fókuszban

A BL-siker négy alapköve

Öt hónapos kényszerszünet  végre visszatér a Bajnokok Ligája, amelynek egyik nagy esélyese Flick Bayernje. A müncheniek 7 év  után triplázhatnának újra. Ehhez azonban igen sok dolognak kell majd passzolnia. Nézzük a legfontosabbak kihívásokat:

A védelem átszervezése

Mivel Flick érkezése óta stabil kezdőjátékos, a csapat számára nagy érvágás volt az elmúlt héten Pavard térdsérülése, amelyet egy edzésen szenvedett el. A francia ezért állítólag már nem is játszhat a BL végjátékban.

Hansinak tehát az összes lehetséges alternatívát számításba kell vennie ahhoz, hogy pótolni tudja Pavardot a jobbhátvéd poszton. Az egyik ilyen megoldás Alvaro Odriozola lehet, akit Flick finoman szólva is kevésszer küldött pályára, mióta januárban kölcsönbe érkezett Madridból. Ez egy jó lehetőségnek ígérkezik Odriozola számára, hogy bizonyítson, de játékának igen csekély a valószínűsége. Azért is, mert a Marseille elleni felkészülési meccsen Kimmich játszott a védelem jobboldalán. Így úgy néz ki, a tréner vele számol majd, amivel újra a régi posztján tűnhet fel.

A jobbhátvéd kérdés mellett a középhátvéd poszton is történhetnek változások. Flick a Boateng-Alaba duót használja a védelem tengelyében, de Süle visszatérése megbonthatja ezt a stabil párost a Bayern kezdőjében. Emelett Lucas Hernández is jó teljesítménnyel zárta a szezont és továbbra is arra törekszik, hogy kezdőjátékos legyen.

A védelemben jelenleg talán a balhátvéd poszt van a leginkább lefixálva, azt ugyanis bámulatos fejlődésével Alphonso Davies “bérelte ki” november óta.

Mivel pedig a negyeddöntőktől már csak egymeccses párharcok lesznek a BL végjátékában, egyetlen hiba is végzetes lehet hátul. Ezért is lesz szükség egy stabil védelemre a továbbjutáshoz. Ebben a legnagyobb fejfájást Pavard sérülése okozhatja Flick számára.

Egyensúly a középpályán

A legnagyobb meccsek általában a középpályán dőlnek el. Februárban kedvenceink igen elnyomták a Chelsea középpályáját. Kimmich volt a fixpont és elvégezte a “piszkos munkát”, Thiago diktálta a tempót és színt vitt a játékba, Müller pedig 10-esként pusztított a támadóharmadban.

A kényszerszünet óta Flick egy újabb erős párost hozott össze a középpályán a Kimmich-Goretzka duó közreműködésével, mivel Thiago sérülés miatt nem állt rendelkezésre. A két német pedig nagyon jól kiegészítette egymást, kontroll alatt tartották a játékot és a fizikai párharcokat is sikerrel uralták.

Pavard kiesése azonban oda vezethet, hogy Flick a biztonságra kell játsszon és ezért Kimmich-et kell visszaküldenie a jobbbhátvéd posztra. Ezzel pedig elindul a lavina, vagyis megbomolhat az egyensúly a középpályán is. A jó hír, hogy Thiago és Tolisso is teljesen felépültek a sérüléseikből, így mindketten bevethetők Goretzka társaként. Emellett Cuisance is jó teljesítménnyel zárta az idényt, így ő is opció lehet.

Hansinak viszont nem a középpályások száma okoz gondot, hanem az, hogy a középpályásaink játékstílusai különböznek. Olyan összetételt kell választani, ami továbbra is biztosítja majd azt az egyensúlyt, amivel a Bayern befejezte a bajnokságot és a kupát.

BFW Film Room: Comparing Thiago Alcântara and Leon Goretzka's style of play - Bavarian Football Works

Lewandowski jó formája

Az Aranylabda-szavazás ostoba lemondása miatt valószínűleg még mindig keserű lehet Robert szájíze, ennek ellenére most tényleg kézzel fogható esélye van történelmet írni, és BL serlegig vezetnie klubját. Az utóbbi időszakban ugyanis rendszeres kritkiák érték a lengyelt azzal kapcsolatban, hogy a fontos meccseken rendre alulteljesít magához képest, főként a nemzetközi porondon. (erről a legutóbbi podcastben is beszéltünk – szerk.)

A legutóbbi szerződéshosszabbítása óta azonban igazi csapatjátékos lett, nemcsak a támadásban, hanem a védekezésben is. Mostanában társait is rendre helyzetbe hozza (csatárként!). A Tottenham és a Chelsea elleni teljesítménye pedig bizonyítja, hogy igenis képes arra, hogy fontos mecsseken teljesítsen.  Egy jól teljesítő Lewa nélkül amúgy sem lenne esély a címre.

Flick és a cserék

Hansi egyik legnagyobb erénye a csapat összeállításában rejlik. Kinevezése után nagyon hamar összeállította a legerősebb kezdőcsapatát, amelyet a szezon hátralévő részében lényegében végig konzisztensen alkalmazott. Ennek is köszönhető az, hogy egy stabil, ütőképes, összeszokott gárda alakult ki és halmozta a sikereket a tavaszi szezon során.

A másik oldalról viszont  a játékba való belenyúlása messze nem az erőssége. A német mester ugyanis továbbra sem cserél sűrűn a második félidő korai szakaszában (45. perc – 65. perc), még akkor sem, amikor a csapat láthatóan küzködik a pályán. Ebben érezhetően fejlődni kell , hiszen a BL-ben a taktikai reagálásnak hatalmas szerepe van – pláne így, hogy csak egymeccses párharcok lesznek az idei végjátékban.

 

bayernstrikes.com

Hozzászólnék

Szólj hozzá!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

To Top