Egyéb

Rasszizmus vádja miatt indít belső vizsgálatot a klub

Komoly vádak érték a Bayern Campus egyik régóta állományban lévő, jelenleg is aktív ifiedzőjét, akinek a rasszista jellegű megnyilvánulásairól több WhatsApp beszélgetés részletei is kiszivárogtak az internetre. A nyilvánosságra jutó, alkalmazottakkal való chatbeszélgetések között két éves képernyőképek is vannak.

A chatbeszélgetések kikerülésének előzményeként az érintett játékosok szülei az elmúlt években több névtelen panaszlevelet is írtak már a klubnak – ezekről Jochen Sauer, Holger Seitz, illetve Rummenigge, Hoeness, Salihamidzic és Gerland is tudott.

A már a német sajtó rendelkezésére is álló levelekben nem csak az ifiedző gyermekekkel való bánásmódját, illetve homofób, rasszista megnyilvánulásait, hanem az olykor büntetésnek szánt, kemény edzésmetódusait is kritizálták.

Az egyik levél részletesen írja le az egyik ifivel való bánásmódot, szerzője szerint „az ilyen embereknek nem szabadna gyermekekkel dolgoznia.” A Sport inside (a WDR csatorna sportrovata) több egykori és jelenlegi edzővel, valamint az érintett szülőkkel beszélve megerősítette ezeket a vádakat. 2018 szeptembere óta négy névtelen írás került a Bayern, illetve már a WDR birtokába. Az első így kezdődik: „Kérem vegyék komolyan, és gondosan vizsgálják ki a klubon belüli problémát.”

A klub a WDR megkeresésére három levelet megerősített, szerintük ezek egy feladótól származnak. A levelek beérkezése után a klub több játékos szüleit, az edző munkatársait egyéni beszélgetés során meginterjúvolva arra az eredményre jutott, hogy az edzőnek jó hírneve van a szülők között. A klub szerint a névtelen levélben felvetett vádak nem megerősítettek, és hivatkoztak arra is, hogy a játékosoktól névtelenül leadott osztályzatok alapján ez a bizonyos edző a többiekhez képest átlagon felüli értékeléseket kapott.

A Sport inside kutatása szerint viszont a szülők, sőt a jelenleg is az ificentrum alkalmazásában álló dolgozók között is számos kritikusa van P.W.-nek. A chates képek tanúbizonysága szerint az edző a tunéziai asszisztensét is többször sérelmezte a származása miatt.

A klub a chatbeszélgetések tartalmával kapcsolatban a Sport inside-nak az alábbit közölte:

„Az a tartalom, amelyre felhívták a figyelmünket, belső vizsgálat tárgyát képezik. A valóságtartalmát és a tényállás feltérképezését az illetékes hatóságokkal fogjuk ellenőrizni és értékelni. Kérjük a megértésüket, hogy jelenleg nem tudunk nyilvános kijelentéseket tenni erről.”

A Bayern rasszizmus elleni kampányának fényében komoly gondot okozhat a 44 éves edzővel kapcsolatos vádak és az esetleges bizonyítékok.

Hozzászólnék

Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

To Top