Elemzés

A méltatlanul alulbecsült RaumdeuterSokan alábecsülik a mozgása és a játékstílusa miatt, de közben nem veszik észre a hatékonyságot. A vérbeli Bayern szurkoló azonban tudja: nem hiába számít klubikonnak Thomas Müller. A bundesliga.de legújabb elemzése róla és a játékáról szól.

„Nem szeretek klasszikus csatár lenni, szerintem nem is vagyok az. Az ellenfél középpályásai mögött szeretek mozogni. Egyfajta keveréke vagyok a csatár és a középpályás posztnak. Egy Raumdeuter (területértelmező) vagyok. Ez ösztönösen jön” – Müller.

Müller gólérzékenysége – mondjuk úgy területértelmezése – oda vezetett, hogy 2010 és 2019 között 107 Bundesliga találatott jegyzett. Ennél több bajnoki gólra csak ketten voltak képesek az említett periódusban: Lewandowski és Reus. Gólpasszok terén viszont már egyértelműen Thomas van az élen, 144 assziszttal. Ezen gólpasszok több, mint egyharmadát Lewa váltotta gólra. Idén is meg volt az összhang kettejük között, a német 16 előkészítéséből hetet szintén a lengyel fejezett be a 2019/20-as szezonban.

„Könnyebb, ha Thomas mellettem van. Sokat segít nekem és ezért kiváló az összhang kettőnk között. Rengeteg mozgást végez az ellenfél kapuja előtt. Mindig eggyel több emberünk van a tizenhatoson belül, ha ő játszik. Ilyenkor pedig nekem mindig több területem van és így nem 2-3 ellenfél fog engem” – Lewandowski.

Bundesliga | Thomas Müller: assisting more goals for Robert ...

A Müller-tétel

A Müller-hatás mechanizmusának képlete igen egyszerű: gyors passzok, egyérintők, jól időzített sprintek és precíz kivitelezések – de a lényeg mégis a részletekben rejlik. A Bayern üdvöskéje általában a leshatáron mozog, ezzel is korlátozva az ellenfél védőinek a pozícióváltásait. Ha jobban megfigyeljük, gyakran a tizenhatos külső vonalával párhuzamosan helyezkedik, ritkán fut lesbe. Statisztikai szempontból kiderült, hogy a partjelző csak minden második bajnoki meccsen emeli fel a zászlóját Thomas miatt. A 100-szoros német válogatott játékos és világbajnok emellett azzal, hogy szabadon járkálhat a védők között, könnyebben ki tudja használni a saját erősségeit, és ezzel komoly feladatra készteti az ellenfél hátvédsorát. Így pedig még inkább kulcsszereplője lesz a gólhelyzetek kialakításának.

„A kulcs az időzítés az között, aki a labdát adja és aki megfelelő zónába sprintel be. Vannak veszélyes területek a futballban, melyekre ha időt fordítasz, hogy megtanuld, rájössz, hogy mivel lehet leginkább az ellenfél védelmét sebezni. Ez gyakran a védelmi vonalak közötti futkosást jelenti, a megfelelő időben. Ez pedig nekem mindig is az egyik legnagyobb erősségem volt: ez a labda nélküli játéka támadóharmadban.”

{youtube}kWq-9SiR6Uw{/youtube}

Egyéni játékstílus

A legveszélyesebb szituációkban Müller általában vagy a kapunak háttal állva várja a labdát, vagy pedig Lewandowski mellé húzódik, mintegy 2 csatáros rendszert kialakítva. Remek képessége van a játék mintájának felismerésére és a mozgások megjósolására. Folyamatosan mozogva több opciót is biztosít a csapattársak számára. Az, hogy olyan passzkirályok előtt játszik/játszott, mint Thiago, Schweinsteiger vagy épp Kroos, csak segítik a hatékonyságát. Az olyan apró jelek, mint a kézbe tüsszentés vagy a kígyózó futás vagy a hirtelen beindulás pedig bőven elég az ilyen játékosoknak ahhoz, hogy megértsék Thomas szándékait és passzoljanak neki.

„Az egész a helyezkedésre, a gyors improvizációkra és a saját képességeidben való bizalomra vezethető vissza. Nem mondanám, hogy különleges vagyok. Az egyetlen különleges dolog bennem az egyéni játékstílusom. Jó technikám van, de nem vagyok egy nagy cselező gép. Vannak csatárok, akik jobban lőnek kapura vagy épp gyorsabbak. Ami mégis különleges, hogy ezen gyengeségek ellenére csúcsra jutottam, köszönhetően annak, hogy más skilljeim viszont annyival jobbak.”

Úgy tűnik, hogy ezt senki sem érti. Ahelyett, hogy megértenék mi is az én játékom lényege, mindig azt kérdezik, hogy ez a spíler hogyan játszhat egy ilyen sikeres csapatban és nem egy átlagos német klubnál vagy hogy hogyan lehet gólkirály egy világbajnokságon”

Az elismerés hiányának egyik fő oka az lehet, hogy egyszerűen nincs olyan mutató, amely képes lenne Müller teljesítményét számszerűsíteni. Noha a 30 éves játékos rendszeresen hozzájárul csapata eredményességéhez – 295 gól és 224 gólpassz a mérlege karrierje során (több mint 800 mérkőzésen) – a labda nélküli játékát, amely még inkább kiemelné őt a mezőny átlagából, sokan nem veszik figyelembe, hiszen az nem számszerűsíthető annyira. Az viszont biztos, hogy mi – Bayern drukkerek – tudjuk, miért ragaszkodunk ennyire Thomas Müllerhez és ezt nem is kell másnak megmagyarázni.

Muller signs new Bayern Munich contract through to 2023 & ends any ...

A méltatlanul alulbecsült Raumdeuter
1 hozzászólás

1 hozzászólás

  1. Pingback: Müller 2024-ig hosszabbított | “Nem lehet elképzelni nélküle a Bayernt!”

Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

To Top