Egyéb

Kimmich: Hansi megadja nekünk a szükséges értékbecsülést



Joshua Kimmich a dohai edzőtáborban beszélt a pozíciójáról, a vezérszerepről, korábbi vezérjátékosokról, Flickről és a célokról.


A hátvéd és hatos szerepköréről: Az edző döntése, hogy melyik pozícióban játszom. Számomra mindegy, de fontos, hogy tudatos folytonosságot biztosítson: Ha az ember mindig topteljesítményt szeretne nyújtani, nehéz, ha 1-2 héten keresztül váltogatja a pozícióját.

Arról, hogy Flick – csakúgy mint Löw – legtöbbször hatosként játszatja: A válogatottban világos volt, hogy középpályásként játszom, a Bayernnél kicsit változatosabb volt ez. Az elején látni lehetett, hogy Hansi Flick is inkább hatosként tekint rám. Én is tudom, hogy a középpályán velem együtt hét fitt játékosunk van, és a jobbhátvéd poszton kevésbé vagyunk jól telítettek. Ez nem jelenti azt, hogy csak azért, mert konkurencia van, nem szeretnék a középpályán játszani. De ez egy olyan tényező, amelyet az edzőnek figyelembe kell vennie.

Arról, hogy a hatos poszton nagyobb vezérjátékos tud lenni: Középpályásként az ember közelebb érzi magát a csapattársaihoz és nagyobb befolyása van a történésekre. Jobbhátvédként egy kicsit elszigeteltebb érzése van az embernek. Ez nem jelenti azt, hogy ott nem lehet valakiből vezér – Philipp Lahm végsősorban kapitány is volt ott. Személy szerint viszont egyszerűbb az érzelmeimet úgy közvetíteni a pályán, ha mindig része vagyok a játéknak és nagyobb befolyásom van a csapattársaimra is.

A vezér jelentése számára: Az a vezér, aki megszakad a csapattársaiért, aki nem csak a saját teljesítményére ügyel. Egy vezér olyasvalaki, aki alárendeli magát a csapat eredményének.

Kik voltak a korábbi vezérek? Játszottam egy párral. Kezdem rögtön Arturo Vidallal, aki vezérszerepet töltött be. Nem beszélte a nyelvet és nem tudott mindenkivel kommuninálni, de a viselkedése és stílusa vezetővé tette őt a pályán. Xabi Alonso például feltétlenül meg akart tanulni németül, hogy mindenkivel tudjon kommunikálni. Sok fiatallal beszélt és a csapat taktikáját illetően is gondolatmeneteket ejtett . Manu is óriási ambícióval rendelkezik, minden meccset meg akar nyerni. Különösen akkor ismertem meg a vezérképességeit, amikor középhátvédként játszottam. Rengeteget segített és sok parancsot adott. A 2016-os EB-n pedig a szárnyai alá vett.



Flick kinevezéséről: Már az első hét után elmondtam, és biztos voltam benne, hogy legalább nyárig ő fog irányítani bennünket. Természetesen ez mindig függ a sikerektől is – az első meccseken nagyon jól játszottunk, majd két meccset elveszítettünk, és már szóba is jött a téma. Egy edzőt manapság sikerekben mérnek, főleg itt a Bayernnél. Az ötödik évemet töltöm itt és ő az ötödik edzőm, egy ilyen klubnál ez nem szokványos jelenség. Az a stílus, ahogy játszunk, egyre látványosabbá vált. Támadunk és magasan presszingelünk, az ellenfelet hibákba kényszerítjük. Mi játékosok elégedettek vagyunk vele.

Flick emberi tulajdonságairól: Nagyon feltűnőnek tartom, hogy a viselkedése nem csak a csapatra korlátozódik, hanem egyre jobban gondoskodik a stábtagokról, megpróbálja őket egy hajóba vezényelni. Végsősorban mi játékosok vállaljuk a felelősséget a pályán, de a stábtagok is minden nap a legjobbjukat adják, hogy a lehető legjobban tudjunk teljesíteni. Hansi nagyon jól csinálja, ráadásul megadja számunkra a szükséges értékbecslést is.

A 2020-as célokról: A bajnokság mindenek felett áll. Tavaly ilyenkor hat pont hátrányban voltunk, most néggyel maradunk el. Nem ez a mi elvárásunk, ugyanis mindig legelől akarunk állni. A Német-kupát is mindig meg szeretnénk nyerni, különösen a döntő jelent csúcspontot. A Bajnokok Ligája pedig még különlegesebb – a Chelseavel ütközünk és teljesen másképp akarunk szerepelni, mint a tavalyi nyolcaddöntőben, ahol teljesen megérdemelten estünk ki. Meg akarjuk mutatni, hogy feltétlenül tovább akarunk menni és ehhez más hozzáállást tanúsítunk. Azt hiszem, hogy a Liverpool elleni két meccsünk nem volt jó teljesítmény tőlünk.



Kimmich: Hansi megadja nekünk a szükséges értékbecsülést
Hozzászólnék

Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

To Top