Interjúk és nyilatkozatok

Kahn: Niko Kovac nagyon nehéz szituációban érkezettA 2020 januárjától már Bayern vezető-gyakornokként tevékenykedő Oliver Kahn a Goal-nak adott interjút.

Arjen Robben az utolsó mérkőzése előtt áll a Bayernben. Milyen személyiséget veszít el a német labdarúgás?

Ő már egyfajta Bayern-legenda. Sok fontos gólt szerzett és nagy részt vállalt abból, hogy a Bayern München valami egyedülállót ért el, azaz sorozatban hétszer nyerte meg a bajnokságot. És természetesen 2013-ban a Bajnokok Ligáját, csakúgy mint további számos címet is.

És Franck Ribéry?

Alapjában véve ugyanolyan kvalitásai vannak, mint Arjen Robbennek. Talán egy kicsit játékosabb, de technikailag is jobb egy kicsit. Azt hiszem, hogy ők ketten borzasztóan hiányozni fognak az FC Bayernnek. Nem csak a kvalitásaik miatt, hanem a személyük is.

Kingsley Coman és Serge Gnabry a megfelelők, hogy a nyomdokaikba lépjenek?

Ha az ember megnézi Gnabryt, izgalmasan láthatja milyen fejlődésen ment keresztül. Kezdetben nem volt annyira feltűnő, most lépésről lépésre válik stabil kezdőjátékossá. Ugyanez érvényes Comanra is. Ha mindig olyan topjátékosok állnak előtted, mint Robben és Ribéry, nem mindig olyan egyszerű kilépni az árnyékukból.

Ők ketten most távoznak, Gnabry és Coman pedig több felelősséget vállhat. Ez vezethet ahhoz, hogy újabb lépéseket tegyenek előre.

Szombaton mind a négyen jelentős részüket vették ki a Frankfurt elleni győzelemből, amellyel a Bayern tökéletesen zárta le a bajnoki címért folytatott küzdelmet.

Hogyan értékeli a bajnoki címet, illetve Niko Kovac érdemeit ebből?
Niko Kovac egy nagyon nehéz szituációban érkezett. Pár játékos, mint Robben és Ribéry már egy bizonyos korban vannak. Előtte volt egy katasztrofális VB Oroszországban a korai német kieséssel, ezután egy válogatott játékosonak sem volt sok kedvük futballozni. Ehhez jöttek még a sérülések és az új edző. Ilyen helyzetben nem egyszerű érvényesülni. Az, hogy Niko Kovacnak sikerült megnyernie a bajnokságot és a DFB-kupát is megnyerheti – ha csak az eredményeit nézzük – akkor az minden, csak nem rossz teljesítmény.

A Borussia Dortmundban több lenne a második helynél?

A Dortmundnak elemeznie kell mi volt a különbség a nagyon magabiztos őszi és a tavaszi szezon között, amelyben kilenc pont hátrányt játszottak el a Bayernnel szemben. Valamikor egyszerűen túl sok hibát vétettek, egyéni szinten is. Az embernek meg kell tanulnia azt is, hogyan váljon német bajnokká. Ez különösen érvényes egy fiatal csapatra. A golfban úgy mondják, hogy az utolsó kilenc lyuk dönt. A labdarúgásban is hasonló a helyzet, csak ott ez a szezon második felére érvényes.

És a Bayernnek sikerült…

Ismét nagyon ügyesen csinálták: Egy nagyon szerény ősz és a téli szünet után gázt adtak. A Dortmundnál ez pont fordítva volt. Ez azt bizonyítja, hogy a csapatuk talán egy kicsit még fiatal. De nagyon intelligens srácok és tetszenek a nyilatkozataik, sokat tanultak az idei szezonban.

Önnél melyik kapus képviselte jól a ligát?

Roman Bürki nagyon jó szezont játszott. Természetesen egy kicsit beárnyékolja őt a Brémában vétett hibája, amely lehet, hogy döntő volt a bajnokság kimenetele szempontjából. Gulácsi Péter egy nyugodtabb, kevésbé feltűnő kapus, aki lenyűgözően állandó telejsítményt nyújt, nagyon kevés hibát vét és évről évre fejlődik. Nagyon érdekes számomra Alexander Schwolow, aki a modern játékával nagy részt vállalt a freiburgi bennmaradásban. Természetesen nem szabad Alexander Nübelt sem elfeledni, akit joggal tartanak nagy tehetségnek. A korához képest lenyűgözően stabil teljesítményt nyújtott.

Kahn: Niko Kovac nagyon nehéz szituációban érkezett
Hozzászólnék

Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

To Top