Egyéb

Nem így kellett volna intézni – a Neuer-interjú margójáraManuel Neuer számunkra nem csak a világ legjobb kapusa, hanem egy igazi forradalmár is – egy olyan ikon, aki új szintre emelte a kapusposztot: labdakezelésével, félpályán túli kifutásaival, hidegvérű cseleivel, technikás megmozdulásaival, előrejátékával, védőmunkájával, szereléseivel, BL-döntős büntetőgóljával, tizenegyesöléseivel illetve bravúros védéseivel, kiemelkedő reflexeivel, vetődéseivel biztosította, hogy a futballtörténelem legmeghatározóbb játékosai között emlegessék.

Évek óta ő a legnagyobb forma, a legkomplexebb játékos a kapusok között – nem véletlenül lett Világbajnok, BL-győztes, többszörös bajnok és kupagyőztes, illetve nem véletlenül ő a Bayern München és a német válogatott csapatkapitánya, illetve választották meg több alkalommal is a világ legjobb hálóőrének. Sérüléseit leszámítva Manu több, mint 10 éve a legmagasabb szinten játszik, bakik csak a legritkább esetben tarkítják a játékát. Emiatt természetesen óriási megbecsülésnek örvend, és okot sem adott arra, hogy a helye veszélybe kerüljön. 34 éves korára, 2021-ben lejáró szerződésésére, valamint az egyik legnagyobb német kapustehetség leigazolására való tekintettel azonban kissé megváltozott a helyzete Neuernek.

A klub mindenképp hosszabbítana Manuellel és állítólag készen áll egy 2023+1 éves szerződéssel legalább 37 éves koráig magához láncolni a megbecsült játékost. Korábbi, március végi hírek szerint Neuer ragaszkodik egy ötéves, legalább 20 millió eurós kontraktus aláírásához. Legfrissebb, ügynökével karöltve adott interjúja szerint ezek a számok tévesek, sőt ki is akadt a klubra, hogy hogyan tudott ez az – állítólag téves – információ kiszivárogni a médiába.Neuer interjúját nem biztos, hogy jó néven veszi a klub.

– Gyakorlatilag az egész klubot egyszemélyben vádolja, amiért a szerződéshosszabbítási tárgyalások tartalmainak részletei valaki által kikerültek a nyilvánosság elé – még akkor is, ha a leírt infók az elmondása szerint nem is voltak mind igazak. Manu szerint 34 évesen értelmetlen dolog ötéves szerződést kérnie a bajoroktól.

– Ügynökével épp annak a lapnak adott exkluziv, kritikus hangnemű interjúban vádaskodik, amelyik kiszivárogtatta a szerződéshosszabbítási feltételeinek – állítólag nem teljesen igaz – részleteit. Hogy ez mennyivel sportszerűbb megoldás, mintha egymás között beszélték volna meg a dolgokat, azt mindenki döntse el maga.

– Neuer és Thomas Kroth cáfolják a médiában megjelent konkrét számokat, ugyanis szerintük a szerződés időtartamát és a fizetést nem lehet egy konkrét számra leredukálni. Elmondásuk szerint viszont többfajta modell is létezik, amelyekhez a Kahnnal és Brazzoval való tárgyalások során mindig is rugalmasan alkalmazkodtak. Végeredményt, azaz bónuszokat és opcionális éveket illetően a játékos elvárása hasonló lehet azzal, ami a médiában is megjelent. Különben miért a klub, és miért nem a média miatt bosszankodik az ügynök és kliense? Vajon a klub téglája tényleg téves információkat közölt a sajtó munkatársával?

– A kritikus hangvételű interjú helyett Neuer ügynöke kiadhatott volna egy közleményt arról, hogy a médiában hetekkel ezelőtt megjelent információk nem felelnek meg a valóságnak. Talán a média és az elismert futballszemélyiségek kritikája, a szurkolók megosztó véleménye miatt próbálnak meg enyhíteni a Neuerről kialakult képen? Miért nem korábban álltak, állt az ügynöke a nyilvánosság elé a hamisan megjelenő feltételek miatt?

– A klub a legnehezebb, sérülésekkel tarkított időszakában, Ulreich világklasszis teljesítménye mellett is nyíltan támogatta és Nübel megszerzése után is biztosította Neuert az egyes posztról. Nyolc kihagyott meccs után kezdőként lépett pályára a 2019-es kupadöntőben a Lipcse ellen – holott azt megelőzően Sven Ulreich is remek teljesítményt nyújtott és megérdemelte volna a lehetőséget. Akárki is szivárogtatott, Neuert nagy becsben tartja a klub. Emlékezhetünk, hogy a Ter Stegennel való különpárharca során is folyamatosan, nyíltan támogatták őt a Bayern vezetői. Talán mégiscsak a fizetés miatt érzik Krothék, hogy nem elég komoly a játékos megbecsülése? Egy szivárogtató miatt talán nem kellene általánosságban beszélnie a Bayern nem elegendő megbecsüléséről.

– Neuer szerint kockázatos dolog valakinek, ezesetben konkrétan Nübel szerződésében játékgaranciát rögzíteni, szerinte  ilyen nem is létezik. Szerinte egy Bayern szintű klubot irányító élvonalbeli edző nem tesz olyan szívességeket, nem hagyja magát befolyásolni és ilyen szerződésekkel rábeszélni magát arra, hogy kit játszasson. Neuer egyetlen barátságos meccsről sem akar lemaradni – ez is jelzi, hogy mekkora vérprofi, azonban a szeretett klubjának távolabbi érdekeit ez nem igazán nem szolgálja.

Manuel Neuer és az ügynök, valamint a klub érzései is érthetőek. Manu továbbra is remek formában játszik, és posztjához képest jó korban is van, mégis leigazolták az utódját, Alexander Nübelt és állítólag játékgaranciát is ígértek neki. A saját érdekében viszont talán nem kellett volna ekkora port kevernie az interjúval. Egy szimpla ügynöki cáfolattal, valamint a klubbal való megbeszélésekkel nem csámcsogna rajta és a megnyilvánulásának módján a fél sajtó…


Nem így kellett volna intézni – a Neuer-interjú margójára
Hozzászólnék

Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

To Top