Vélemény

A dühítő értelmetlenség – 1. rész

Órák óta gondolkodom, és egyszerűen képtelen vagyok értelmes, gúnymentes, letisztult érveket találni arra, mégis mi a fene akadálya lehet annak, hogy 2020 decemberében egy franci szaklap díjazza a naptári év egyik kiemelkedő játékosát.

Mert igenis le lehet mérni, hogy ebben az évben kik lesznek a legjobb játékosok! Pontosabban semmivel sem lesz kevesebb munícióink, mint bármelyik másik évben. A négy BL-csapatos bajnokságok mindegyike befejeződik. Nézők nélkül, néhány könnyítő szabállyal, de kiderül, melyik bajnokságban melyik csapat volt a hosszúra nyúlt szezonban a legjobb. Ezek a csapatok a pályán döntötték el a nemzeti trófeák sorsát, ugyanúgy gólra játszották. A középpályásnak 90 percen át kell güriznie, a szélsővédő cikáztak fel, s alá, a csatár és a kapus pedig farkasszemet néztek egymással. Vajon mit von le Joshua Kimmich Dortmund elleni góljának szépségéből az, hogy április helyett júniusban és nézők nélkül született?

Vajon előlép-e majd a szekrényből egy fickó és visszaveszi Alphonso Daviestől a pályafutása szempontjából olyan fontos szezont? Dehogy! Fonzie megvetette lábát a Bundesligába és fontos lépéseket tett a karrierje kibontakoztatásáért. Vajon Robert Lewandowskinak kisebbet kellett ugrania a szögleteknél, hogy lefejelje a védőjét? Nem, pontosan akkorát. És egyelőre úgy tűnik, hogy ő idén a saját feladatát, ami megegyezik azzal a feladattal, amit kissrác kora óta birkózik, jobban csinálja, mint bárki más.

Sőt, alig két hét múlva esélyt kap arra, hogy lehetőség szerint 1-4 mérkőzésen Európa és egyben a világ legjobb játékosaival szemben is igazolhassa ugyanezt. Hiszen jelen állás szerint nem maradnak el az igazán nagy párharcok sem. Azt már most látjuk, hogy a Bayernnek a célok eléréséhez csakis ilyen estéket kellene túlélnie.

Más módozatban küzdenek meg Európa legjobb focistái. De megküzdenek. A pályán, futballban. Lesznek győztesek és vesztesek. És ezeknek a győzelmeknek lesznek letéteményesei, de még a vesztesek között is lesznek is olyanok, akik egyéni erőfeszítéseik és teljesítményük ellenére fogják majd a rövidebbet húzni.
Ha pedig így van, akkor idén lesz olyan játékos, akit a többség a legjobbnak fog majd megítélni. Ha nem is lehet majd objektív alapon összehasonlítani a játékosokat, de a szavazásra jogosultaknak is be tudnák lőni, hogy szerintük ki volt Európa 5 legjobb játékosa és milyen sorrendben. Mindenezek túl már csak egy excel tábla kell és kész. Nem is olyan rég még az első januári mérkőzésen adták át ezt a díjat. Miért ne lehetne most is?

Azt megértjük, ha a nemzetközi nyomás hatására nem rendeznek focimeccseket, még azt is, ha rendeznek, csak nézők nélkül. De azt, hogy megrendezik a BL-t, de eleve beárazzuk, hogy ez nem is igazi BL? Annak meg mi értelme van? Arról nem is beszélve, hogy a teljes évet nézzük, tehát a szeptemberben meginduló új idényt is. Szeptember már lesznek Nemzetek Ligája meccsek is. Nem is olyan rég még VB-pótselejtezőre adták ugyanezt a díjat. Egyetlen meccs keltette hype-ra… Még a szabályokat is megváltoztattak az egyetlen meccs kedvéért…

Évről évre visszatérő érv az is, hogy eleve a Messi – Ronaldo kettősnek kell adni a díjat, hiszen az éves teljesítménytől függően ők a legjobbak, már csak életművükkel is. Akkor miért ne lehetne most is figyelembe venni azt, hogy vannak játékosok, akik az előző évtizedben kiérdemelték ezt a sikert. Vagy halmozták ezt a sikert, még az is jobb lenne annál, hogy egyáltalán nem díjaznak.

Azt ki kell emelni, hogy egyelőre a France Football Aranylabdáról beszélünk. Ezt nem érinti az UEFA év játékosa (a férfi felsőtestes trófea) és a FIFA-gála díjait. Igazi presztízse azonban az Aranylabdának van. Melyet egy újság alapított, és jelenleg is ők adnak át. Ők rendelkeznek vele. Viszont a kialakult presztízs miatt egyáltalán nem élhetnek vissza. Igenis, a futball közvéleménye kikövetelhetné, hogy a díjat adják át idén is. Pláne konkrét kizáró ok híján. A Bayern Münchennél Klinsmann, Kahn, Ribéry és Neuer után kikövetelhetnék, hogy Lewandowski legalább az esélyt kapja meg, hogy lemérjék az idei teljesítményét. Az esélyt kérjük, önmagában már az esélyt kívánjuk Lewandowskinak.

Hiszen jelen állás szerint Robert Lewandowski karrerje eddigi legjobb idényében nem kapja meg az esélyt, hogy teljesítményét az Aranylabda-szavazáson is lemérjék. Mindezt néhány nappal azután, hogy a fogadóirodák és újságírók elkezdték találgatni, valóban ő lehet-e a díj elsőszámú várományosa.

Hozzászólnék

Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

To Top