Interjúk és nyilatkozatok

Lewa: A játékosok tudják, mit szeretne az edző – a kommunikáció is jobb, mint korábban

Robert Lewandowski a Guardiannak adott nyilatkozatából csemegéztünk.



Európa legjobb formájában lévő csatára elmondta, kora ellenére még sokáig tervez a topszinten teljesíteni.

„Még sokáig akarok játszani. Nem érzem úgy magam, mintha 31 lennék, mindent megteszek, hogy a következő öt-hat évben topfitt maradjak.”

Hogy hol lát magában fejlődési potenciált?

„Minden területen fejlődhetek még. De ha egy bizonyos dologról lenne szó? Akkor talán a távoli lövéseim azok, amiben leginkább fejlődhetnék.”

Játékstílusát illetően is megszólalt, sok újdonságot nem mondott el.

„Nem akarok olyan támadó lenni, aki 90 percen keresztül a tizenhatoson belül várja a labdát és tízszer ér a játékszerhez. A csapatom és a játék részese akarok lenni. Mozogni és passzolni akarok, ezért keresem mindig a területemet – hogy megkapjam a labdát és megtaláljam vele a csapattársaimat.”

Klopp tette világossá számára, hogy edzésen is számítanak a befejezések, illetve fontos az érzelem kifejezésére szolgáló testbeszéd alkalmazása.

„Néha azt hiszed: Nem olyan fontos, ez csak egy edzés. Viszont ha edzésen 20-ból 20-at berúgsz, akkor meccsen is könnyebben fog menni. (…) Korábban problémáim voltak a testbeszédemmel. Jürgen azt mondta nekem, hogy néha egyáltalán nem tudta, hogy rosszkedvű vagyok-e vagy boldog. Nem volt egyszerű, de tudtam, hogy változtatnom kell, hogy jobb játékossá váljak.”

Lewa elmondta, hogy az első erős Bundes-szezonja után, amelyben 22 gólt szerzett, Sir Alex Ferguson személyesen vette fel vele a kapcsolatot.

„Két Dortmundban eltöltött év után beszéltem vele és komolyan elgondolkoztam egy Manchester Unitedhez való átigazolásról. Ferugoson miatt, és azért mert a Unitedről volt szó. A Dortmund viszont határozottan visszautasította ezt. Ez volt az első alkalom, amikor tényleg elgondolkoztam a váltáson. Egy fiatal játékosnak hihetetlen dolog megkeresést kapni Sir Alex Fergusontól. Különleges nap volt számomra.”

A Bayernben dolgozott Guardiola keze alatt, természetesen dicsérte a katalánt.

„Amikor Pep Münchenbe jött, sok ember hitte azt, hogy tipikus kilences nélkül fogunk játszani. Számomra azt jelentette: Talán meg kell próbálnom másik stílusban játszani. Sokat tanultam Peptől. Gyakran beszéltünk a taktikáról, ami újdonág volt számomra. Tudtam, hogy jó lenne, ha Guardiola irányítása alatt és az ő elképzelései szerint tudnék játszani.”

Érintette a Niko Kovac fémjelezte időszakot is, pontosabban összehasonlítást tett a jelenlegi, Hansi-érával:

„A játékosoknak nagyobb az önbizalmuk, mert tudják, mit szeretne tőlük az edző. A kommunikáció sokkal jobb. Továbbra is hiszek abban, hogy egy nap ott leszünk a Bajnokok Ligája döntőjében és meg is fogjuk nyerni azt.”

Lewandowski egyéni céljai között mindenképp ott van Gerd Müller 40 gólos rekordidényének beállítása vagy megdöntése. 23 forduló után 25-nél tart, pont annyinál, amennyinél a „nemzet bombázója” is tartott abban a bizonyos szezonban. Ezzel kapcsolatban csak annyit mondott, hogy „Nehéz lesz.”


Hozzászólnék

Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

To Top