Legendák

Uli Hoeness, „Az akcióember”„Számomra ez nem munka, hanem élvezet” – ezért a kijelentésért csak egy ember lehet felelős: Uli Hoeness. 1979-ben, mindössze 27 évesen nevezték ki a klub menedzserének. 1952. január 5-én született, nyolc szezont játszott a Bayern mezében csatárként. Begyűjtött három bajnoki címet (1972-1974), három BEK-trófeát (1974-1976) és egy Világkupát (1976) is. A nemzeti csapattal Európa-bajnok (1972), később 1974-ben pedig világbajnok lett. 1978-ban az FC Nürnberghez igazolt.

A Bundesligában 239 alkalommal játszott a Bayern színeiben, ezalatt 86 gólt rúgott. Mindig jó erőnlétű és technikás játékos volt. Karrierjének súlyos sérülése vetett véget 1979-ben, ekkor csatlakozott a Bayern menedzseri csapatához.

Uli Hoeneß - FC Bayern Munich

Hoeness 30 éves menedzseri pályafutása alatt Európa egyik legsikeresebb klubjává tette a Bayernt szakmai és financiális téren is. 1999-ben az „akcióember” munkája elismerésre talált, és megválasztották az Év Menedzserének. Talán nem túlzás kijelenteni, hogy Hoeness személye testesíti meg a klub szellemét.

Már előre kijelentette, hogy 2006 után abbahagyja a menedzseri munkáit, és ez visszafordíthatatlan. „Addigra már biztos, hogy befejezem. Mindenki tudja, hogy a VB után befejezem, vagy talán egy fél évvel rá, hogy utána segíteni tudjak az utódomnak belerázódni a munkájába.”

Nos, az élet más utat jelölt ki: Uli Hoeness 2009-től egészen 2014-ig volt a klub elnöke, csak ezt követően lépett a helyébe Karl Hopfner, mivel Ulit adócsalás miatt 3 év szabadságvesztésre ítélték. Börtönéveit követően azonban úgy döntött, szívesen visszatérne és ez így is történt: második klubelnöki periódusa 2016-tól egészen 2019 november 15-ig tartott. A tavaly őszi közgyűlésen egy rendkívül érzelmes búcsúztatásban részesült, mivel összességében 49 évet töltött a Bayernben pályafutása alatt, játékosként és vezetőként egyaránt. Helyét az Adidas korábbi vezérigazgatója, Herbert Hainer vette át klubelnökként. Hoeness végleg még mindig nem vonult vissza, jelenleg a klub felügyelő bizottságának tagjaként tevékenykedik és a háttérből segíti utódait, ahogyan azt korábban megígérte.

Uli Hoeness steps down as president of Bayern Munich: his farewell ...

Uli Hoeness, „Az akcióember”
1 hozzászólás

1 hozzászólás

  1. Pingback: Bild: Nagelsmann-nak Hoeneß magyarázta el a Bayern hitvallását

Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

To Top