Interjúk és nyilatkozatok

Thiago: Niko a klubbal együtt akar fejlődni – mindannyian szeretjük őtA Bayern 28 éves középpályása a Goalnak és a Spoxnak adott interjújában beszél gyermekkoráról, a Barcás időszakáról, Pepről, Kovacról és a legrosszabb időszakáról is.

Thiago, mi volt a kedvenc emléke gyermek vagy ifikorából?

Fú, ez nehéz kérdés. Sok szép emlékem van abból az időszakból. Természetesen sok időt töltöttem el a testvéremmel, aki két évvel fiatalabb nálam. Emlékszem arra, amikor kissrácokként, apánk meccse után különböző stadionok gyepén focizgattunk.

Édesapjuk, Mazinho brazil válogatott játékos volt. Játszott Brazíliában, Olaszországban és Spanyolországban is. Mi volt a legfontosabb lecke, amit megtanult tőle?

Megtanított felszabadultan játszani, és élvezni a focit, illetve a felelősségvállalásra is. Mindig megpróbáltam ezt az elegyet szívügyként kezelni. Szeretnék a szurkolóknak örömet okozni és jó döntéseket hozni a csapatom érdekében.

Ifikorában először kisebb spanyol klubokban, később Brazíliában a Flamengonál, majd ismét spanyolban az Ureca Negrannál játszott. Mennyiben különbözik a spanyol a brazil focitól?

Brazíliában a foci vallás. Első évedben futsalozni kezdesz, játszol egy pár tornát, hogy fejleszd a technikai képességeidet. Második évben rendes focit játszol egy hagyományos pályán. Ez a kombináció teszi kivételessé a brazil focit. A teremfoci a gyorsaságról, a cselezésről, a legszűkebb területen való finom mozgásokról szól. Ha ezeket a dolgokat beépíted a fociba, az óriási segítségedre válhat. Spanyolországban csak a foci számít. A játékosok kiképzése ott is lenyűgöző.2005-ben, 14 évesen igazolt a Barcához. Hogyan jött létre a kapcsolat?

Egy vigói csapatban játszottam. Édesanyám akkoriban nem engedte, hogy a Celtánál játsszak, mert apámnak profiként voltak ott problémái. Szóval pár iskolatársammal együtt egy kisebb csapatban játszottunk. Az egyik szezonban megvertük a Real Madridot, illetve a Celtát és a Deportivot is. Tulajdonképpen minden spanyol csapatot legyőztünk. Majd egyik nap Barcelonában játszottunk. A meccs után azt mondta nekem az apám: „Thiago, a meccs előtt nem akartam mondani, de a Barca azt akarja, hogy a következő szezonban náluk játssz.” Abban a pillanatban nagyon döbbent voltam, a Barca egy gigantikus klub. Akkoriban a Real Madrid és más csapatok is érdeklődtek irántam, de már abban a pillanatban meghoztam a döntésem.

Majd a híres La Masia akadémián játszott. Melyik játékos volt a legnagyobb hatásssal Önre akkoriban?

Gai Assulin, egy srác Izraelből. Korombeli volt és mindig egy lépéssel előttem járt. Sikerült a második csapatig jutnia, de a profikhoz való feljutást elszalasztotta. Most csak a másod vagy harmadosztályban játszik. Ettől függetlenül ő volt a legtehetségesebb játékos, akit valaha láttam a La Masián.

2009-ben, 18 évesként debütált Pep Guardiola alatt a profiknál. Hogyan él az emlékezetében az első beszélgetésük?

Sokkal korábban történt, egy U16-os edzés közben. A pozíciós játék volt a téma és azonnal észlelhető volt nála, hogy milyen kivételes gondolatai vannak a taktikai és technikai részlegen. Azonnal lehetett látni, hogy nagyon jó a munkájában – tisztelték őt, mert nagyszerű játékos volt, akitől sokat lehetett tanulni. De akkor még nem volt belátható, hogy ilyen kiemelkedő edzői pályafutáson megy végig.

Melyik öltözői beszéd ugrik be, amikor Guardiolára gondol?

Volt sok nagyszerű beszéde. Ha ki kellene ragadnom egyet, akkor a 2011-es, Manchester United elleni BL-döntőt mondanám a Wembleyben. Egy ilyen meccs előtt az ember másképp érzi magát, mint egy normális, vagy akár egy Real elleni Clasicot megelőzően.

Mit mondott akkor Guardiola?

Mondott pár dolgott, de már bocsánat: Ami az öltözőben történt, annak az öltözőben is kell maradnia.

Mi volt a legfontosabb, amit tanult tőle?

Ezt az őrületes futball iránti szenvedélyt.

2013-ban követte Guardiolát a Bayernhez. Miképp változott ebben az időszakban?

Pep évről évre egy jobb edző lett, mágikusabb, tapasztaltabb, taktikailag jártasabbá vált.

Melyik játékos nyűgözte le leginkább a kezdeti időszakában a Bayernnél?

Philipp Lahm. Minden olyan egyszerűnek tűnt nála, mégis tökéletes volt. Kizárólag helyes döntéseket hozott. Hihetetlen volt látni ezt és általa vezetve lenni. Tényleg megtiszteltetés volt számomra, hogy egy csapatban játszhattam vele.
Hat szezont játszott már le a Bayernnél. A legutóbbi volt a legnyugtalanabb?

A legnehezebb időszakom 2014 és 2015 áprilisa között volt, a sérülésem miatt.

Mit tanult meg akkor?

Németül, jobban tudtam koncentrálni a németórákra (nevet). Korábban kevesebb időm volt rá. De komolyan: Kemény időszak volt. Remélem, hogy soha nem történik meg újra ilyesmi. Napi szinten dolgozom ezért.

A tavalyi szezonban rengeteget beszéltek Niko Kovacról. Milyen kvalitásai vannak, amelyekkel más edző nem rendelkezik?

Niko egy fiatal edző, minden címet meg akar nyerni a Bayernnel, a klubbal együtt akar fejlődni. Nagyszerű munkát végez. Mindannyian szeretjük őt.

Miben különbözik Guardiolától?

Pep sokat dolgozik videók alapján és példaszeszerűen mutatja be, hol vannak bejátszható területek és miért kell bizonyos dolgokat megcsinálnod. Niko más, ő több szabadságot ad. Azt akarja, hogy a meccseken meghozd a saját döntéseidet.
Mats Hummels visszatért a BVB-hez. Hiányozni fognak a képességei a Bayernnek?

Mats egy csodálatos focista, aki már most komoly karrierre tekinthet vissza. Hihetetlen volt. Egészen biztosan hiányolni figjuk őt, mert nem csak nagyszerű játékos, hanem egy személyiség is volt a Bayernnél.

Hummels mellett Robben, Ribéry, Rafinha és James sem játszik már a Bayernnél. Új játékosokra van szükségük, hogy versenyképesek legyenek?

Azért alkalmaznak a Bayernnél, hogy focizzak. Nem az a feladatom, hogy az átigazolásokról gondoskodjak. Ezért másokat fizetnek. Én azért vagyok felelős, amit a pályán teszek.

A Bayernnél az a nagy cél, hogy ismét megnyerjék a Bajnokok Ligáját. Manapság, a pénzügyileg egyre erősebb konkurencia miatt nehezebb megnyerni a címet, mint pár évvel ezelőtt?

Mindig nehéz megnyerni a Bajnokok Ligáját. Az emberek mindig csak a nagyobb klubokra gondolnak, akik évről évre kudarcot vallanak. De hogy a kérdésére válaszolnak: A kilátásaim ugyanolyan nehezek mint korábban, ebben a tekintetben semmi nem változott.

A Bayernnel és a Barcával sok impozáns stadionban játszott már. Melyik volt a legkedvesebb élménye?

Szeretek idegenben játszani. A Santiago Bernabeu és a Signal Iduna Park különleges stadionok számomra, mert mindig ott játszottam a klubjaim legnagyobb versenytársai ellen. Az ilyen szituációk egy újabb adag motivációt adnak nekem. Ha a legnagyobb riválisok ellen játszol ezekben a stadionokban, akkor az a lehető legnagyobb kihívás.

Hol látja magát három-négy év múlva?

Arra sincs garancia, hogy holnap élni fogok még. Hogyan is tudhatnám, mit fogok csinálni három év múlva? Egyszerűen megpróbálom élvezni a munkám. Szeretném megtartani azt az érzést, amelyet felkelés után minden nap érzek. Az ember soha nem tudhatja mi lesz három év múlva. Nem kell terveket szövögetnem. Utálom a terveket. Hagyjanak a jelenben élni.Thiago: Niko a klubbal együtt akar fejlődni – mindannyian szeretjük őt
Hozzászólnék

Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

To Top