Német Kupa

Duplázásra fel! Itt az utolsó felvonás, a Lipcse elleni kupadöntő | Előzetes: RBL – FCB

SZEZONZÁRÓ! Egy héttel a parádés bajnoki végjáték és 29. bajnoki elsőség után ezúttal a harmadik helyre befutó Leipzig ellen nyerhet Német kupát a Bayern. Kovac a sorozatbeli harmadik berlini döntőjén képviselteti csapatát, míg a két magyar válogatottat is a soraiban tudó Leipzig történelme során először jutott be a 76. nemzeti kupadöntőbe.

A Ralf Rangnick vezette társulat múlt héten fogadta Lipcsében a bajorokat, gólnélküli döntetlennel, néhol impresszív játékot bemutatva nehezítették meg a Bayern életét. A kupadöntőben még nagyobb motivációval lépnek pályára a sikeréhes fiatalok, ráadásul az edzőjük, aki egyben a klub vezetője is, egy tervet is kidolgozott a Bayern ellen. A BILD szerint elsősorban Thiagora akarnak nagy nyomást gyakorolni, Forsberg és a hatos akarja elvenni a spanyol kedvét a labdarúgástól. A második fegyverük a „Mega-presszing” lehet, amellyel nagyon korai és agresszív letámadást alkalmaznának a Bayern játékfelépítésének megzavarása és a gyors labdaszerzés érdekében. Harmadik eszközként a villámtámadásokat alkalmaznák, azaz labdaszerzéstől számított nyolc másodpercen belül dolgoznának ki kapuralövési lehetőséget Wernerék.




Különböző okok miatt, de a Bayern részéről is meglesz a kellő motiváció a mérkőzésre: Franck Ribéry 12, Arjen Robben 10, Rafinha 8 év után távozik a klubtól és játssza utolsó mérkőzését a Bayernben – ők nem fognak kezdeni, de az összekovácsolódott csapat már miattuk is kettőzött erőbedobással vághat neki a meccsnek. Ez lehet a távozás előtt álló Boatengnek is az utolsó meccse a Bayernben, nem valószínű, hogy ezúttal pályára lép szülővárosában – illetve Jamest sem biztos, hogy valaha is láthatjuk még Bayernesként a pályán.

Visszatérőként azonban láthatjuk majd a csapatkapitány Neuert a gyepen! Manu 41 nap kihagyás után kezd újra a kapuban, kiszorítva ezzel a jó formában lévő Ulreichet, ami egyelőre kérdéses mennyire jó ötlet Kovac és a stáb részéről. Személyi kérdést illetően egyetlen hiányzója van a  Bayernnek, Goretzka nem tudja vállalni a játékot. Javi sérülése miatt az elmúlt meccseken rendre ott volt a Bayern kezdőjében, kérdés ki pótolhatja őt a Thiago melletti poszton: Martínez, aki elég régóta nincs játékban? Vagy az önbizalomtól duzzadó Renato Sanches, aki a hétvégén gólt lőtt és ég benne a bizonyítási vágy?

Ha a Frankfurt ellen mutatott lenyűgöző focijához nyúl ismét a Bayern, akkor nem lehet kérdés a kupadöntő sorsa. Ellenben viszont óriási küzdelem várható a korszakot záró bajorok számára.



Érdekességek és statisztikák:

ℹ A Leipzig klubtörténelme első kupagyőzelmét szerezhetné meg, a Bayern pedig a 23. döntőjén a 19. elsőségre készül. Természetesen a bajorok a Rekordgyőztesek, mögöttük jócskán lemaradva, 6 elsőséggel a Werder, 5 győzelemmel a Schalke áll.

ℹ A két csapat eddigi egyetlen, tavalyi kupameccse drámaira sikerült: A Leipzig emberhátrányban, egy büntetővel szerezte meg a vezetést, de Thiago hosszabbításra mentette a meccset. A Bayern végül büntetőpárbaj után, Sven Ulreich parádéjának köszönhetően jutott a harmadik körbe.

ℹ Niko Kovac sorozatban harmadszorra kerül be a Német kupa döntőjébe: A Frankfurt edzőjeként tavalyelőtt kikapott a Dortmundtól, tavaly viszont, Jupp Heynckes utolsó mérkőzésén 3-1-re legyőzte a Bayern Münchent.

ℹ Kovac lehet a Bayern történelmének első olyan edzője, aki játékosként és edzőként is duplázni tudott a csapattal.

ℹ A Lipcse három elsőosztályú csapatot, a Hoffenheimet, a Wolfsburgot és az Augsburgot, valamint a másodosztályú HSV-t kiverve jutott a döntőbe. A Bayern útja egyszerűbbnek tűnt, de rögösebbre sikerült, csak egygólos győzelmekkel ment tovább Kovac csapata: Drochtersen (1-0), Rödinghausen (1-0), Hertha (hosszabbítás után 3-2), Heidenheim (őrült meccsen 5-4), Bremen (3-2, „VAR-mák”).





Nyilatkozatok:

🆚  Ralf Rangnick: Nem hiszem, hogy a két héttel ezelőtti meccs hatással van a döntőre. Labdával és anélkül is a legjobb teljesítményünket kell nyújtanunk. A kulcs az lesz, hogy a lehető legkevesebb teret és időt adjuk a Bayernnek a kombinálásra. Ha győzni akarunk, legalább egy, de inkább 2-3 hólt kell szereznünk.

🆚   Konrad Laimer: Már izzunk a meccs miatt! Természetesen a Bayernnek nagyszerű játékosai vannak. Ha az elmúlt éveket nézzük, mindig ott voltak a végén. De azt is tudjuk mi mire vagyunk képesek. Nincs szükségünk arra, hogy a gatyánkba csináljunk miattuk. A mi agresszív, letámadó és kontrázós játékstílusunkkal meglesznek a lehetőségeink. Az elmúlt hetekben láthattuk, hgoy a futballban bármi lehetséges. Sok dől el fejben, a szenvedély és mentalitás által.

🔴  Niko Kovac: Az első fordulókban voltak nehézségeink, de feljavultunk. A Lipcse a legnehezebb ellenfél akit csak kaphattunk volna. Nagyon nehéz feladat vár ránk. A legjobb csapat fog kezdeni. Azért utazunk Berlinbe, hogy győzzünk. Duplázni akarunk!

🔴   Uli Hoeness: Oda kell figyelnünk, hogy tavalyhoz hasonlóan ne fogyjunk ki egy kicsit a levegőből miután megnyertük a bajnokságot. Akkor egy nagyon gyenge előadást tartottunk a Frankfurt ellen, nem sokkal több volt bennünk annál. Az a tény, hogy ezúttal az utolsó percig dolgoztunk és harcolnunk kellett, jó előjel.

🔴    Mats Hummels: Tavaly a Bajnokok Ligája kiesés után kifogytunk a levegőből, ezt a kuapdöntőben is észlelhettük. Ezúttal nem fenyeget ez a veszély minket. Ha most is kifogyunk a levegőből, akkor az elmúlt napokban rosszul csináltunk valamit. Ez nem történhet meg.

Előzetes kezdőcsapatok:

🆚 Gulácsi – Halstenberg, Orbán, Konaté, Klostermann – Forsberg, Adams, Kampl, Sabitzer – Werner, Poulsen

🔴 Neuer – Alaba, Hummels, Süle, Kimmich – Thiago, Martínez – Coman, Müller, Gnabry – Lewandowski

A mérkőzést 20:00-től a SPORT1 közvetíti élőben!

Hozzászólnék

Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

To Top