südkurve insider

“Néha nem látsz semmit, csak ordítod hogy góól” – élet a SüdkurvébenAki már járt a fanklubbal meccsen, az bizonyára ismeri Ákost, a klub egyik koordinátorát. De a Trollfoci vicces pannonbajoros videóiban is hallhattátok már őt. Régóta terveztünk már egy hosszabb interjút vele a Südkurvés életről, szokásokról, élményekről és érdekességekről, és most össze is jött. Exkluzív interjú:

PannonBajor: A fanklub müncheni koordinátoraként rengeteg hazai szurkolót ismersz, sőt nagyon sokuknak segítettél már így vagy úgy. Mi(k) volt(ak) a legemlékezetsebb “kalandod(jaid)” ebben a szerepkörben?
Ákos: Több emlékezetes “kalandom” is volt a fanklubbal. Említhetném pl. az egyik Frühlingsfesten, amikor már nem voltunk szomjasak, micsoda szurkolónótázást csaptunk az egyik sörsátorban, vagy Veres Imi akcióját a 2016-os kupadöntőn Berlinben, amikor hangosan firtatta, mi is a helyzet a Dortmundtól frissen visszavásárolt Hummels-szel. A gond csak annyi volt, hogy a metrón körülöttünk kb. csak Dortmund szurkolók voltak, az egész magyar beszélgetésből csak a védő nevét értették és akik aztán elkezdek minket kérdőre vonni, hogy „Hummels, was ist mit Hummels? Hä? Hä?” Vagy egy vicceset, amikor Mayer Laci Fekete Pákó ikonikus szavával köszöntötte az AO Hostel alkalmazottait.

Csak hogy pontos képet kapjunk a fanatizmusodról. Minden egyes Bayern-meccsen kint vagy?
Most már kissé alábbhagyott a lendület, ami az idegenbeli meccseket illeti, de hazai meccset nem nagyon hagytam ki az utóbbi 8-10 évben. Ebben nagy segítség, hogy immáron három éve rendes, előtte két évig „fapados” bérletes vagyok. A fapados alatt azt kell érteni, hogy bekerültem egy programba, amit a Südkurvét rendszeresen látogató szurkolóknak vezettek be: aki egy szezonon keresztül minden Bundesliga meccsen ott van és regisztrálja magát, kap egy bérletet, amivel szintén tovább kell regisztrálnia minden meccsen. Ha kihagysz egyet is, úszott a következő szezon. Ezt azért hosszú távon nem lehet csinálni, ezért is hatalmas szerencse, hogy megkaptam a rendes bérletet, amivel már elég, ha 10 meccsre kimégy (hiszen bármi közbejöhet), de a bérlet átruházható is. Ráadásul egy hazai meccs így egy Bundesliga vagy kupameccs alig több, mint feleannyiba kerül, és a Bajnokok Ligája is biztosítva van. Óriási megtiszteltetésnek érzem, hogy olyan játékosok bemutatkozását követhettem az Allianz Arénában, mint Ribéry, Robben, Müller, Alaba, vagy éppen Neuer, aki nem éppen a legmelegebb fogadtatást kapta, hogy finoman fogalmazzak. Az utóbbi négy kupadöntőn is ott voltam Berlinben, amikor a Bayern volt az egyig résztvevő.

A hazai vagy az idegenbeli meccseket szereted jobban?
Fel se tudom már sorolni, mennyi élményem volt már. Az idegenbeli BL meccsek kissé jobban beleégtek az emlékezetembe, hiszen eleve sokkal nagyobb az egész logisztikája, mint amikor az ember csak felül a metróra vagy a shuttle buszra és kimegy a stadionba. A mérkőzés előtti összetartás és vonulás, vagy éppen a lezárt belvároson át rendőri kísérettel való buszozás is óriási élmény. Valaki egyszer megjegyezte „úgy visznek minket, Putyint”. De a hazai meccsek is hatalmas élmények még mindig, hiszen soha nem tudod, mi lesz az eredmény. A Heidenheim elleni kupameccs is hozhat akkora drámát, mint egy Juve elleni visszavágó.

Szerinted mi a legfőbb különbség Südkurvéban a szurkolás és a normál ülőszektorokból történő szurkolás között? Mivel győznél meg valakit, hogy próbálja ki a kanyart?
A hangulat. A tv vagy a tribün soha nem tudja visszaadni azt, amit a kanyarban átélsz. Igaz, a zászlóktól gyakran nem látsz sokat a kapu előtti eseményekből, nem egyszer azért üvölt az ember, hogy gól, mert mindenki ezt teszi. De szerencsére ott a nagy kijelző és az ismétlésben pontosan látod, mi történt. Jut is, marad is. Az összefogózás és ugrálás, de a gólok utáni örömmámor is sokkal intenzívebb élmény, mint az ülő szektorokban. Az is vicces, hogy mindig ugyanott állunk, és ott a legtöbb ember bérletes és már mindenki ismeri egymást, meccs elött általában lepacsizunk. Ha a haverom előbb érkezik, már mutogatják, hogy hol keressem.

Tudnál nekünk mondani egy-két Südkurvés szokást/hagyományt, ami különleges lehet a kivülállók számára vagy annak aki először van ott? Neked melyik a kedvenced?                                                        Mivel nem vagyok igazán az ultra közeg tagja, ezért általában a 111-es szektorban szoktam állni, ami a közvetlen keménymag mellett van, és ott nagyon vicces figurák vannak. Pl. van egy bajszos fickó, aki a 80. percben, amikor az ultrák elkezdik a „Gegen alle Stadionverbote” (minden stadionból való kitiltás ellen) rigmust, hangosan a „Gegen alkoholfreis Bier” (az alkoholmentes sör ellen) rigmust kiabálja. Már egészen nagy követői tábora van. Úgy látszik, egészen az UEFÁ-ig elhallatszott a kiabálása, hiszen ettől a szezontól kezdve BL meccseken alkoholtartalmú sört is lehet kapni. Egy másik érdekes szokás az ún. „poznanolás”. Ez a szurkolási forma a hasonló nevű lengyel varosról kapta a nevét, amelynek szurkolói először alkalmazták. Az a lényege, hogy az egész alsó Südkurve megfordul és háttal a pályának ugrál, miközben a „Super Bayern Super Bayen” rigmust skandálja. Ez a (már megnyer) meccs vege elött szokott történni. De nagyon vicces az összefogózós – jobbra -balra himbálózós szurkolás is, miközben a szurkolók a csapattal keringőznek, vagy éppen a felelgetös szurkolás a Nordkurvéval. Talán a Poznan a kedvencem, mert azt kb. senki se érti. Az is meglepő lehet kívülállók számára, hogy az igazi ultra nem a nyaka, hanem a dereka köré tekeri a sálat. Ennek praktikus okai vannak, hiszen idegenben könnyebben el lehet rejteni az ellenfél ultrái elől.

Van olyan dolog, amit nem érdemes csinálni a kanyarban, mert csúnyán néznének rád?
Az abszolút no-go a telefon használata szurkolás közben/helyett. Azért nagyon morcik a kápók. De joggal is. Ha filmezni akarsz, menj az ülő szektorokba, ez a mottójuk. Azt pedig egyáltalán nem szeretik, ha őket fotózzák. Természetesen az ellenfél, vagy valamelyik konkurens csapat mezében se szabad bemenni a kanyarba, hiszen annak csúnya vége lehet.

Tudjuk, hogy a szurkolói kultúra kicsit más nyugaton, pl. amit itthon “ultra közegként” definiálunk, Münchenben nem feltétlenül állná meg a helyét. Meg tudod ezt erősíteni?
Münchenben pl. teljesen más a politikai beállítódása a kanyarnak, mint pl. Magyarországon. Az is jellemző, hogy sokkal toleránsabbak, mint otthon. Rendszeresen látok pl. egy szivárványszínű zászlót, amivel pl. a Fradi B középbe vagy az Újpest ultrái közé nem a legajánlatosabb bemenni. Az is jellemző, hogy sokkal jobban ragaszkodnak a hagyományokhoz. Amíg Magyarországon az átláthatatlan klubtulajdonosi rendszer, vagy éppen a vénaszkenner – bár ütközött ellenállásba – mégis csak utat tört magának, Németországban még mindig nagyon erős a szurkolók pozíciója. A Lipcsét pl. a Red Bull miatt olyan szinten bojkottálják az aktív szurkolók, hogy az idegenbeli bérletet visszaadhatják arra az egy meccsre.

Röviden elmondanád milyen szurkolói csoportok vannak a kanyarban? Melyek a leghíresebbek és miért? Esetleg Te tagja vagy valamelyiknek ?
Nem nagyon ismerem az összeset a Schickerián kívül, a Red Munichs, az alarMstufe rot, Munich’s Red Pride, tartoznak ide többek között, a molinókon mindig kint van a rövidítése az aktuális csoportnak. Én egyedül az egész Südkurvét összefogó fedőszervezet, a Club Nr. 12 tagja vagyok, ők szervezik pl. a koreókat és a szurkolói utakat idegenbe. Az ő útjaik nem tévesztendők össze a klub által üzemeltetett utazási iroda, az FC Bayern Tours útjaival. De ismerek több „főkolompost”, többel kvázi barátságban is vagyok. Ezek közül a leghíresebb a Schickeria, sokszor velük is azonosítják az egész Südkurvét. Azt, hogy ez mennyire nem helytálló, mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy pont a tripla évében bojkottálták a szurkolást, ami a Südkurve többi részén ez nagyon nagy nemtetszésbe ütközött.

Egy idegenbeli meccs és utazás nyilván teljesen más mint egy hazai mérkőzés. Hogy képzeljünk el egy ilyet? Mi történik meccs előtt, közben és utána?
Sokféle út létezik, kb. mindegyiket ki is próbáltam már. Utaztam a Club Nr. 12-vel a szakadt buszukon Barcelonába, a Bayern Tourssal repülőn és saját szervezésben is vonattal, busszal, kocsival. Mind más a maga nemében. És mind önálló éleny, amikről órákat tudnék mesélni. Németországon belül a Bayern esetében a kupadöntőt kivéve nem divat az összetartás és közös vonulás, Európában annál inkább. Barcelonában vagy Portóban pl. szabályosan (turista)látványosságnak számítottunk, japánok jöttek fotózkodni, helyi tv-sek is forgattak a Bayern szurkolókkal. Portóban pl. az egyik tengerparti kocsmát vettük birtokba és helyi tévé egy fiatal hölgyet küldött riportot készíteni. Szegénykémnek sok sikerélménye nem volt, minden kérdését eltrollkodta a csapat, a vérmesebbek inkább szelfizgetni akartak vele. A vonulás mindig nagy élmény, mert általában lakótömbök között történik és a helyi lakosok szívesen kilógatják az ablakon/erkélyen az ellenfél zászlaját. Ilyenkor persze megy a mutogatás meg az éneklés is jóval hangosabb. A legviccesebb az, hogy napközben gyakran teljes az egyetértés a két tábor között, sokszor a közös sörözés is műsoron van, aztán a meccsen megy a mutogatás és az UEFA „Respect” kampányának totális semmibe vétele. Mondjuk ez inkább Portugáliára jellemző, a Reallal pl. úgy útáljuk egymást, mint a sz***eretnék egy másik szót használni arra, hogy mennyire. Érdekes élmény volt Torino. Mivel a városban nem volt sok a Juve drukker, ők inkább vidékről érkeztek a meccs előtt, sokkal inkább a Torinonak szurkolnak a helyiek. Ezért jártunkban-keltünkben odakiabáltak nekünk, hogy „Forza Bayern”, meg hogy tessék ám alaposan elporolni a Juve popóját. Torinóban busszal vittek minket a stadionhoz, amely egy kimustrált helyi „BKV” alkalmatosság volt és hát szegény nem igazán bírta a tempót. Az egész társaság „Juve, Juve vaffan culo” rigmusokat üvöltözött végig kifelé az ablakon. Amíg egyszercsak egy kocsma előtt le nem robbant a nagy hajszához nem szokott busz. Akkor valamilyen oknál fogva hirtelen síri csönd lett.

“Néha nem látsz semmit, csak ordítod hogy góól” – élet a Südkurvében
Hozzászólnék

Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

To Top