szerződése a Citynél?

Martínezzel, Thiagoval, Müllerrel, Jamesszal, Goretzkával, Tolissoval és Sanchesszel most is elsőosztályú a középpályássorunk. A legjobb taktikusunk, aki az elmúlt években nálunk szerepelt, az Xabi Alonso volt. Nem volt a leggyorsabb, de a legokosabb és a legjobb stratéga volt, akit valaha is láttam a középpályánkon. Csodálatos játékos, aki négy nyelven, németül  is folyékonyan beszél. Egy igazi személyiség, akitől azt kívánom, hogy egy nap visszatérjen az FC Bayernhez. Ő egy valódi úriember.

A vezetőségbe?

Nem, edzőként. Jelenleg épp edzőképzésen van Spanyolországban, jövőre valószínűleg a Real U19-eseit fogja irányítani. Véleményem szerint fáradoznunk kell azon, hogy valamikor visszatérjen Münchenbe.

Rummenigge: Neuer még sokáig lesz itt; Kívánom, hogy Xabi visszatérjen
Hozzászólnék

Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

To Top