Legendák

Giovane Elber, „A szambacsatár”Giovane Elber, a „szambacsatár”, aki góljaival oly sok trófeához segítette a csapatot hazai és nemzetközi szinten egyaránt, gyönyörűen búcsúzhatott a csapattól 2003-ban: az utolsó évében 21 góllal a Bundesliga gólkirálya lett. „Hihetetlenül jó érzés, hogy közel egy évtized után gólkirály tudtam lenni a Bundesligában,” mondta 2003-ban az akkor 30 esztendős támadó, amikor végre valóra vált az álma, és átvehette a legjobb mesterlövésznek járó díjat. „Eddig 252 Bundesliga meccsen 133 gólt szereztem, amivel minden idők legeredményesebb idegenlégiósa vagyok Németországban, de ez senkit sem érdekel otthon Brazíliában. Viszont ha most hazamegyek, mint gólkirály, akkor otthon hősként fognak rám tekinteni.”

Azonban Elber nem „csak” ennyit ért el utolsó évében: bajnoki címet és kupát nyert a csapattal, emellett a Bayern szurkolói május hónapban a hónap játékosának, év végén pedig – első alkalommal pályafutása alatt – az év játékosának is megválasztották.

Bundesliga | Philippe Coutinho and Bayern Munich's top 5 Brazilians

”Ez a két cím – gólkirályi cím és az év játékosa cím a szurkolók szavazatai alapján – hihetetlen boldogsággal tölt el, és nagyon büszke vagyok rá. Nagyon boldog vagyok, hogy ennyi rajongó rám adta a szavazatát,” nyilatkozta Elber meghatottan akkor. Azonban a szavazás végeredménye egyáltalán nem lepte meg Uli Hoenesst: „Elber kivételes képességű támadó, fantasztikus fickó, egészséges adag ravaszsággal. A szurkolók nem véletlenül szeretik ennyire,” mondta a menedzser mosolyogva.

Giovane 1997 és 2003 között játszott a Bayern mezében, ezalatt a szurkolók egyik legnagyobb kedvencévé nőtte ki magát. A brazil támadó 256 Bundesliga mérkőzésen 133 gólt szerzett, a Bayern színeiben 169 mérkőzésen 92-szer volt eredményes. A klubnál eltöltött évek alatt négy bajnoki címet (1999, 2000, 2001, 2001), négy német kupát (1997, 1998, 2000, 2003), és karrierje csúcsaként Bajnokok Ligáját tudott nyerni 2001-ben, ezek mellett csak hab volt a tortán 2001-ben a Világkupa elhódítása.

„Giovane talán az egyik legfontosabb láncszem a csapatomban,” méltatta Ottmar Hitzfeld játékosát. Érthető is persze, hogy a sikeredző így tekintett Elberre, elnézve a szambacsatár fantasztikus technikai tudását, hihetetlen gyorsaságát, tehetségét, és leginkább azt, amikor az utolsó utáni pillanatban lőtte be a mindent eldöntő gólt. Mindezek miatt nem felejtik el a szurkolók sem a szamba ritmusát.

Ex-Bayern-Star Giovane Elber hilft Straßenkindern in Brasilien ...

Elber azonban nem csak a fantasztikus játékával tűnt ki az átlagból, néha szellemes, csípős nyilatkozatokat is adott. Egyszer, 2000 februárjában Vicente del Bosquénak, a Real Madrid akkori edzőjének üzent. „A Real edzője – hogy is hívják? Talán Camacho? – azt mondta tegnap, hogy a németek nem tudnak szépen játszani, csak nagy küzdők. Tanulhatott tőlünk ma este. Legközelebb majd meggondolja, mit mond,” nyilatkozta a brazil csatár, miután a Bayern fantasztikus játékkal 4-2 arányban legyőzte a Real Madridot a Santiago Bernabeu Stadionban.

Giovane 2003 augusztusában bajnokként és kupagyőztesként, vagyis a csúcson távozott a Bayerntől és igazolt a francia bajnok Olimpique Lyon csapatához, ami nagy bánatot okozott a Sabener Strassén. „Nagyon rossz érzés, hogy nem láthatjuk őt reggelente edzésen többet,” mondta ekkor Ottmar Hitzfeld. „Rendkívül fontos tagja volt a Bayernnek,” nyilatkozta Karl-Heinz Rummenigge, de talán Uli Hoeness búcsúzott a legszebben a csatártól: „Rengeteget köszönhetünk neki, azt hitük, hogy örökre itt lesz velünk. Sok sikert neki a jövőben.”

Azonban az élet írja a legjobb drámákat: Elber még egyszer visszatért Münchenbe, 2003 novemberében a Lyon látogatott az Olimpiai Stadionba. Hogyan máshogyan is térhetett volna vissza Elber egykori sikerei színhelyére, mint góllal: „természetesen” ő szerezte ezen a meccsen a Lyon győztes találatát. A Bayern drukkerek még ekkor is csodálattal figyelték a játékát.

Karrierje befejezése után Elber ismét visszatért Münchenbe, ezúttal mint játékosmegfigyelő Dél-Amerikában. Talán egyszer majd ő fedezi fel méltó utódját…

 

Spieltagsbesucher - Giovane Elber hautnah

Giovane Elber, „A szambacsatár”
Hozzászólnék

Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

To Top