Bajnokok Ligája

Ellenfélnéző: Barcelona



A Bayern München a Bajnokok Ligája idei, rendhagyó szezonjának negyeddöntőjében az FC Barcelona csapatával mérkőzik meg Lisszabonban. Mutatjuk, mit kell tudni az ellenfelünkről.

Nagy esély van arra, hogy a katalán sztárcsapat idén egyetlen trófeát sem nyer. Ez természetesen akkor következhet be, ha az elképesztő formában játszó Bayern búcsúztatja őket a BL-ből. Miután a La Ligában másodikok lettek és se a Spanyol kupa, se a Spanyol szuperkupa döntőjébe nem tudtak bejutni Messiék, egyetlen „vigaszként” a legrangosabb európai kupasorozat portugáliai nyolcasdöntője maradt számukra.

Felfordulásokból a Barcának is jutott idén: a klubnál januárban volt edzőváltás (Quique Setién jött Ernesto Valverde helyére). A csere nem igazán jött be, hiszen télen is döcögött a szekér, a júniusi újrakezdés után pedig kilenc pontot vesztve a bajnokság első helyéről is lecsúsztak, sőt az örök rivális Real Madrid lett a La Liga bajnoka.

Az eddigi derbik

Talán a legszebb gól a hét közül: Arjen Robben csavarása az Allianzban.

A két klub 10-szer játszott egymás ellen és a Bayern bizonyult jobbnak: hatszor győzték le a gránátvörös-kékeket, kétszer pedig leikszeltek velük. Az egyik leghíresebb találkozása a csapatoknak a 2013-as Bajnokok Ligája elődöntőjében volt, akkor összesítésben 7-0-ás hengerléssel menetelt tovább a Bayern, hogy a szezon végén végrehajtsa a legendás triplázást. Legutóbb 2015-ben meccseltek a katalánok a bajorokkal, akkor 5-3-as végeredménnyel a Barca jutott a fináléba. Érdekesség, hogy ahányszor a BL egyenes kieséses szakaszában találkoztak a felek, a párharc győztese mindig magasba emelhette a serleget.

Közös kapcsok

2018-ban Arturo Vidal úgy döntött, Barcelona városába költözik, ezzel pedig ő lett a második játékos Patrick Andersson (2001) után, aki a német FCB-ből a spanyolba igazol. A jelenlegi Bayern-keretben kettő futballista is megjárta már a Barcelonát: Thiago, aki 2013 óta tartozik a csapat kötelékébe és a kölcsönbe vett Philippe Coutinho, aki tulajdonképpen még mindig a spanyolok alkalmazottja.

Thiago Alcantara a sajtóhírek szerint klubváltásra készül.

1987-ben már bonyolított le kölcsönszerződést a Bayern és a Barca, akkor a németek az angol támadó, Mark Hughes játékjogát kérték el egy szezonra. A 2006 és 2011 között minket erősítő Mark van Bommel is pont a Blaugranától érkezett. Természetesen nem feledkeztünk meg a Bayern kispadján három évig (2013-2016) ülő Pep Guardioláról sem, aki az elmúlt évtizedek egyik legsikeresebb vezetőedzője. Szomorú adat, hogy mindhárom évében a BL elődöntője volt a megállás számunkra.

A jelenlegi keret

Kisebb szívroham kísérhette a múlt heti Barcelona-Napoli összecsapást a spanyol csapat szurkolóinak körében, amikor Kalidou Koulibaly keményen odalépett Lionel Messinek, ám később kiderült, az eset után azonnal ápolást kérő argentin csillag nem szenvedett sérülést. Setién a meccset követően elmondta, hogy a világbajnok védő, Samuel Umtiti és a pár éve még Dortmundban focizó, üveglábú Ousmane Dembelé valószínűleg kénytelen lesz kihagyni a sorsdöntő ütközetet.

A fáma egyébként arról szól, hogy a Barca 4-4-2-vel állhat fel pénteken, Suárezzel és Messivel a támadósorban. Előfordulhat, hogy a Napoli ellen gyengébben játszó Antoine Griezmannt a 17 esztendős Ansu Fati helyettesítheti. De hogy pontosan hogyan állnak fel a katalánok és – ami ennél is fontosabb – ki nyeri a slágermérkőzést, az pénteken este tizenegy vagy akár éjfél tájékában derül ki.

fcbayern.de

Ellenfélnéző: Barcelona
Hozzászólnék

Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

To Top