Interjúk és nyilatkozatok

Sané: Bizonyítani akarom, hogy megbízhatnak bennem



A Bayern új sztárjátékosával az fcbayern.de készített interjút – beszélt a múltjáról, a szüleiről, a mentalitásáról, a céljairól, Hoenesszről és a 10-es mezről is.

Leroy, itt ülünk az Allianz Aréna lelátóján, de a te helyed a jövőben a gyepen lesz. Minek örülhetnek a rajongók?

Meg akarom győzni a rajongókat. Az a célom, hogy minden meccsen a legjobbat nyújtsam a csapatért és azokért, akik szurkolnak értünk. A rajongóknak jól kell érezniük magukat, ha lenéznek ránk a gyepre. Természetesen a lehető legtöbb győzelmet és címet be akarom gyűjteni. Soha nem feladni, mindig továbbcsinálni, mindig sikeréhesnek maradni – nálam ez mind kiemelt jelentőségű.

Édesapád, Souleymane is játszott a Bundesligában, de a testvéreid, Kim és Sidi szintén focisták. Régen egész nap játszottatok otthon?

Az utcán, a grundon, mindegy hol voltunk, mindig, mindenhol volt kedvünk focizni, és ezt megpróbálom a pázsiton is folytatni tovább. Gyermekként egyszerűen csak focizni és szórakozni akartunk. Gyakran játszottunk egykapus minitornákat, mi ezt csak mini VB-nek neveztük. Aki betalált, továbbjutott a következő fordulóba. A szórakozás állt az előtérben, de komolyan vettük, igaz, otthon nagyon sok üveget, vázát törtünk össze. (nevet) Eleinte szerencsére csak egy műanyag lasztink volt. Egy idő után azt mondtam a szüleimnek: „Mindent el kell tüntetni!” A számukra kedves dolgokat ezután biztonságba helyezték.

Édesapád Szenegálban született, Franciaországban nőtt fel és Németországban találta meg a számításait. Ha összehasonlítod a te életpályáddal, miben volt szerencséd?

Biztosan nehezebb élete volt, mint nekem. Az ő idejében szokatlan dolog volt, ha valaki egy idegen országban játszott, más volt, mint manapság. Végig kellett küzdenie magát – ha csak a nyelvre gondolok, egy játékos manapság minden segítséget, például tolmácsot is kap a klubjától, és minden egyebet. Akkor utána kellett járnia a dolgoknak, folyamatosan tanulni kellett. Manapság színes az öltöző, ezért sokkal egyszerűbb, mint korábban.

Édesanyád, Regina 1984-ben egyedüli németként lett olimpiai bronzérmes ritmikus gimnasztikából. Milyen szerepet tölt be az életedben?

Édesanyám ezzel az olimpiai éremmel óriási dolgot ért el, mindig is egy példakép volt számomra. De ezt ne úgy képzeljétek el, hogy folyamatosan gimnasztikáztunk otthon. Apámhoz hasonlóan ő is hozzájárult a genetikámhoz, de egyikük sem helyezett rám soha olyasfajta nyomást, hogy az örökükbe kell lépnem. Mindig szabad döntéseket hoztam. A sport természetesen fontos téma volt, de ez soha nem jelentette azt, hogy „ma öt gólt kell szerezned, így vagy úgy kell játszanod!” Mindig az élvezetről szólt. Azt hiszem, hogy csak úgy tudsz igazán fejlődni, ha megvan a szabad mozgástered hozzá.

Ranked: Leroy Sane to Bayern Munich, Timo Werner to Chelsea - the most exciting transfers of the summer

Mi fontos számodra az életben?

Fontosnak tartom, hogy mindig bele tudjak nézni a tükörbe. Saját magam, tudatosan hozom meg a döntéseimet anélkül, hogy befolyásolnának – vállalom is a felelősséget ezekért a döntésekért. Természetesen nyitott vagyok a tanácsokra, de az embernek végül saját magának kell a legjobban megítélnie a dolgokat. Az élet mindig arról szól, hogy tanuljunk, ezt soha ne adjuk fel. Csak így tudsz továbblépni, a pályán és az életben is. Ez is egy ok volt arra, hogy a Bayernhez igazoltam. Meg akartam ismerni valami új dolgot, új impulzust akartam – biztos vagyok benne, hogy ennél a nagyszerű klubnál megtehetem a fejlődésem következő lépését.

Mit jelent a „következő lépés”?

Szeretnék a világ egyik legnagyobb klubjában meghatározó szerepet játszani. Illetve Németországban még egy címet sem nyertem – ennek változnia kell (nevet).

Milyen volt a látogatásod Uli Hoeness birtokán? A klub családként definiálja magát – fontos ez neked? Milyen érzést jelent ez számodra?

Mindenki tudja, hogy Uli Hoeness óriási szerepet játszott az FC Bayernnél, és továbbra is fontos a klub számára. Megtiszteltetés volt, hogy meglátogathattam őt, véleményem szerint épp az ilyen találkozókon lehet érezni az FC Bayernben rejlő különlegességet. Más érzés valakinek az otthonában lenni, mint mondjuk egy étteremben. Fontos volt éreznem, hogy Uli Hoeness is támogatja a müncheni átigazolásomat, ugyanennyire fontos volt a többi döntéshozó, Karl-Heinz Rummenigge, Hasan Salihamidzic, Oliver Kahn és Herbert Hainer akarata. A Bayern-játékosok korábban már sokat meséltek a klubnál uralkodó családias érzésről. Egy pár hete vagyok itt, de meg tudom erősíteni.

Mit jelent számodra a 10-es mez? Uli Hoeness, Lothar Matthäus, Arjen Robben… nagy örökség. Nyomás vagy motiváció inkább?

Jól tudom kezelni a nyomást, nem az a fajta vagyok, akit meg lehet bolondítani. Nagy históriája van ennek a számnak, nagyszerű játékosok hordták előttem. Megtiszteltetés számomra ez a mez – tudatosan választottam, hogy ezzel is jelezzem, hogy megjöttem és készen állok felelősséget vállalni. Nagy céljaim vannak az FC Bayernnel – meg akarom mutatni, hogy tejes mértékben megbízhatnak bennem.

Sané: Bizonyítani akarom, hogy megbízhatnak bennem
Hozzászólnék

Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

To Top