Edzőkérdés

Ezért vannak Kovac ellen a játékosok



Niko Kovacnak megvan az esélye arra, hogy elsőként mondhassa el magáról, hogy játékosként és edzőként is duplázni tudott a Bayern Münchennel. Szerződése 2021-ig szól, ennek ellenére bizonytalan, hogy a következő szezont is a csapat élén kezdheti-e meg. A BILD anyagai által mutatjuk be, miért kétes Kovac jövője a klubnál.

Többen nehezményezték, hogy a Frankfurt elleni kiütéses győzelmet követő ünneplés során Niko Kovac tíz percet töltött el egykori munkatársai körében, tőle 50 méterre ünnepeltek jelenlegi játékosai. A díjátadás után Jamestől kérdezte meg, hogy megkaphatja-e a Salátástálat, hogy emlékfotót készíthessen testvérével, Roberttel – egy játékos sem nyomta saját indíttatásból Niko kezébe a tálat.

Az esti party során is feltűnő mellékszerep jutott a horvát edzőnek. Stephan Lehmann, az Allianz Aréna bemondója egyszer sem üdvözölte Kovacot, a játékosok beszédjei során sem kapott említést, a csoport szélén foglalt helyet. Visszajelzésként egyedül a Südkurve egyes tagjaitól kapott pozitív szurkolói rigmusoknak örülhetett igazán.




Kovac a meccs után nyilatkozott a jövőjéről. „Meggyőződésem, hogy folytatódik. Elhihetik, hogy első, nem pedig másod vagy harmadkézből származó információim vannak.” Később kiderült, csak következtetett a jövőjéről: „Még beszélek a főnökeimmel, három van belőlük. Ha az ember beszélget, értelmezni is tudja a beszélgetés irányvonalát. Azt hiszem, hogy jól értelmeztem. Ezért feltételezem, hogy a szerződésemet, amelyből még két évem van vissza, remélhetőleg ki is tölthetem majd.”

A szezonzáró után Uli Hoeness is nyilatkozott: „Soha nem vettem részt ebben a vitában és a győzelem napján sem szeretném ezt tenni. Ki kell vernünk a fejünkből ezt a témát.” Az elnök egy határozott kijelentéssel végleg rövidre zárhatta volna a témát, nem tette. Salihamidzic jó kapcsolatban áll Nikoval, de már ő sem biztos az alkalmasságában, ez a ZDF-nek adott legutóbbi nyilatkozatából is kiderült. Mint ismert Karl-Heinz Rummenigge sem bókol Kovacnak, figyelmeztetőleg többször meg is jegyezte, mindenkinek teljesítenie kell a klubnál, senkinek nincs állásgaranciája.




A BILD továbbá összeszedte, hogy miért nem elégedettek a játékosok a 47 éves vezetőedzővel:

▪ A játékosokkal való bánásmódja miatt: A lap úgy tudja, hogy főleg a védőket zavarja az, ahogyan Niko és Robert kezeli őket. Kovacból hiányzik az ösztön, ráadásul a legkisebb hiba miatt is negatív hangulatot teremt. A játékosok nem kapnak magyarázatot arra, hogy miért kerülnek hirtelen a padra vagy miért nincsenek ott a keretben. A játékosok, például James, hiányolják a megbecsülést, olyan érzésük lehet, hogy nem tartoznak a csapathoz. Renato téli átigazolását megtiltotta, hangsúlyozta, hogy a második félévben megkapja a lehetőséget -ehhez képest a tavaszi szezonban mindösszesen 115 percet töltött a pályán a portugál. Ősszel James szólt be Nikonak, hogy ez nem a Frankfurt. A Lewa-Coman verekedést végignézte, nem büntetett, nem dönt következetesen. A verekedést és Kovac reakcióját egyébként tanulmányozás céljából a vezetőség is visszanézte.

A játékötlet hiánya miatt: A csapat nagyrésze azon a véleményen van, hogy Kovacnak nincs taktikai B-terve, nincs játékötlete. A vezetőség főleg a Liverpool elleni hazai meccsen nehezményezte a csapat bátortalanságát és a túl védekező felfogását. A fiatalabb generációnak állítólag nem tetszik Kovac játékelemzése, a játék közben taktikai utasításaival kapcsolatban is gyakran vannak más véleményen a játékosok – korábban Kimmichhel, a szezonzárón pedig állítólag Alabával volt szócsatája Nikonak.

▪ A profik továbbfejlődésének hiánya miatt: Főleg a Pep Guardiola munkáját ismerő sztárjátékosok vannak azon a véleményen, hogy Niko Kovac munkája, edzései által nem tudnak továbbfejlődni.

▪ A cserék miatt: A BILD infói szerint főleg a rutinos játékosok vannak azon a véleményen, hogy túl kevés játéklehetőséget kapnak vagy gyakran túl későn cserél Kovac. Korábban Renato Sanches és Rafinha is panaszkodot amiatt, hogy az edzésen nyújtott teljesítménye ellenére nem kap játéklehetőséget, bizonyítási lehetőséget az edzőtől.

A nyilvánosság előtt sokáig nem védték meg egyértelműen Kovacot a játékosok, az elmúlt időben azonban kap pár támogató visszhangot. Ribéry elismerte, hogy néha nehéz volt vele, de még időre van szüksége és szeretné, ha Kovac jövőre is a Bayernt edzené. Süle is kifejezte elégedettségét, illetve elismerte, hogy a Bayernnél, óriási nyomás alatt nehéz dolga van az embernek. Arra a kérdésre, hogy szívesen folytatná-e vele, annyit válaszolt: „Persze.”

A Lipcse elleni kupadöntő után a nagyon fontos korszakváltás előtt álló Bayernnek tiszta vizet kell öntenie a pohárba és ki kell állnia Kovacért, vagy menesztenie kell a horvát edzőt. Lehetséges alternatívaként Mark van Bommelt és Erik ten Hagot kezeli a sajtó.

Ezért vannak Kovac ellen a játékosok
Hozzászólnék

Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

To Top