Egyéb

Vannak kihívói, de még mindig ő a “Number One”A válogatottban  Marc-André ter Stegen tör a helyére, a Bayernben pedig Alexander Nübel lehet az új kihívója. Manual Neuer egyelőre mindkét fronton állja a sarat. A bundesliga.de írását olvashatjátok.

Amikor januárban a klub bejelentette, hogy Nübel a nyáron Münchenbe igazol, rögtön spekulációk láttak napvilágot Neuer jövőjével kapcsolatban. Sokan azt várták, hogy a 34 évesen nem kér a konkurenciából, így távozik a bajoroktól, .

Természetesen a pletykák ismét félrevezettek: Neuer nemhogy nem távozott, de olyan világklasszis teljesítményt tett le az asztalra az utóbbi időben, amellyel bizonyította, hogy még mindig a világ elitjébe tartozik a posztján. Végül májusban  újabb 3 évre kötelezte el magát Bajorországban. A szezon végén ismét magasba a Salátástálat és a Német Kupát. Sőt, a triplázás lehetősége is adott még

“Meggyőződésem, hogy én vagyok a legjobb, habár nem vagyok már 17 éves. Aki a Bayernben és a válogatottban is folyamatosan elsőszámú kapus tud lenni, az jelent valamit. Ezért is nem okoz problémát nekem az, ha egy új kapus érkezik hozzánk”

– nyilatkoztott pár hete a 11Freunde nevű német sportmagazinnak. Ebből a pár sorból is kiderül, hogy Manu az önbizalomhiányt távolról sem ismeri és újra karrierje fénykorát éli.

Ezt a statisztikák és a számok is megerősítik. A 2019/20-as Bundesliga szezonban Neuer a kapujára tartó lövések 73%-át hárítani tudta, amellyel a 3. helyen végzett idén Yann Sommer (Gladbach – 76%) és Alexander Scholow (Freiburg – 74%) mögött. Ezzel szemben az új kihívó, Nübel “csak” 68%-ot ért el ebben a tekitetben. Érdekesség, hogy Neuer és Nübel is egyaránt 84 védést muatatott be idén a bajnokságban.

A kihívók

“Beszélgettem  kicsit Nübellel. Nagy lépés a Bayernbe igazolni, ezt én is megtapasztaltam játékosként. Az elején persze minden a beilleszkedésről, a csapattársak és az edző megismeréséről szól. Csak ezután következhet az, hogy megragadod a lehetőséget és harcolsz a posztodért, de ezt is fokozatosan lehet elérni. Tudja, hogy átmeneti időszak áll előtte. Elfogadja, hogy 1-2 évbe is telhet, amíg átveheti Neuer posztját, aki jelenleg egyértelműen az elsőszámú kapusunk. “ – elemezte a kérdést a klublegenda, Oliver Kahn.

Ter Stegen ez idő alatt továbbra is azért hajt, hogy a Barcelona mellett a válogatottban is elsőszámú kapus legyen. Az idei szezonban 14 kapott gól nélküli meccse volt a La Ligában. 36 alkalommal volt kezdő (a 38-ból) a bajnokságban, ezeken pedig 81 védéssel büszkélkedhet. Ez a mutató egyfajta figyelmeztetés is Neuer számára: továbbra is a legjobbját kell nyújtsa ahhoz, hogy a jövő évi EB-n is ő állhasson a Nationalelf kapujába.

germany 2 bundesliga table standings لم يسبق له مثيل الصور + tier3.xyz

Neuer, a “komplex-kapus”.

A labdarúgás egyik aranyszabálya: végy egy jó kapust! Természetesen, ahogy a futball – mind technikai, mind taktikai értelemben – változott, úgy lett egyre sokrétűbb azon személy szerepe is, aki kesztyűvel a kezén próbálja megakadályozni a gólt. Napjainkban egyre több kapusedző hangoztatja: előbb azt figyeli egy hálóőrnél, miként bánik a labdával, csak ezután következik az, hogyan véd.

De miért olyan fontos, hogy egy kapus jól bánjon a labdával? Mert a modern futballban szinte minden a területek uralásáról szól, ehhez pedig nem tíz, hanem tizenegy emberre van szükség. Vannak például olyan csapatok, amelyek magas védelmi vonallal játszanak, így szükségük van olyan kapusra, aki söprögető szerepben (az angolban erre a “sweeper-keeper” kifejezést használják) biztosítja a védelem mögötti területeket. Ilyen csapat a Bayern is. Neuer tehát egyszerre két szerepben teljesít a pályán: a hálóőri pozíciója mellett magabiztosan, gyorsan, a játékot jól olvasva mozog a tizenhatoson kívül. A csapat számára ez természetesen plusz egy passzlehetőséggel szolgál, ezáltal fontos szerepet játszik a támadásépítés során. Érdemes látni ugyanakkor: amekkora előnyt jelent egy ilyen típusú kapus használata, ugyanakkora kockázat is. Ennek oka egyszerű: ő a csapat utolsó embere – ha hibázik, nincs mögötte más, aki biztosítson – elég csak a tavalyi hibájára gondolni Sadio Mane-val szemben, a BL nyolcaddöntő visszavágóján a Liverpool ellen.

“Játékstílusával Manuel Neuer egy új, magasabb szintre emelte a kapus posztot. Ennek eredményeként ez a poszt egy sokkal fontosabb szerepet kapott a modern futballban” – nyiltakozta róla a válogatott kapusedzője.

A statisztikák is megerősítik Köpke kijelentését: a 2019/20-as Bundesliga szezonban Neuer 85%-os passzpontosságot könyvelt el, hosszú indításai pedig 51%-os sikerrel értek célba, ezzel szemben Nübel csak 70 illetve 34%-ot ért el e tekintetben.

Mentalitás

Manu esetében a mentalitást is érdemes megemlíteni, hiszen egy lábközépcsont törés szinte teljesen tönkretette a 2017/18-as szezonját. Sokan végképp leírták őt, hogy egy ilyen hosszú kihagyás után már nem lesz a régi. A felépülése után egy ideig ez valóban jogosnak is tűnt ez az aggodalom, de aztán idővel minden visszaállt a régi kerékvágásba: 26 alkalommal volt kezdő (a 34-ből) a 2018/19-es szezonban, ezaltt 10 mérkőzést kapott gól nélkül hozott le. Az idei kiírásban pedig mindössze egy meccset hagyott ki a bajnokságban pihentetés miatt, 15 kapott gól nélküli meccsével pedig az élen zárt a Bundesliga kapusai között (Bürki lett a második 12, Gulácsi pedig a harmadik 10 “clean sheet”-el).

Élet Neuer mögött

A 23 éves Nübelnek türelemre lesz szüksége –  ez világos. Ami ter Stegent illeti, számára az csak a remény lehet megoldás, vagy valami elképesztő bombaforma mondjuk  a BL-ben a Barcával.  Amire – a katalánok jelenlegi formáját tekintve – valymi kevés esély van.

A csúcson befejzni?

Neuer a 11Freunde-nak elmondta: hogy ha a profi labdarúgás már teherré kezd vállni számára, akkor Philipp Lahm példáját fogja követni és csapatkapitányként, a csúcson hagyja majd abba. Ez elég egyértelmű célzás arra, hogy a Bayernből szeretne visszavonulni.

 

 

 

 

 

Vannak kihívói, de még mindig ő a “Number One”
Hozzászólnék

Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

To Top