Egyéb

Ki is az az Álvaro Odriozola?



A sérülésekkel bonyolított védelmi vonal mélységének megerősítése érdekében Hasan Salihamidzic Münchenbe csábította a Real Madrid 24 esztendős jobbhátvédjét, Álvaro Odriozolát. A spanyol játékos féléves kölcsönszerződéssel érkezett, vételi opció nélkül. Na, de ki is ő pontosan?

San Sebastiánban született és már 10 éves korában csatlakozott a Real Sociedad neves akadémiájához. A baszk csapat játékosnevelését a legjobb akadémiák közt tartják számon Európában. Olyan klasszisok kezdték itt a karrierjüket, mint a világbajnok Antoine Griezmann vagy a 2014 és 2017 között a Bayern Münchent is erősítő Xabi Alonso.

Pont abban a szezonban debütált a La Ligában a fiatal Álvaro, amikor Alonso szögre akasztotta a cipőjét. 2017 januárjában a posztján játszó Carlos Martínez és Joseba Zaldúa sérülése miatt kényszerből kellett kezdenie egy Málaga elleni bajnokin. 2-0-ra nyertek, Odriozola pedig jól játszott és a szezon végéig állandó kezdő volt az akkori menedzser, Eusebio irányítása alatt.

Kapcsolódó kép

A bekk egyik erőssége a pontos fejjáték. – Forrás: Mundo Deportivo

Még ebben az évben szerződést hosszabbított és a baszkok első számú jobbhátvéde lett. Az év nyarán pedig részt vett az U21-es Európa-bajnokságon, ahol a spanyolok a németektől szenvedtek 1-0-ás vereséget a fináléban (a győztes gólt a Bayern-nevelés Mitchell Weiser szerezte). A 2017/18-as szezonban 35 mérkőzésen 4 gólpasszt jegyzett a Sociedadban. Az Európa-ligában pedig gólig is jutott, igaz, ott már csoportkörben kiestek.

2017 októberében mutatkozott be a nagy válogatottban. A 2018-as vébé előtt egy Svájc elleni felkészülési meccsen megszerezte első találatát a felnőttek közt, majd a szűkített keretben is benn maradt. Az orosz tornán azonban nem kapott egy percet sem a beugró Fernando Hierrótól. A spanyolok kiesése után továbblépett klubszinten és a fiatalítást kitervelő Real Madridhoz igazolt. Azóta is konkurenciája a posztján Dani Carvajal, idén is csak 5 tétmeccsen lépett pályára Zidane csapatában.

Képtalálat a következőre: „odriozola real”

A Realban már két trófeagyőztes keret tagja is volt: 2018-ban a Klub-világbajnokságot, a közelmúltban pedig a Spanyol szuperkupát emelhette a magasba. – Forrás: Ronaldo.com

A Real Madridba érkezése óta alakult játékstílusa, ez látszik az elmúlt másfél év alatt lejátszott 25 meccsének statisztikájából is. Egy gól és tíz assztiszt a mérlege ezeken a találkozókon. Beadásai pontosabbak lettek, mint pályafutásának korábbi szakaszában, emellett pedig a már említett fejjátéka és a gyorsasága a legfőbb erénye. Testfelépítésben a sokoldalú Joshua Kimmichre hasonlít, talán egy kicsit alacsonyabb német kollégájánál.

Odriozola a keret védelmi részének adhat nagyobb merítési lehetőséget, de akár Davies-szel egy kiegyensúlyozott, fürge szélsőhátvédpárost is alkothat. Utóbbi nyílván nehezebb feladat, hiszen úgy tűnik, Flick bízik Benjamin Pavardban, a jobbhátvéd poszt jelenlegi első számú választásában. Ha azonban beütne a krach és egy újabb labdarúgó is kidőlne a Bayern sorából, Álvaro kiváló segítséget nyújthat.

Ki is az az Álvaro Odriozola?
Hozzászólnék

Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

To Top