Egyéb

Servus Robbéry!



Franck Henry Pierre Ribéry, sept

2007. június eleje – A hírek arról szólnak, hogy a Bayern München egy francia szélsőt nézett ki magának a Marseille csapatában és nagyon úgy tűnik, hogy akár rekordösszeget is kiadna érte a Rekordbajnok. Aztán hetedikén hivatalos lesz a transzfer. Franck Ribéry négy évre szóló szerződést köt a bajorokkal, a franciák 25 millió eurót kóstálnak rajta. Ribéry megkapja a hetes mezt (amelyet korábban Mehmet Scholl viselt). Pár héttel később pedig csatlakozik is a csapathoz. De miért nyerte el pont ő Rummeniggéék tetszését?

Ribéry a Boulogne, az Alés, a Brest és a Metz együtteseiben kezdte el profi karrierjét. A Boulogne minden bizonnyal  kiemelkedik ebből a négyesből Franck számára is, hiszen szülővárosa csapatáról beszélünk, valamint a klub akadémiájának gárdájában is szerepelt. Már kisgyermekként kitűnt a többiek közül szélvész gyorsaságával, fürgeségével és emellett nagyszerűen cselezett. Mentális képességeit nézve is jóval társai előtt járt, győzni akarása kiemelkedő volt. Ribéry szerint ezt a tulajdonságát még kétéves korában szerezte, amikor is autóbalesetet szenvedett szüleivel. Sokáig kórházban ápolták, arca pedig súlyosan megsérült: egy hosszú heg húzódik a jobb szeme mellett, egészen orcájáig. Az otthoni nehéz körülmények ellenére kitartott a futball mellett, megkapta első profi szerződését a Boulognetól. 19 esztendősen állt tovább a magasabb fizetést ajánló Aléshez, de a gárda becsődölt. Ekkor érkezett a Brest váratlan ajánlata, majd az itteni meghatározó játéka Metzbe repítette, ahol a francia élvonal egyik legjobbjává vált. Utánpótlás-válogatott meghívót kapott és egy fizetési botrányokkal és szerződésfelbontással tarkított török kitérő után a Marseille labdarúgója lett.


Image result for ribéry marseille

Ribéry és a marseille-i csapattársai. – Forrás: Pinterest


És itt adott választ a fenti kérdésre a 2006-ban vb-döntőig eljutó francia. Klasszisként játszott a Riviérán. Fontosabb címet nem nyert itt (egy Intertotó kupát emelhetett a magasba csupán – a sorozat azóta megszűnt), de első idényében a bajnokság legjobb fiatal játékosa lett, ő szerezte a szezon legszebb gólját és az év végi képzeletbeli álomcsapatban is helyet kapott. A találatot egyébként ezen a linken lehet megtekinteni.

Mivel Franck egyik gyermekkori álma volt, hogy az Olympique Marseille együttesében focizhasson, itt teljesedett ki életében talán először. Az egyik legkeresettebb francia játékos lett belőle, második itt töltött szezonjában a legjobb francia játékosnak választották. A Marseille viszont képtelen volt bejutni a Bajnokok Ligájába és Ribéry érezte, hogy eljött a váltás ideje. A Bayern mellett a Real és az Arsenal is érdeklődött iránta. Érdekesség, hogy ha München helyett Madridba igazol, már akkor együtt játszhatott volna az akkor a Királyi Gárdát erősítő Arjen Robbennel. De ezt a teóriát felejtsük is el…


Image result for franck ribéry 2007

2007. 06. 07., A dátum, amelyet Franck sosem felejt el. A támadó két oldalán Jörg Wacker és Uli Hoeneß. – Forrás: Bayern München


„Büszkék vagyunk az új focistáinkra. Jó sok pénzt el is költöttünk rájuk.” – nyilatkozta Uli Hoeneß a sajtótájékoztatón, amelyen a francia mellett bemutatták az olasz Luca Tonit is. A vezetőség 50 milliót adott ki a keret felfrissítésére, a két klasszis mellett érkezett még Hamit Altintop, Jan Schlaudraff, Jose Sosa és Marcell Jansen, de ebből a négyesből, valljuk be, senki sem futott be olyan karriert, mint az előbb említett két támadó. Igaz, Jansen azóta a Hamburger SV elnöke lett.

Ribéry bevallása szerint azért választotta a Bayern Münchent, mert érezte, ők harcolnak a leginkább játékjogáért. Tudását már az átigazolás utáni első hónapban megmutatta. Előbb egy barátságos találkozón szerzett két gólt (ez nem számított nagy erőfelmérőnek, hiszen a mérkőzés végén 18-0 állt az eredményjelzőn), majd a néhai Ligakupában is betalált – ez volt Ribéry első tétmeccse és első jegyzett találata a Bayern mezében. A szezon végén bajnokságot, valamit DFB-kupát nyert a gárda, emellett a Ligakupát is elhódította, Ribéry pedig összesen 35 gólból vette ki a részét. Németország legjobbjának választották, a franciák között pedig sorozatban másodjára lett az első a voksoláson. A húszas évei közepén járó Franck a klub meghatározó játékosa lett és a következő szezonban is hozta kötelezőt – és még egy kis pluszt is. Sokféle cselmozdulattal tarkított klasszis támadófociját imádta a közönség, a szurkolók hamar megkedvelték. Az akkori vezetőedző, Ottmar Hitzfeld tolmács segítségével beszélt vele és meg akarta győzni, hogy a középpálya jobb oldalán focizzon. A játékos aztán rávette főnökét, hogy inkább a Marseilleben is bejátszott bal szélen zsonglőrködjön. A döntés jónak bizonyult, az azóta eltelt 12 évben kevés tehetségesebb bal oldali középpályást ismerhettünk meg a világfutballban.


Image result for french footballers sex 2010

Karim Benzema és Franck Ribéry állt a francia futball egyik legmeghökkentőbb botrányának középpontjában. A Benzema később még egyszer a média centruma lett egy hasonló ügy miatt. – Forrás: France 24


Igaz, 2008-ban egy sérülés és egy edzőváltás (Jürgen Klinsmann vette át a vezetőedzői szerepet) miatt a 25 éves játékos teljesítménye visszahőkölt, úgy érezte, csapatának a közeljövőben nem lesz esélye megnyerni a Bajnokok Ligáját. 2010-ig több topklubbal szóba hozták, a szurkolók nagy része úgy gondolta, hogy szeretett cselgépük távozik. Ekkor robbant ki a francia focisták szexbotránya, amely az addig 80 milliót ajánló Real Madridot eltaszította Ribérytől, a Blancók azonnal letettek  leigazolásáról. Pedig hősünk szívesen távozott volna, hiszen nem érezte magát jól Bajorországban és meggyűlt a baja az akkori mesterrel, Louis van Gallal is. Ekkor győzte meg a vezetőség a franciát a maradásról és egy új, ötéves szerződéssel tartották Münchenben. Ezen a ponton alakult ki életre szóló kötelék közte és a Bayern között.


Image result for robben ribéry 2009

Augusztusban lesz tíz éve, hogy először lépett pályára a duó az Allianzban. Akkor már egyikük sem lesz a keret tagja… – Forrás: Abendzeitung München


Arjen Robben, tien

Szűk egy évvel fiatalabb, mint a gépezet másik motorja. A fociban nem járatosak gyakran ötven körülire tippelnek, amikor életkorát kell meghatározni első látásra. A holland szélső Münchenbe igazolása előtt, holland exklubjaiban, a Groningenben, a PSV-ben, valamint topklubokban, a Chelseaben és a Realban is dúsabb hajkoronával büszkélkedett, de az igazi hírnevet Münchenben érte el és itt bizony már tar fejtetőjével hódított. Frizurájáról most ennyit…

Gyermekként a tenisz és a sakk sportágában is tehetséges volt, a futballban még inkább. Az Ajax világhírű akadémiája helyett a Groningenét választotta. Azért is, hiszen közel volt szülőfalujához, Bedumhoz, valamint édesapja is itt kapott edzői munkát. 16 évesen már a profik között játszott, majd 2002-ben, hat év után elhagyta a zöldeket, hogy a PSV Eindhovenben focizzon. Ribéryhez hasonlóan neki is hazája egyik élvonalbeli topcsapatába történő igazolás jelentette az első nagy sikert és ő is hazája legjobb fiatal játékosa lett legelső PSV-s idényébenKét évvel később a United ugyan 7 milliót adott volna érte, de a vezetőség keveslette az ajánlatot, így az összeg közel háromszorosát ajánló Chelseaben kötött ki (ekkortájt vette át a londoni kékeket az orosz milliárdos, Roman Abramovics). Premier League-, FA-kupa-, Ligakupa-, Community Shield (Angol szuperkupa)-, La Liga és Spanyol szuperkupa-győztes lett az ezt követő öt évben (2004-2009). Utóbbi címeit a Realban szerezte.


Related image

A Bernabeu közönsége annak idején saját játékosaként csodálta Robbent. Később a Bayern színeiben szomorította a Real-drukkereket. – Forrás: Independent


Kaká és Cristiano Ronaldo érkezése után a Királyi Gárda el akarta adni jobbszélsőjét. Az igazsághoz hozzátartozik, Arjen nem akarta elhagyni a Realt annak idején, szerinte a csapat igazságtalanul viselkedett vele tíz esztendeje, az új elnök, Florentino Perez pedig hajthatatlan volt. Robben így emlékszik vissza karrierje első, majd nagycsapatokban eltöltött éveire:

„A PSV-be igazolás nagy lépés volt a karrieremben. Húsz évesen már külföldre mentem, három évet lehúztam a Chelseaben, ami egy nagyszerű klub. Aztán jött a madridi két esztendő. El akartak adni. Ezt követően felvette velem a kapcsolatot a Bayern. Először nem is tudtam, hogy jól döntöttem-e. Most már kimondhatom: ez volt életem legjobb döntése.”

2009 nyarán tehát létrejött az átigazolás, Ribéryvel ellentétben ő repdesett az örömtől, hogy az utánpótlás-válogatott korában vele dolgozó Louis van Gaal az edzője a csapatnak. Azokban az időkben pont ő csinált Robbenből jobbszélsőt, mivel eleinte középcsatárt játszott a holland. Első szezonja parádés volt, a német futballszezon legjobbjának választották, bajnokok lettek és BL-döntőig meneteltek. A kiírás egyik legszebb gólját pont ő szerezte, a Manchester United ellen talált be kapásból. Ez volt a Robbéry-jelenség egyik legmeghatározóbb pillanata: pont az akkori szülinapos Franck Ribéry adta a gólpasszt és ez a gól juttatta tovább a bajorokat a BL-fináléba 2010-ben.


Image result for robben ribéry 2013

Robben élete legfontosabb gólját lőtte akkor, 2013-ban, a Wembleyben. A háttérben az asszisztot jegyző Ribéry és a fiatal éveiben járó Thomas Müller. – Forrás: Miguel Delaney


Bajban ismerszik meg a jó barát…

Azon a nyáron Ribéry egy, Robben kettő döntőt veszített el. Először májusban, mindketten a Bajnokok Ligája fináléját. Franciaország a vébén már a csoportkörben kiesett és újabb belső balhék miatt teljesen szétestek a Szélkakasok. A hollandok bejutottak a döntőbe, ahol Spanyolországgal néztek farkasszemet. Robben két nagy ziccert hagyott ki a meccsen (ezen a linken a Casillas lábába tekert lövést lehet megtekinteni), majd Iniesta góljával győztek a spanyolok. A hollandpadlót fogott, a vb előtti felkészülés alatt, Magyarország ellen elszenvedett sérülése pedig kiújult.

Újra elkezdődött a klubszezon, Arjen és Franck kapcsolata pedig kezdetben csak a pályán mutatott játékban volt észlelhető. Kiválóan értették meg egymást a támadó harmadban, de sokáig nem kedvelték a másikat. 2012-ben, a Real Madrid elleni BL-elődöntő során az egyik szabadrúgás elvégzésének lehetősége miatt addig vitáztak, míg Ribéry arcon ütötte Robbent az öltözőben. A holland szeme alatt monokli jelent meg, Franck pedig 50 ezres bírságot kapott a klubtól.


Related image

Heynckes már mindkét oldal képviselőjével megtalálta a közös nevezőt… – Forrás: Eurosport


Image result for heynckes robben

… és 2013-ban Ribéry egész szezonos mestermunkája mellett Robben volt a csapat másik legjobbja. – Forrás: Sky Sport


A 2012/13-as szezon mindmáig a történelem legjobb Bayernjét mutatta be. Super Mario Gomez, Mandzukic, Thomas Müller, Lahm és Schweini, valamint Neuer szenzációs teljesítménye mellett ők voltak a gárda motorjai – főleg a szezon második felében. Nem szereztek sok gólt, összesen „mindössze” 24-et. De a legfontosabbat ketten hozták össze – újra.

Robben az egy évvel azelőtti döntőben büntetőt hibázott a kétszer tizenöt perces ráadásban, így a hosszabbítás végén, büntetőkkel volt klubja, a Chelsea nyerte a legnagyobb trófeát. Egy évre rá a Dortmund ellen minden kitört a hollandból, miután a 89. percben megnyerte a finálét a Bayernnek. A harmincas éveihez közelítő szélsők tripláztak, Ribéry ráadásul harmadik lett az Aranylabda gálán. Vigaszdíjként elnyerte az Európa legjobb játékosának járó díjat a 2013-as évre.


Related image

Az utóbbi években nem kaptak olyan fontos szerepet, mint korábban. – Forrás: Bavarian Football Works


Sérülései miatt sajnálatos módon Robben 183, míg Ribéry 182 összecsapást hagyott ki az elmúlt tíz évben. Guardiola érkezésével ugyan megmaradt az öregek kezdőszerepe, azonban rengetegszer kényszerült a csapat nélkülük játszani. Viszont ahányszor visszatértek – több száz napos kihagyások után is -, mindig igyekeztek úgy focizni, mintha az egész szezonban rendszeresen játszottak volna. Az elmúlt években (a triplázás óta) mindig megnyerte a bajnokságot a csapat, de a fontos BL-meccseken rendszeresen kispadra vagy a sérülések miatt a lelátóra kényszerültek.

A búcsú

Ami örök maradt, az a két szélső játékstílusa. Nem vitás, sebességük kopott, de Arjen Robben tipikus, szélről befelé húzó mozdulatsora és Franck Ribéry passz- és cseltudása továbbra is él. A szoros kapcsot jól mutatja egy tavalyelőtti jelenet a bajnokságból: a holland a kispadon ülő Franckhoz szaladt oda ünnepelni a Mainz ellen szerzett gólja után. A videót itt lehet megnézni, egészen szívmelengető hatású.

Az idei szezon végén pedig egy érzelmes búcsúval köszönt el az Allianz Arena az öregektől. A szenzációs páros mellett Rafinha is távozik a nyáron a klubtól, így hármasban kaptak köszöntést a csapattól. Utolsó Bundesliga meccsükön mindketten betaláltak, a francia egy nagyszerű szóló után, Robben pedig egy üres kapus ziccert értékesített. A találkozó végén a salátástálat is magasba emelhette a hármas, miután a csékánk, Manuel Neuer önzetlenül átadta nekik a bajnoki címért járó trófeát. A mérkőzésről készült összefoglalót itt tudjátok megtekinteni. Legutolsó tétmeccsükön a Német Kupa döntőjében játszottak, gólt ezúttal nem szereztek, a Bayern viszont 3-0-val verte el a Gulácsival és Orbánnal felálló Lipcsét.


Image result for robben ribery last match

Ribéryről még a mez is lekerült, illetve elpityeregte magát a gólöröm közben. – Forrás: Eurosport


A jövőt azonban a páros nélkül kell elképzelnie a Bayernnek. Ribéry különösen Alabával mozgott nagyon jól a bal szélen. Most úgy néz ki, az osztrák balhátvéd Coman személyében már megtalálta következő társát. Ugyanolyan baráti viszonya azonban biztos, hogy nem alakul ki a fiatal franciával, mint Ribéryvel, hiszen az elmúlt években Franck és David híresen jó baráti kapcsolatot ápolt. A hírek szerint egyébként Arjen Robben a Groningenben folytathatja, esetleg az amerikai bajnokságba igazol, de felmerült átigazolási célként a három éve angol bajnoki címet szerző Leicester City is (a klubnál nagyszerű átigazolási politika folyik és egy erős középcsapatként funkcionálnak a Premier Leagueben). Veterán társát egyelőre egy „levezető” klubbal sem hozták össze. Esetleg a Marseille vagy akár Törökország lehet a célállomás.

Robbéry számokban

Számítások szerint 334 meccset játszhatott volna a két klasszis együtt a Bundesligában, ha nincsenek azok a fránya sérülések és mindig kezdtek volna. Ez a szám így ma 115. Ribéry neve mellett 425 tétmeccs, 124 gól és 183 gólpassz áll, míg Robben 309 mérkőzésen 144-szer talált be és 101 gólpassza van. 177-szer vették fel a nemzeti címeres mezt, Ribéry 86-szor, Robben 91-szer.


Eljött az idő a búcsúra. – Forrás: Bundesliga


Nagyjából 11 ezer 313 percig láthattuk őket együtt játszani. Annak ellenére, hogy ellentétes széleken fociztak, 37-szer juttatta egyik a másikat gólhoz az együtt lehozott 186 találkozó során. Öröm volt nézni őket. Alig várjuk a búcsúmeccset, jövőre ugyanis visszatérnek az öregek. Addig pedig nem árt megbarátkozni az igazsággal: a duó többet nem lép pályára Bayern-mezben tétmeccsen. Távozásuk azonban utat nyithat valami új felé, valami olyasmi felé, amit bizakodva várhat a szurkoló…

Adieu, tot ziens, servus Robbéry!

Források: Wikipédia, Bundesliga.com, Eurosport, Fűrész Attila, Privacsek András: Bayern München – A futballnagyhatalom

Servus Robbéry!
Hozzászólnék

Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

To Top