Egyéb

Ki is az az Eric Maxim Choupo-Moting?

Pontosabban: Jean-Eric Maxim Choupo-Moting. Cikkünkben jobban megismerkedhettek a Bayern München legújabb támadóigazolásával, a 31 esztendős kameruni szélsővel.

Jean-Eric Maxim 1989. március 23-án született Hamburgban, német édesanya és kameruni édesapa gyermekeként. Több kisebb akadémián is megfordult, mielőtt 2004-ben kikötött a Hamburger SV csapatának utánpótlásában. Három év múlva már be is mutatkozhatott a felnőttek közt egy Bundesliga-meccsen, a Hannover ellen, ám ezután nem sikerült beverekednie magát a kezdőbe: négy szezon alatt csak 37 meccsen ölthette magára szülővárosa mezét. Ebben az időszakban csak egy kimagasló idénye volt Ericnek, a 2009/10-es, viszont ekkor a Nürnbergben játszott kölcsönben. Igaz, kiváló játékával, illetve hat góljával kiérdemelte a helyi szurkolók tiszteletét.

Ezután kezdődött Choupo majd’ tíz esztendeje tartó kalandja, melynek során sikeres periódust töltött el a Mainzban (2011-2014, 81 mérkőzés, 22 gól, 8 gólpassz, Szalai Ádám csapattársa volt) és a Schalkéban (2014-2017, 106 mérkőzés, 22 gól, 17 gólpassz), majd megfordult a Stokeban is (2017/18, 32 mérkőzés, 5-5 gól, gólpassz). Az előző két idényt Párizsban töltötte, ahol karrierje eddigi összes trófeáját gyűjtötte be (2 bajnoki cím, egy ligakupa- és egy kupacím). A PSG-vel augusztusban a Bajnokok Ligája döntőjébe jutott, ám azt új csapatával szemben 1-0-ra elveszítette.

Transfer news - Eric Maxim Choupo-Moting closing in on shock switch to Bayern Munich - Eurosport

A PSG-ben kiegészítő szerep jutott neki a kiváló támadók, Neymar, Mbappé és Di Maria mögött.

Legemlékezetesebb párizsi pillanatai közé tartozik a Toulouse elleni nagyszerű találata, illetve az Atalanta elleni Bajnokok Ligája-negyeddöntőben rúgott hosszabbításos, győzelmet érő gólja, illetve nagyszerű játéka becserélése után. Volt pár balszerencsés megmozdulása is Ericnek a PSG-ben, azonban a csapat drukkerei egyértelműen kedvelték őt. A francia csapatban 51 meccsen 9 gólt és 3 asszisztot jegyzett.

A kameruni válogatottban 55 (más számítások szerint 49) alkalommal szerepelt, megjárt két világbajnokságot is (2010, 2014), ám azokon nem volt eredményes. Németországot is képviselte utánpótlásszinten (U18, -19, -20, -21), illetve Fritz Walter-érmet (2007, ezüst) is kapott. A tunéziai labdarúgó-szövetség egyébként meg is vádolta egyszer Choupót azzal, hogy jogi alapokra hivatkozva nem viselheti Kamerun mezét, ám végül az ügyből nem lett semmi.

3:1 gegen Freiburg: Mainz auf einmal ganz aufgeweckt - Bundesliga - FAZ

Szalaival annak idején szép sikerekhez repítették a Mainzot, amely a 2013/14-es szezonban kiharcolta az EL-selejtező-szereplést. Akkoriban olyan nevek játszottak a piros-fehéreknél, mint André Schürre, Lewis Holtby, Shinji Okazaki. A tréner pedig Thomas Tuchel volt – ő csábította a PSG-hez korábbi labdarúgóját.

Choupo-Moting két poszton szerepelt korábbi klubjaiban: csatárként és balszélsőként. Első számú kvalitása a labdaügyessége, illetve kiválóan használja gyengébbik, bal lábát is. Pont ezért mindkét szélen bevethető, habár karrierje során 385 tétmérkőzésen mindössze 28-szor nem a fent említett posztok egyikén játszott (transfermarkt.de). Nem lassú és tevékenyen veszi ki a részét a támadásépítésekben is, illetve 191 cm-es magasságával a levegőben is veszélyes.

Reméljük a Bayern Münchenben is tudja majd kamatoztatni tudását – sok sikert és sok trófeát kívánunk, Choupo-Moting!

Hozzászólnék

Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

To Top