Bajnokok Ligája

Ellenfélnéző: Atlético Madrid



Egymás elleni mérkőzések? Játékosok? Idei szezon? Igyekeztünk körbejárni, mit lehet tudni a Bayern soron következő ellenfeléről, az Atlético Madirdról elöljáróban. 

Négy év alatt ötödjére találkozik a Bajnokok Ligájában a Bayern München az Atlético Madrid csapatával, amely most – hasonlóan, mint a 2016/17-es szezonban – a csoportkörben csap össze a hatszoros győztes bajorokkal. Az eddigi mérlegünk felemás a Matracosok ellen, hiszen hat meccsen 3 győzelem, 1 döntetlen és 2 vereség született, közöttük négy igencsak fontos találkozóval.

Legelőször az 1973/74-es Bajnokcsapatok Európa-kupája keretein belül futott össze a két topcsapat, ráadásul a sorozat legfontosabb részében, a brüsszeli fináléban. Majd’ 49 ezer néző előtt 1-1-es döntetlent játszottak a gárdák, miután a kétszer tizenöt perces hosszabbítás 24. percében Luis Aragonés megszerezte a vezetést az Atlétinek, azonban az utolsó utáni pillanatokban jött az egész karrierjét a Bayernben töltő védő, Hans-Georg Schwarzenbeck és megismételt mérkőzésre mentette a bajorok esélyeit. A két nappal későbbi ugyancsak Belgiumban lejátszott találkozó 4-0-ás Bayern-kiütéssel ért véget, a gólokat pedig Uli Hoeneß és Gerd Müller szerezték. Mindketten dupláztak.

How the 1974 European Cup final set Bayern Munich and Atlético Madrid on different paths for decades

A másik nagy presztízzsel bíró párharc a 2015/16-os idényben jött, amikor a jelenleg is kerettag Saúl Madridban szenzációs gólt szerzett, majd a müncheni visszavágón a Bayernt érő balszerencsék sorozata után (Thomas Müller kihagyott tizenegyese, Griezmann találata) idegenben lőtt gólokkal a spanyolok jutottak a döntőbe, amelyet végül tizenegyesekkel elvesztettek a Real ellen. Az előző szezonban a negyeddöntőig menetelt a Rojiblancos (Pirosfehérek), ahol a Lipcse ütötte ki őket 2:1 arányban. Az azt megelőző nyolcaddöntőben aratott győzelmük a címvédő Liverpool felett egy elképesztően drámai visszavágót hozott, amelyből természetesen az Álvaro Morata vezette Atléti jött ki győztesen.

Player Ratings: Liverpool FC 2-3 Atlético Madrid - Into the Calderon


Na, de ennyit a múltról! A Bayern azóta nagyszerű győzelmek sorozatával húzta be hatodik BL-címét és idén joggal pályázik a címvédésre. A nézők nélkül megrendezett találkozónak a fogadóirodák szerint is a Bayern München az esélyese. A vendégek mellett a keret erőssége és sérültlista rövidsége (csak Vrsaljko, Diego Costa, Jose Gimenez és Saul Nigez nem léphet pályára biztosan) szól, na meg Diego Simeone gyakran bravúrgyőzelmeket hozó taktikája, amellyel már többször keserítette meg komoly ellenfelek dolgát.

A kereken 50 esztendős argentin mester védekezésen (és a szlovén klasszis-kapus, Jan Oblak zsenialitásán) alapuló taktikája idén egyelőre jól működik. Ráadásul leigazolták a Barcelonától Luis Suárezt, aki első meccsén csereként duplázni tudott, azóta pedig lőtt még egy gólt a meccset megelőző 6. spanyol bajnoki fordulóban. Az Atléti két becsúszó döntetlen miatt egyelőre csak a nyolcadik, ám egyes csapatoknál kettő találkozóval is kevesebbet játszottak és mindössze egy gólt kaptak négy meccsen.

Luis Suárez comes off bench to score Atlético debut double in rout of Granada | Football | The Guardian

Az átigazolási ablakban viszonylag tevékeny volt a klub: a két urugayi, a már említett Suárez és az Arsenalban magát nem igazán megtaláló Torreira érkezett, míg két másik nagy név, a bivalyerős Thomas Partey ötven millióért, valamint Álvaro Morata kölcsönben távozott a klubtól.

Spanyolországban a Barcelona belső káosza, na meg a keret minősége miatt idén nagy reményekkel vág neki a szezonnak az Atlético Madrid, amely most játszhatja első mérkőzését komolyabb ellenféllel a rendhagyó idei évadban. A Bayern hivatalos oldala pedig beleszőtte az erre a meccsre készült ismertetőjébe a ránk váró találkozót valószínűleg legjobban leíró idézetet is, amely így szól:

„Egyikünk harap, a másik tapos.”

Kíváncsian várjuk a tippeket, olvasóink szerint vajon melyik madridi játékostól származhat a mondat és kire gondol annak első felében…

Ellenfélnéző: Atlético Madrid
Hozzászólnék

Szólj hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

To Top