elemzések

TM: Gnabry és Kimmich a Bayern legértékesebb játékosaiMint azt sokan tudják, a transfermarkt.de egy, a futballvilágban széles körben elismert és hivatkozott szakmai portál, ami a futballisták piaci értékének becslésével foglalkozik és általában igen megbízható referencia. Az év vége fele az oldalon frissíteni szokták a játékosok “értékbecslését”, mégpedig azok adott évben nyújtott teljesítménye alapján. A tavalyi összefoglaló után idén is elemeztük a változásokat.

Akik visszaestek

A müncheniek felemásra sikeredett évének megfelelően a játékosaink árbecslése is eléggé kétarcúra sikeredett: miközben páran növelni tudták a piaci értéküket, volt olyan játékos is aki “értékcsökkenést” könyvelhetett el.

A Kovac alatti gyakori padozásainak és a gyengülő teljesítményének is köszönhetően Javi Martínez értéke 27 millió euróról 20-ra csökkent, ami a legnagyobb visszaesés a bajor keretben. Ráadásul rajta kívül a védelemben egyik játékos értéke sem csökkent (ez eléggé meglepő, hiszen ebben az évben inkább a védelemben fedezhettünk fel labilis teljesítményeket).

A tavalyi év második legjobbja, Thiago továbbra sem tudott túlnőni saját árnyékán, pedig voltak jó meccsei, ennek ellenére a TM 70-ről 60 millióra módosította a becsült értékét. Az újonc Michael Cuisance pedig a kevés játéklehetőség miatt szintén nem tudta megmutatni képességeit, ő 3 millió eurót zuhant le (12>>9).

A támadó szekcióban további 4 játékos is értékcsökkenést könyvelhettek el, Thomas Müller (35>>32) és Ivan Perisic (24>>22) “amortizációja” a korral még talán érthető is, de a fiatal Fiete Arp (4>>3) esetében nem túl ígéretes a csökkenő érték. Abszolút értékben azonban Philippe Coutinho könyvelhette el a legnagyobb visszaesést, aki már az év elején is nagyon szenvedett a Barcában és a kölcsönszerződés után Münchenben sem robbant be mint mondjuk egy Robben: ennek megfelelően a korábban 90 millióra értékelt brazilt már csak 70 millió euróra taksálja a TM.

Nyertesek

A TM frissítésének abszolút nyertese – nem meglepő módon – a brillírozó Serge Gnabry lett aki 33%-kal(!), azaz 20 millióval növelte értékét, és jelenlegi 80 milliós árával a TM ítélete szerint – Kimmich-kel holtversenyben – a legértékesebb játékosunk. Robert Lewandowski ugyan már nem a legértékesebb játékosunk de 31 évesen is tudta emelni értékét (65>>70), ami a formáját látva nem is meglepő.

Az egyre kiegyensúlyozottabb teljesítményt nyújtó Alaba immáron rutinos rókaként szintén megkapta a maga elismerését a TM szakértőitől (55>>65). Utódja, pártfogoltja, a kanadai csodagyerek, Alphonso Davies pedig brutális, 66%-os értéknövekedést mondhat magáénak (15>25) ami a mostani formája alapján bőven legitimnek tűnik.

Akiknek nem változott az értékük

Meglepően sok, számszerint 9 Bayern játékos értékén nem változtatott a TM ebben az évben: Manuel Neuer (18), Sven Ulreich (4.5), Benjamin Pavard (35), Niklas Süle (60), Lucas Hernández (70), Jeromé Boateng (15), Corentin Tolisso (40), Leon Goretzka (50) és Kingsley Coman (60).

TM: Gnabry és Kimmich a Bayern legértékesebb játékosai
Hozzászólnék

Szólj hozzá!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

To Top