Interjúk és nyilatkozatok

Lewandowski: Hiányozni fog a három legenda



A Bayern München a 29. német bajnoki címét zsebelheti be az Eintracht Frankfurt elleni hazai találkozón, szombaton. Az, hogy még versenyben vannak a salátástálért, nem kis részben köszönhető Robert Lewandowskinak, aki 22 góllal járult hozzá a csapat idei teljesítményéhez. A lengyelek kapitánya beszélt arról, miként vadászik a negyedik gólkirályi címére, hogyan búcsúzik a három Bayern-legendától és a lehetőségről, hogy hazai pályán nyerjük meg a bajnokságot.

Bayern München: Hetedik bajnoki címedet nyerheted az Allianzbeli „bajnoki döntőben”. Tedd a szívedre a kezed, hittél benne, hogy idén is megnyeritek, annak ellenére is, hogy volt, amikor 9 ponttal voltatok lemaradva?

Robert Lewandowski: „Kijelentettük a katari edzőtáborban, hogy győzelmi útra állunk és biztosak voltunk benne, hogy a Dortmund veszít pontokat. Elhitettük magunkkal, hogy ha felzárkózunk hamar, lehet esélyünk. Elértük ezt és szerencsére izgalmas lesz a vége, hiszen minden az utolsó meccsnapra maradt.”

Ez lesz az első alkalom, hogy az Allianz Arenában nyerheted meg a salátástálat. Ez különlegesebbé teszi?

„Álmodoztam már arról, hogy a bajnoki címet a saját közönségünk előtt nyerjük meg. Jó érzés lenne, egy nagyszerű pillanat. Ismerem már a győzelem ízét, de úgy gondolom, hogy hazai pályán ez teljesen más. Akkor a légkör ünnepi, nem úgy, mint amikor hetekkel a vége előtt nyertünk. Remélem, elhódítjuk szombaton a címet és a szurkolóinkkal tudunk ünnepelni.”

Te még személyesen sosem tapasztaltál ilyen kemény bajnoki versenyt. Még jobban fel vagy tüzelve a napi edzéseken?

„Igazából nem az edzéseken, inkább a meccseken érzek némi nyomást. Az elmúlt években már jóval a vége előtt begyűjtöttük az aranyérmet, most viszont a végéig kell nyomnunk. A Dortmunddal az egész szezonban nagy küzdelmünk volt, voltak időszakaink, amikor nem igazán játszottunk jó. Ha most megnyerjük, minden bizonnyal a legnehezebb lesz az elmúlt évek bajnoki címei közt.”

A gólkülönbség döntő lehet. A Borussia elleni 5-0-ás győzelem áprilisban nagyon sokat segített. Az a meccs megmutatta ismét, hogy ha kell, minden bele tudtok adni?

„Megmutattuk magunknak, hogy készen állunk megnyerni a bajnokságot. A Dortmund nagyon jól muzsikált a szezon első felében, de aztán kicsit gyengébbek lettek. Reméltük, hogy a mivel a Bundesligában, a BL-ben és a kupában is helyt kell állniuk, kicsit elfáradnak. Készen állunk győzelmi útra térni mi is.”

A következő ellenfeletek, a Frankfurt elég jó szezont zárhat, de a legutóbbi két meccsüket elvesztették a bajnokságban. Milyen mérkőzésre számítasz szombaton?

„Nem lehet kiindulni egy Mainz elleni 2-0-ás vereségből. Úgy gondolom, biztosan nem annyira fittek, hiszen három nap telt el az Európa-liga kiesésük óta és a hazatérésük is nehéz lehetett. Természetesen nem lesz könnyű a Frankfurtnak az vendégszereplés sem. De ez nem jelenti azt, hogy a Frankfurt úgy fog játszani, ahogyan a Mainz ellen tették.”

A negyedik gólkirályi címed is gyakorlatilag zsebben van. Van még hely újabb trófeának a nappalidban?

„(Nevet) Biztosan, mindig találok helyet egy újabb aranyéremnek! Most van egy kis kihagyásom, tudom, de a meccsen mindenképp kell egyet rúgnom, hogy biztos legyen az aranycipő, meg persze a bajnoki cím. Az lenne a legideálisabb, ha úgy nyernénk meg a bajnokságot, hogy mellé a gólkirályi címet is hazavihetem. Ez a két trófea együtt tökéletes lenne.”

Hogyha megnyered, már csak Gerd Müller áll előtted a legtöbb gólkirályi címet begyűjtő futballisták listáján. Mit jelent ez neked?

„Nagy elismerés, hogy emögött az óriási legenda mögött lehetek második. Ő, ha jól tudom, hétszer nyerte meg a Torjägerkanone-t (szerk.: a gólkirálynak járó ágyút ábrázoló trófeát), szóval még tőle kicsit messze vagyok. Különleges lenne és nagyon sokat jelentene nekem, ha megnyerném szombaton.”

Meglátogattad Rafinhát a búcsúzó sajtótájékoztatóján, kedden. Hogy történt?

„Siettem az edzésről, hogy odaérjek időben Rafa nyilatkozatára. Nagyszerű játékos és nagyon jó ember. Amit együtt értünk el, örökké a történelemkönyvekben marad. És karrierünk után is tartani fog a barátságunk. Biztosan kapcsolatban maradunk.”

Hogy fog kinézni a Bayern Ribéry, Rafinha és Robben nelkül?

„Egy óriási éra tér most véget. Mindhárman csodálatos emberek, nagyon sokat értek el külön-külön és együtt is, nagyon fognak hiányozni a csapatnak és a szurkolóknak is. Ha három ilyen játékos elhagyja a Bayernt ennyi esztendő után, az elég szomorú tud lenni. Együtt éltünk, edzettünk és játszottunk velük, oly sok éven át. De amikor valami jó véget ér, jön utána egy újabb dolog. Készen állunk, hogy meglássuk, mi lesz utánuk.”

Lewandowski: Hiányozni fog a három legenda
Hozzászólnék

Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

To Top