Akadémia

Sebastian Hoeness: A harmadosztályban is az egyéni fejlődés áll az előtérben



A Bayern U19-es csapatának tavalyi, amatőrcsapatának idei vezetőedzője az fcbayern.de-nek adott interjút.

 

Herr Hoeness, az edzőtábor zárásaként szombaton 4-1-re kikaptak a WSG Swarovski Tirol ellen. Hogyan látta ezt a meccset?

Nagyon jól láthatjuk mi vár ránk a harmadosztályban. A meccs nagyrészében tisztességesen játszottunk és volt több jó játékszakaszunk is. Jól kezdtünk, de a félidő előtti fél órában túl sok könnyelmű hibát vétettünk. Láttuk mi történik, ha  teljesen tesszük oda magunkat. A második félidő ismét rendben volt, még ha túl gyakran hiányzott is a céltudatosság.

Hogyan értékeli az edzőtábort?

Elégedettek lehetünk. A pályán és azon kívül is jó elegy uralkodott a komolyság és a szórakozottság között. De a liga kezdetéig sok tennivalónk van még ebben a három hétben. Kemény munka vár ránk.

Ön vette át Holger Seitz edzői pozícióját az amatőröknél. Volt önök között megbeszélnivaló?

Természetesen, hosszasan beszélgettünk. Amikor világossá vált, hogy én követem őt, gyorsan kerestem is a párbeszédet vele. Számomra nagyon fontos volt a különböző témákban megfogalmazott véleménye.

Hogyan alakult az első két hete az amatőrök edzőjeként?

Hihetetlenül nagy örömöt okozott ezt a csapatot edzeni. A srácok nagy részét már ismerem. A túlkorosabb játékosokkal, Nico Feldhahnnal, Maxi Welzmüllerrel vagy Otschi Wriedttel is kerestem a kommunikációt, megkönnyítették a belépőmet. Eddig jó munkát végeztünk – folytatni is akarjuk ezt, hogy optimális állapotban kezdjük meg a szezont.



Az amatőröknél mindig a játékosok kiképzését tekintették központi célnak. Ez a harmadosztályra is érvényes?

Mindenképp! Természetesen el is akarunk érni bizonyos célokat. Benn akarunk maradni a ligában. Minél magasabbra érnek a játékosok, annél fontosabb lesz az eredmény. De továbbra is a képzési filozófiának kell is hangsúlyosnak lennie. Sok fiatal játékosunk van, akik még nem állnak készen. Az edző megbizatása, hogy a következő szintre emelje a játékosokat, mindazonáltal a harmadosztályban is szállítani kell az eredményeket.

Milyen konkrét céllal vágnak neki a szezonnak?

Alapvetően a ligában akarunk maradni. Elsősorban viszont az a cél, hogy bátran és magabiztosan lépjünk fel. Ezzel párhuzamosan folytatni akarjuk a kiképzést. A csapatszintű célok mellett főleg az egyéni fejlődés áll előtérben.

Tehát nincs konkrét helyezés kitűzve, hanem inkább csak jól akarnak játszani, aztán meglátni mi sül ki belőle?

Ez egy kicsit lesarkított megfogalmazás, de most nincs értelme konkrét helyezésekről beszélni. Először jól akarunk kezdeni és eredményesen játszani. De mindig arra kell gondolnunk, hogy elsősorban azért vagyunk itt, hogy a srácok továbbfejlődjenek. Természetesen van egy bizonyos eredményközpontúság, de a játékosok képzése áll az első helyen. Egy jó egyensúlyt kell elérni a képzés és az eredmények között, ez a kulcs.

Feljutóként alapesetben önök a kishalak. Ez az FC Bayernre is érvényes?

Merész lenne, ha másképp látnánk. Először is mi vagyunk a feljutók, másodsorban nekünk van a legfiatalabb csapatunk. Ami a harmadosztályt illeti, nagyon tapasztalatlanok vagyunk. Ezek olyan faktorok, amelyeket az embernek nem szabad félresöpörnie. Ettől függetlenül sok kvalitással rendelkezünk és ezért bátran és magabiztosan is megyünk rá erre a kihívásra. Nagyobb nyomás helyezkedik ránk csapatként, de egyénileg is. Erre fel kell készülnünk mentálisan és meg kell tartanunk azt az optimizmust, amely jelenleg is uralkodik a csapatban.



Tavaly tulajdonképpen minden meccsen domináltak. A harmadosztályban változnia kell a játékstílusnak?

Nem, nem feltétlenül. Nem másképp akarunk ágálni, hanem Bayern-focit akarunk játszani. Az a cél, hogy a harmadosztályban is dominánsan lépjünk fel és labdabirtoklás által kontrolláljuk a játékot. Ez természetesen nem csak tőlünk függ, hanem mindig az ellenféltől is. De mindent megteszünk azért, hogy érvényesítsük a játékstílusunkat.

A Bayern amatőrcsapata az egyetlen második számú csapat, amelynek proficsapata képviselteti magát a ligában. Hogyan érik el, hogy a fiatal játékosok a lehető leggyorsabban érjenek be?

Megpróbálunk már a felkészülés során bizonyos súlypontokra építeni. A harmadosztály nagyon robosztus és fizikális. Erről beszélünk, de természetesen a edzéseken is követeljük. Jelenleg épp erre helyezzük a hangsúlyt. A támadásoknál a céltudatosságra is építünk. A meccseken biztosan nem lesz negyedik, ötödik vagy hatodik ziccerünk. Ezért céltudatosan és direkten kell játszanunk.

Hogyan készít fel egy 19 évest arra, hogy 30 ezer ember előtt játsszon?

Ezt nagyon nehéz szimulálni. De azt akarjuk, hogy a srácok örüljenek ennek. Ezért dolgoznak évek óta. Azt csinálni, amit az ember szeret, az a legszebb – főleg ilyen kulisszák előtt.

Három hét még a szezonrajtig. Személy szerint mekkora az elővárakozás?

Óriási! Hihetetlenül sok érdekes mérkőzés vár ránk. A csapatról tett eddigi benyomásom kiemelkedő. Természetesen még rengeteg dolgunk van a rajtig, de ha kezdődik, optimálisan felkészültek leszünk.

Sebastian Hoeness: A harmadosztályban is az egyéni fejlődés áll az előtérben
Hozzászólnék

Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

To Top